Munkahelyen bejelentsem a terhességet vagy sem?
30# mi pl 3 évig vártunk a babára, munkahelyet is váltottam közben, igaz, 1 éve voltam már ott mikor sikerült.
Nem kezdtünk el védekezni mikor váltottam, mert örültünk, hogy egyáltalán sikerült, már lombikra készültünk és sajnos sokan vannak így.
Nem elvárható szerintem, hogy a korrektség jegyében a kismama felmondjon. Az én GYEDem nettó kb 200 000, ha felmondok terhesen, 26 500. Az dobja rám az első követ, aki az utóbbit választaná a gyerek két éves koráig, hogy korrekt legyen egy céghez, ahol pár hete dolgozik.
#31: Nem mondtam, hogy mondjon fel... Pont erről beszélek, mindenki önhibáján kívül kerül ilyen helyzetbe, semmi tudatosság nincs soha... de ugye a gyerekének már jó szülője lesz, mert egyből benő a feje lágya és tud felelős döntéseket hozni, amint csak magáról van, addig meg a körülmények vétlen áldozata
#32 na nehogy már az ember a munkáltató érdekeit a saját magánélete elé helyezze. Komolyan felrovod azt az embernek, hogy nem szünetelteti adott esetben a próbálkozást, mert éppen akkor kezdett munkahelyen? Munkája lehet még ezer másik, de élete, gyerekre lehetősége talán csak az az egy van. Nem lehet aszerint döntéseket hozni, hogy éppen hova sodorta a szél munkaügyben. Hát komolyan, néhányan fordítva ülnek itt a lovon.
A munkáltatónak gyakorlatilag mindegy, mert az egy cég. Nem örül neki, de megoldja, mert azért ő a munkáltató. Nekem, mint dolgozó nőnek egyáltalán nem mindegy. Kicsit se érdekel, hogy ezt sokan rossz szemmel nézik, én bizony nem lennék hülye saját magam alatt vágni a fát, és ha már így alakult, akkor nem mondanám el próbaidő alatt. Ez azért nem pont ugyanaz a helyzet, amikor az ember lánya már eleve terhesen keres munkát, és azt eltitkolja az interjún, mert azzal egyetértek, hogy inkorrekt, de így? A munkaadó igenis számol azzal, hogy a fogamzóképes korban lévő női alkalmazottai bizony néhanapján kiesnek a munkából egy időre, mert mennek kitermelni a jövő munkaerejét.
#33: Ne helyezze, viszont akkor a munkáltatótól sem várhatja el, hogy ne a saját érdekeit helyezze előtérbe és pont az ilyen húzások miatt ajánljon kevesebbet, vagy ne válassza ki a potenciálisan rövid időn belül gyerekvállalásra vállalkozó nőt. Bármilyen hihetetlen a cég is pénzből él. Neki az ilyen ember kidobott pénz és nem csak a munkabére arra a pár hónapra. Ha elvárjuk, hogy a cég ehhez bólogasson, akkor az se legyen kifogás, ha ezt is figyelembe veszi a kiválasztásnál.
Mint írtam, a kérdező gyakorlatilag a felvétel hetében esett teherbe, tehát szinte ugyanaz, mintha már eleve terhesen vetetné fel magát. Nincs érdemi különbség.
Nem értek egyet azzal, hogy a nőknek kevesebb bért kellene fizetni vagy pont a potenciális gyerekvállalás miatt érje őket hátrány, de pont ez az a helyzet, ami miatt mégis így van. szerintem aki van annyira érett, hogy tud gondoskodni egy másik emberről (gyerek), az fel kellene tudja mérni, hogy milyen élethelyzetben kell parancsolni a hormonoknak egy kis ideig.
De ismételten tudjuk, hogy ez nem szabad döntés, hanem mindig a nő az áldozat, amikor éppen besikerül a gyerek.
Nyilván a saját érdekeidet nézed, ami érthető, így botorság volna elmondani, mert valószínűleg elküldenének, ami meg az ő részükről érthető valahol.
Én inkább más miatt aggódnék.
Volt ez előtt másik munkahelyed? ha igen, nem volt a munkaheylváltásnál 30 napnál több megszakítás?
mert ha netán igen, az azért aggályos, hizsen még csak 7 hetes várandós vagy és bármi történhet. ha a közeljövőben veszélyeztetett terhes lennél ne adj isten és ez az első melóhely, vagy 30 napnál több volt a szünet, akkor csak annyi időre vagy táppénzre jogosult, amennyit itt dolgoztál. ha ez az elején történne, nem lenne annyi napod, hogy a biztosítéási jogviszonyod alatt végig vidd aterheséget és ha elfogynak a napjaid, de a munkát az állapotod miatt értelemszerűen nem tudod felvenni, akkor megszüntethetik (meg is szűnik) a jogviszonyod, terhesség ide vagy oda és ugyanott vagy, ahol a part szakad, marad a gyes. Vagy ha a feltételeknek megfelelsz esetleg a munkanélkülivel tudnál sakkozni (ahhoz is kell minimum egy év jogviszony, csak ott 3 év távlatában nézik), hogy a folyósítása alatt szülj és akkor a minimálbér után számítják az ellátásokat.
Ezekre meg ugye te tudod a választ.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!