Mi a véleményetek az abortuszról? A többi lent.
Mindig azt hallom,hogy ez egy olyan kérdés,amibe egy férfi nem is alkothat véleményt,mert a nő egyedüli,és elidegeníthetetlen joga,mert csak ő rendelkezhet a saját teste felett!
Nos ugyan én nem vagyok még csak a legkisebb mértékben sem vallásos,sem feminista-párti,de nekem az a véleményem erről,hogy ebben az esetben,a nő már közel sem csak a saját teste felett rendelkezik,hanem már egy másik életről. Eképpen már kérdéses az azon joga,hogy eldöntse,azt,hogy éljen e,avagy ne az a másik élet.
Persze én csak egy kivételes esetben fogadom el,ha az orvos(-ok),minden vizsgálat(-beleértve a genetikai vizsgálatokat is)után egyértelműen,s már megdönthetetlenül bizonyítani tudják azt,hogy az a magzat nem lenne ép-egészséges,esetleg súlyosan fogyatékos lesz,s a probléma egyértelműen genetikai hátterű-örökletes.
Ebben az esetben viszont nem csak hogy megengedném,hanem javasolnám is!
Nemi erőszak esetében,lehetővé tenném az anonim szülést,s az örökbe adást,mert az a véleményem,hogy az a magzat nem tehet arról,hogy erőszak által fogant(a múltban,szinte egész generációk fogantak meg így"szép lett volna"ha anno lehetőség lett volna az abortálásukra,ma lehet hogy sok "abortusz-pártoló" sem pártolhatná az abortuszt alapvető női jogként),így úgy érzem,hogy méltatlan lenne éppen emiatt kioltani az életét úgy,hogy még arra sem adunk neki esélyt,hogy megszülethessen!
Sokszor felforr bennem az indulat,amikor hallom azt,hogy sok felelőtlen nő,már-már dicsekvés tárgyává teszi azt,hogy hányadik AB-n van már túl,valamint azon,hogy valakit amiatt marasztalunk el,mert amiatt dönt az abortusz mellett,mert nem akart egy fogyatékos,vagy egy súlyosan beteg gyereknek életet adni,miközben ép-egészséges,normálisan fejlődő magzatok elhajtása felett+szinte napirendre tér a társadalom nem kis hányada,miközben azon sírunk,hogy egyre kevesebben vállalnak ma MO.-n még kevés gyereket is.
Tudom vannak pro és kontra logikus érvek-ellenérvek ebben a témában,amivel nem nagyon lehet vitatkozni,de azért némileg elgondolkodtató,vagy nem?
Legutóbb itt vitatkoztam a témában egy nagyobbat.
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__altalanos-kozerzet__..
Vannak benne érdekességek az emberi jellemről, érdemes elolvasni.
Én nő vagyok és szépen mondaná meg nekem bárki, hogy tartsak meg pl. egy erőszakból születendő gyereket. Igenis az én testem és az én döntésem, hogy végig akarok-e csinálni 9 hónapot azért, mert valaki megerőszakolt. Örökbeadni nem lenne szívem, megtartani nem akarnám, nos?
Szeretnék saját gyereket, szeretnék örökbefogadni is, de vannak helyzetek, amikor nem győzedelmeskedhet az erkölcs. Alapvetően egyébként abortuszellenes vagyok,, de azzal nem értek egyet, hogy kényszerítsük a nőket arra,hogy tartsanak meg olyan gyereket, akit nem akarnak, mert akkor a terhesség alatt sem lesz jó anya, nem lesz azután sem és esetleg ha valamilyen eü gondja lesz, ki t terhel a felelősség?
Sokat nem akarok a témáról írni, csak az eröszak kérdéséhez:
Ha valakit megeröszakolnak, akkor az szerintem az egyik legerösebb indok arra, hogy elvetethesse a gyereket. Egy nöt ilyen trauma után még arra kényszeríteni, hogy szülje meg a gyereket, felér egy minösített kinzással.
De ettöl függetlennül az örökbeadás alig jobb, mint az abortusz, mert az örökbeadott gyerekek majdnem mind úgy élik meg ezt a tényt, hogy aza ynjuk eldobta öket, és arra nem gondolnak, nem tudják elfogadni, hogy esetleg azért tette, hogy a gyereknek jobb körülményeket biztosítson.
Meg egy nönek sem könnyü elfogadni, hogy valahol él egy gyereke, akit valakik valahogy nevelnek - és cseppet sem biztos, hogy tényleg jó körülmények közé keröl a gyerek, mert elöre csak az anyagiakat vizsgálják, az csak késöbb derül ki, hogy tényleg arra alkalmas emberekhez került.
Viszont mindentöl függetlenül, ha egy nö nem akarja a gyereket, akkor az a gyereknek sem jó, ha kényszerítik arra, hogy megtartsa, ugyanis a legtöbb esetben a gyereket nem fogják szeretni, és ezzel eleve arra van itélve, hogy az élete boldogtalan legyen.
Nem vagyok feltétlen hive az abortusznak, de szerintem a gyereknek IS, meg a nönek IS jobb, ha egy nemkivánt gyyerek nem születik meg.
Mellesleg az abortusz betiltása nem növelné a népességet, mert nem azért van kevés gyerek, mert sokat elvetetnek, hanem mert a családok nem képesek több gyereket eltartani. Ha a szociális körülmények megfelelöbbek, akkor vállalnak több gyereket, és nem akkor, ha kényszeríteni akarják öket a szülésre. (Ezt már sok helyen és különfele idökben próbálták, eredmény nélkül.)
Abortusz idején nem lehet még másik életről beszélni, hanem egy sejtcsomóról. Ha egy daganat eltávolításakor nem sírdogálunk, hogy milyen etikai vonatkozásai vannak annak, akkor itt sem lehet olyat tenni.
Még azt sem mondanám, hogy a pro és kontra érvek hasonló nagyságrendűek lennének, mármint objektív (és nem elborult keresztény) vita esetén.
Az a véleményen, hogy csak azokat illeti meg a döntés joga ebben a helyzetben, akik érintettek. A várandós nőt és az őt ebbe a helyzetbe juttató férfit (de elsősorban a nőt).
Egyszerűen nem szólhatunk bele mindenféle fennkölt lózungok nevében, amivel a kérdés leírása is tele van, mások életébe. Nem hozhatunk meg a fejük felett olyan döntéseket, amik az egész hátralévő életüket alapjaiban befolyásolják.
Emellett, amíg az abortusz törvényes, a magzatnak nincs öntudata, nem személy, nem élőbb, mint a petesejt és hímivarsejt, ami néhány héttel korábban volt és amiknek az elölésére a fogamzásgátló módszereket fejlesztették ki.
A linkelt kérdésnél más szempontok is felmerültek.
Szerintem az is elegendő érvnek, hogy életellenes. Ha a társadalom ingerküszöbét folyamatosan feljebb emeljük akkor még ennél is primitívebb és gonoszabb világban fogunk élni. Azok akik az abortusziparból élnek folyamatosan lobbiznak, hogy egyre feljebb menjenek ezek a határok. Pl. a terhesség abortálásának időpontját felemelni a terhesség időpontja teljes idejére. Sőt olyat is hallottam, hogy a baba 3 hónapos koráig eldönthető, hogy életbe maradjon-e.
Tehát a cél, hogy csökkenjen a társadalmi elfogadottsága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!