Mit tennétek? 44 évesen, védekezés mellett sikerült teherbe esnem.3 gyerekem van most fél éve dolgozom végre. Én el akarom vetetni. A párom megtartaná. Ha elvetetem megutál, ha megszülöm - az egész életem elrontja, sose lesz munkám az életben.
Megpróbáltam én is átérezni a helyzetet és én s úgy gondolom, hogy nagy a veszélye, hogy ha elveteted a családod boldogsága is rámegy, nemcsak a férjeddel romlana meg a kapcsolatod, hanem - bár nem ismerem a gyermekeidet - de az is lehet, hogy a gyermekeiddel való viszonyod is rosszabb lenne.
Szerintem azt hazudni, hogy beteg meg, hogy elvetéltél, nem érdemes. Hazug embert hamar utól érni, mint a sánta kutyát. Szerintem a férjnek is joga lenne ebbe beleszólni, persze gondolom nem lehet könnyű, nem akarok okoskodni, csak így is annyi széthullott család van:(
Egyébként ha meg szabad kérdeznem ez milyen munka, úgy értem, hogy határozatlan időre vagy felvéve, csak mert úgy tudom - persze lehet, h tévesen - a törvények szerint - nem küldhetnek el, ha határozatlan időre lettél alkalmazva. Helyesbítsetek, ha rosszul tudom.
Kedves Kérdező!Mi 8an vagyunk testvérek és legkisebb öcsém akkor született, amikor anya 44 éves volt (5 év szünet után, aggódások mellett...), ennek már 18 éve, egészséges és a legokosabb a családban (hála minden idősebb testvére gondoskodásának). Közben néha anya is be-besokallt a gyeses évek alatt, de képezte magát folyamatosan és vissza tudott állni dolgozni. Igaz, hogy mérnök helyett tanárként. Gondolt át, hogy a szakmád egy alap, amit kis módosítással tudsz biztosan máshol is hasznosítani, ha nem is abban a legszűkebb értelemben vett munkában, amit megkaptál. Számomra az emberi élet vég nélküli érték, a fogantatás pillanatától. A tudományos világ két dolgot állíthat biztosan: az egyik, hogy ez a baba már teljes értékű embernek tekinthető (egyesek ezt vallják), a másik, hogy nem tudják biztosan, hogy ember-e. Azaz azt azért merész állítani, hogy biztosan nem ember, nagyon sok mindent tudunk egy magzatról.
Hazudni semmiképp ne hazudj, nem lenne jó vége és csak még jobban aláásná a kapcsolatotokat. Próbálkozz nyitott lenni, keresni akár kicsit más munkát, s bízni a párodban is, és a gyerekeidben is. Persze nem lehet tudni, mit hoz a jövő, de azt se, hogy ki mikor hal meg, vagy mikor lesz rokkant stb, ezért ezek nem teljesen jogos érvek a vetélés mellett. Kívánok Neked sok erőt a döntésedhez és tényleg jól gondold át. Én nem mondhatok mást, én mindenképpen megtartanám és ez így lesz bármilyen élethelyzetbe is kerülök. Hajrá!
A 14:36-os vagyok:
az előttem szólóhoz csatlakoznék annyiban is, hogy valóban nem tudni, hogy valami betegség kit mikor ér utol. Hallottam korábban egy olyan esetről, hogy egy rákos anya, akinek már nem sokat jósoltak hátra az orvosok, nem tudom pontosan hány gyermeke volt (3-4 talán) és bevállalta az újabb gyereket, meg is tudta, szülni, igaz, hogy talán 2 év múlva elhunyt sajnos. Sokat vitát hallottam róla, hogy mennyire volt helyes döntés megtartani a gyereket. Én mint keresztény hiszek a csodákban, persze nem vagyok egy mindig csodát váró, de annyi olyan esetet ismerek, hogy betegségeket azért adott a Jó Isten, hogy a sokszor hihetetlen gyógyulásokkal megmutassa, hogy számára semmi sem lehetetlen. A másik pedig az is lehetett volna, hogy elveteti, és ne adj Isten következő nap elgázolja egy autó.
Szóval száz szónak is egy a vége, én megtartanám.
A négygyerekes anyuka vagyok.
A 4. gyerekem 36 hetesen halt meg a pocakomban, ha sikerült volna megmenteni, akkor fogyatékos lenne, mert elszorult a köldökzsinórja. Tehát 5 gyerekem lenne. Majdnem ott maradtam a szülésnél. Utána még vállaltam a 4.-et, mivel 4-et szerettem volna.
Nagyon megviselte a szervezetemet az utolsó két terhesség. A hormonrendszerem felborult, heti szinten van migrénem (kórházzal). Gyenge vagyok, s 42 évesen elég nehéz ellátni ilyen problémák mellett a 3,5 éves legkisebbet.
Tehát az egészségedet, s a meglévő 4 gyerekedet nézd elsősorban!!!
Akik 20-30 évesen válaszolnak, el sem tudják képzelni milyen 40 év felett szülni!
Kedves Kérdező!
Ha megengeded, had írjak néhány érvet a gyermek mellett!
Igazából nagyon feldühítettek azok a kommentek, amelyek az egészségügyi kockázatokat írták le, mert sajnos az minden terhességnél van! Egyáltalán nem törvényszerű, hogy aki 40 év felett szül, annak baja kell hogy legyen, pláne a mai világban!
Na de a gondolatok a csemete mellett, csak hogy minél több érv legyen ezen az oldalon is:
1. Én azt látom az ismeretségi és rokoni körökben, hogy egy ilyen későn jött gyerek a szülők kedvence lesz és nagy boldogságot ad! Mire a többiek kirepülnek, ő még mindig ott lesz. Mi hárman vagyunk és nagyon jó volt anyuéknak, hogy a legkisebb húgom még ott van, amikor mi már eljöttünk otthonról.
2. Lehet, hogy már nem leszel olyan fürge, mint mikor fiatalabban vállaltad a gyerekeket, de sokkal nagyobb az élettapasztalatod, rutinod, ami átsegít a nehézségeken és sokat adhat a gyerkőcnek is!
3. Szerintem a nehézségek ellenére azért büszke is lehetsz magadra, hogy ennyire termékeny vagy és így bírja a szervezeted, pláne, hogy ilyen ritkán vagytok együtt. Fiatalok küzdenek rengetegen, hogy teherbe essenek, neked meg ilyen szuper szervezeted van. Szerintem ez azt bizonyítja, hogy képes leszel kihordani, megszülni és felnevelni. Legalábbis jók az esélyek.
4. Én nem kockáztatnám a párommal a kapcsolatom! Egy vallásos embernek ennél nincs fájóbb pont (tudom, mert én is az vagyok) Azt hiszem, ha az én párom ilyet tenne(vagyis esetünkben a férjem abortuszra akarna rábeszélni), mint amire te készülsz, nagyon nehezen bocsátanék meg. Megbocsátanék, hiszen az is a vallásunk része, de hogy egy életre szóló, gyógyíthatatlan sebet okozna, az biztos. Ilyet pedig nem várok a saját páromtól, életem társától. A hazugság szerintem ugyanilyen durva. Lehet, hogy most nem derül ki,de én nem szeretnék egy olyan házasságban élni, ahol ilyen szintű hazugság lehetséges!!!
5. Az élet kiszámíthatatlan: nem tudhatod, hogy mit ajándékoz, kit ajándékoz neked ezzel a babával! Lehet, hogy ha megtartod és 1-2 év múlva visszatekintesz, akkor nem is érted majd, hogy hogyan gondolkodhattál azon, hogy elvetesd!
Én azt mondom, hogy aki ilyen szuper anyuka, hogy 3 gyerekkel boldogan otthon volt, az a negyediket is simán bevállalhatja, még akkor is, ha ez most rémisztőnek tűnik!!!
hajrá a jó döntés meghozatalában! Kívánom, hogy bárhogy döntesz, ne bánd meg!!
egy szintén anyuka, bár még nem ilyen tapasztalt!
Sziasztok! HAt igen, a felhozott érveitek pro és kontra megállják a helyüket. Féltem a családot s az egészségemet is. A munkám olyan hogy elég nagy erőnlétet igényel, esetenként napi 40 km erőltetett menettel - ez eddig megy, szerintem gyerekágy mellett nem megy. Valaki kérdezte mi e z a munka ü kutató biológus vagyok. Tanár nem lehetek - akcentusom van. Lehetek pld takaritónő, ha ezt a lehetőséget elpuskázom. Más nem nagyon - 40 en felül akcentussal. Ezt jelenti a "karrier" oldala.
Szintén végiggondoltam hogy jó lenne ha otthon maradna pld 10 év múltán is valaki gyerek- de ez önző jó érv a gyerek mellett - hogy ne legyünk egyedül idős koromra. No nem tudom, továbbra is köszi a segitséget. Azt Ötlöttem ki hogy mindenesetre hazamegyek szombaton, vizsgáltra. Lehet h addig valami történik, most 2 napja ráz a hideg, s görcsöl a hasam.
Kedves Kerdezo! Az jutott eszembe amit edesanyam egy baratnoje mondott, hogy a 40 felett szuletett gyerekei utan mindig erezte, hogy mennyit fiatalodott ujjult a szervezete, teste, mennyi energiat kapott a baba altal.
Mivel uj szervezet fejlodik benne, ö is felfrissült.
Ezt nem csak ö mondta igy, hanem orvostol is hallottam.
Hogy lesz-e munkad olyan, amit szivesen csinalsz, annak eselyeit ronthatja a baba, de ez egyaltalan nem egyertelmu. Annyi mindenen mulik, hogyan kap az ember munkat, az akcentus sem biztos hogy szamit, en is kulfoldon vagyok a parom jokor volt jo helyen es bar nem beszeli a nyelvet, munkat kapott!! Megbizhato, jol csinalja. Nem tudjuk mi hogy lesz, es emiatt is jo szerintem, ha egyertelmu elvek menten alakitjuk az eletunket. En a babat megtartanam, es a paromat kernem, hogy mindenben segitsen (au-pair stb)
Kitartast es erot kivanok.
Orsi
A szülés veszélyes még 20-30 évesen is, de 40 év fölött különösen kockázatos. Persze aki akkor szeretne szülni, az teljesen az ő dolga, nem szólhat bele senki. De a kockázat akkor is megvan. Nemcsak az anya számára, de a gyereknek is lehetnek problémái. A kérdezőnek 3 gyereke van már, őket is fel kell nevelnie és el kell tartania. Azt meg különösnek tartom, hogy a kérdező párja nem gondol az anyára váró kockázatokra. Vagy ha igen,akkor meg azért fura, hogy nem törődik vele. Szerintem itt mindenképp az anyának kell eldöntenie, hogy mit határoz, és teljesen érthető, hogyha nem akarja megtartani. Abban sincs semmi rossz, hogy a munkáját jobban akarja, mint a mostani terhességét. A magzatnak sem lenne jó,ha olyan környezetben nőne fel, hogy az anyja nem bír rá jó szívvel nézni.
Egészen más lenne a helyzet, ha az anya tudatosan tervezte és akarta volna a babát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!