Hogyan kell előzési szándékot jelezni?
Első esetben főleg autópályára illetve lakott területen kívüli legalább 2-2 sávos útszakaszra is értem.
Már lassan 1 éve vezetek, de még nem éreztem rá. Múlthéten autópályán utolértem egy a belső sávban közlekedő autóst. Mivel a jobbról nem szabad előzni, se nagy sebességgel elmenni mellette, ezért felvettem a sebességét, ami úgy 90 km/h volt. A külső sáv teljesen üres volt. Fél perc mögötte haladás után rávillantottam, hogy elmennék, amire ő lelassított hirtelen úgy 30 km/h-ra. Utána meg vissza ugyanúgy 90-re, továbbra is a belső sávban. Tehát a fényszóró felvillantása nem jó előzési szándék jelzésére. Akkor mivel kellene ezt megtennem? Dudával?
Többsávos főúton is láttam már párszor ilyet, csak akkor a külső sávban mentem és csak figyeltem a történseket. Ott is mindig az volt, hogy valaki nem ment ki kívülre, a mögötte haladó rávillogott, az meg vagy ugyanúgy ment tovább, vagy szintén lelassított.
Illetve a kérdésem másik része, hogy abban az esetben ha 1-1 sáv van és előznék, akkor hogyan kell azt az előzendő közlekedő tudtára adni? Még az előzés előtt vagy esetleg közben. Ameddig nem vezettem úgy gondoltam, hogy nem kell, hanem csak meg kell előzni, viszont ez már vagy 3x nem jött össze amióta vezetek. Az volt, hogy elkezdek előzni, és a mellettem haladó velem együtt gyorsít. Utolsó esetben kb. 70-ről kezdtem az előzést, és 135 km/h körül mentem vissza a sávomba, az előzendő autó MÖGÉ mert ennyire gyorsított fel előzés közben. Mivel a KRESZ kimondja, hogy ilyen esetben segíteni kell az előzőt, tehát nem szabad jelentősen gyorsítani, és mivel nem gondolom hogy direkt lennének szabálytalanok, emiatt azt feltételezem, hogy nem vett észre előzés közben. Ilyenkor mit kellene tenni? Rádudálni? Nem fog megijedni vagy valami?
"'a "folyamatosan haladó" a jogértelmezés szerint az, akinek nincs a külső sávba visszatérési kötelezettsége.'
Aki alapból a külsőben halad, annak nincs. Tehát ő előzés nélkül halad el a szabálytalanul folyamatosan belső sávban haladó mellett."
Nem érzed a logikai hibát ebben az érvelésben? A KRESZ szövegből egyértelmű, hogy a belső sávban levőnek is "folyamatosan haladónak" kell minősülni, ahhoz, hogy az elhaladás ne legyen előzés.
"...linkelt oldalon is olvasható, a párhuzamos úton való sávváltás nélküli ,,előzés”, lö elhaladás igazából nem is minősül annak."
Nem. Ilyen nem olvasható a KRESZ-ben. Az van benne, hogy
"Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek..."
Szó nincs sávváltásról.
Ugye annyiban megegyezhetünk, hogy a büntetés szempontjából nem az fog érvényesülni, hogy a civil hogyan értelmezi a szabályt, hanem az, hogy a rendőrnek, a fellebezést elbíráló rendőrtisztnek és a bíróságnak mi az álláspontja.
Ennek ismeretében nézzük a következő szituációt:
- a külső sávban mész 130-al, tempomattal
- mögötted hosszasan jött egy rendőrautó anélkül, hogy megkülönböztető jelzést használna
- a belső sávban megy egy autó 110-el
- senki más nincs a környéken
Mit tartasz a praktikus megoldásnak ilyen helyzetben? Azt, hogy egyszerűen tovább mész a külső sávban 130-al?
Tudom, mivel itt nincs tétje, sokan azt fogják írni, hogy igen. De a valóságban, aki nem keresi a bajt, nem ezt fogja választani.
És hogy még egy kicsit növeljük a tétet:
Időre mész valahova. Akár 110-el is odaérnél. De ha a rendőr félreállít egy félórára, mert úgy gondolja, hogy amit csináltál az szabálytalan, akkor már nem.
43! Amit írsz, az tömény baromság! A külső sávban SZABÁLYOSAN haladsz el a lassabb mellett. A rendőr csak a kodifikált jogszabály alapján intézkedhet. Itt első körben a belső/középső sávban haladók kell kivezetni a pályáról és bírságolni.
Mivel a külsőben haladó szabályos volt, a hirtelen sávváltásból baleset lehet, de a sávváltásnak megvannak a maga szabályai.
A jobbról előzés azért tilos, mert a bal oldalon ülő járművezető kevésbé lát jobbra. A tükör kevés, a holttér is nagyobb.
De a tükröket folyamatosan ellenőrzi kell. Középső nem is kötelező, nincs is minden járművön. Ha mögöttem jön valaki, és kimegy jobbra, hiába figyelek hátra, kicsi az esélye annak, hogy érzékelem.
Ám ha folyamatosan a külsőben halad, akkor nem lehetséges, hogy nem látom a tükörben. Ezért nem minősíti tiltottnak a folyamatos haladás esetén a jobbról elhaladást.
"Tudom, mivel itt nincs tétje, sokan azt fogják írni, hogy igen. De a valóságban, aki nem keresi a bajt, nem ezt fogja választani."
Az elég nagy hiba, mert csak ez lenne a szabályos.
"A KRESZ szövegből egyértelmű, hogy a belső sávban levőnek is "folyamatosan haladónak" kell minősülni, ahhoz, hogy az elhaladás ne legyen előzés."
Tényleg komolyan gondolod, hogy attól válik a te irányváltás nélküli haladásod előzéssé, hogy a MÁSIK mit csinál?
:D
Amúgy a kérdésben lévő szituációban a belső sávos is foylamatosan halad ott. Pont ez a baj.
""Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek..."
Szó nincs sávváltásról."
folyamatosan haladó: nem megálló, nem induló, nem irányváltó.
Akkor?
A következő alkalomra tanuld meg értelmezni, amit írok! Mondom, hogy sávváltás NÉLKÜLI. Ebből is következik, hogy szó nincs sávváltásról, de te azért leírtad újra, mintha ezzel most rákontráznál.
Szóval megy a belső sávban valaki szabálytalanul, te pedig a külsőben szabályosan. Külön kiemelem, hogy SENKI SEM VÁLTOTT SÁVOT. Ebben a helyzetben ahelyett, hogy elmennél mellette sávváltás nélkül (amivel alapvetően szabályos vagy, mert nem tér ki ilyen helyzetre a KRESZ feltételezve, hogy mindenki szabályosan jobbra tart), te inkább bemész mögé (szabálytalanul, hiszen attól még nem előzöl, hogy mögötte vagy) és megvárod, hogy kimenjen, majd ezek után még szabályosnak is gondolod magad? Hát jó, nem szólok bele, de teljesen felesleges és még szabálytalan(abb) is.
48!
Én igazat adok neked, de az itt korábban linkelt videón is azt mondja Pető Attila, hogy ha ilyen helyzettel találkozol, akkor mögé váltasz, rádudálsz vagy villogsz. És ha nem takarodik ki a külsőbe, akkor irány a legbelső sáv. Szerintem baromság, és sokkal veszélyesebb, mint a jobbról elhaladás, és egészen biztosan szabálytalan.
Akármilyen nagy professzornak is hívatja magát, ő sem hiba nélküli.
Ez így van, elég bonyolult rendszer a KRESZ.
Feltétlenül biztonságosabb bemenni és dudálni, mintsem elmenni mellette, aztán vagy észrevesz vagy nem. Nincs tökéletes megoldás, ezért mondjuk egy forgalmi vizsgán érdemesebb lemaradni..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!