Mi a véleményetek az otthonszülésről?
A harmadik babámat várom, az első kettőt is kórházban szültem, eszembe se jutott volna más. Elég lassan tágultam, kaptam oxitocint, beöntést(brrrr), gátmetszés, burokrepesztés, minden volt, a fájdalmat nehezen bírtam, az elsőnél gáz, a másodiknál epidurál, de még így is szenvedtem.
Az egyik barátnőmmel most összevitatkoztunk ezen a témán, ő azt mondta, ha lesz gyereke, nem kórházban fog szülni, mert szerinte kórházban mesterséges körülmények között sokkal lassúbb és fájdalmasabb a szülés, míg természetes körülmények között meghitt és könnyebb. Szerinte felesleges a sok beavatkozás, és a szülőszobán hanyattfekve kell szülni a kismamának, mert az orvosnak így kényelmes, de a kismamának meg ez a legrosszabb. Elég sokat olvasott ebben a témában. Én azzal érveltem, hogy ha valami komplikáció van, jó ha kéznél van az orvos, kórház, hogy tudjon segíteni, nálam is ez első szülésnél volt egy kis komplikáció, nem voltak tolófájásaim, és a végén vákuummal rásegítettek, hát mi lett volna, ha nincs segítség? Erre ő azt mondta, ha nem kórházban szülök, komplikáció se lett volna, mert nem húzódik el a szülés.
Nagyon felkavart, én továbbra is kórházban szeretném megszülni a 3. gyermekemet is, de most ott motoszkál bennem a kisördög: mind a két szülésem nehéz volt, mi van ha tényleg könnyebbé lehetett volna tenni?
Kíváncsi lennék a véleményetekre, személyes tapasztalaitokra. Azt én is megtapasztaltam, hogy hanyatt fekve tényleg sokkal erősebbek a fájások, de itt a mi környékünkön minden kórházban ez a szabály a szülőszobán, nem lehet másképp szülni.
Én azt nem értem, hogy itt mondják, hogy jaj ha nem kórházban szülök, már itt sem lennénk, nem értünk volna be, nem volt ott két perc sem.
Nem azért mondom, de mikor ott "szenvedsz", fetrengsz, meg kínlódsz, azt se tudod mit csinálnak veled, meg mi van, hogy vagy ennyire képben? Szerinted minden abban a pillanatban derül ki? Mert ugyanúgy ott is elő kell készülni mindenre, másik orvost, aneszteziológust keríteni vagy bármi, látják ők már, ha szükség lesz, az más kérdés, hogy te ebből annyit érzékelsz, hogy jé visznek is. Nyugodj meg, nem abban a másodpercben döntötték el hogy erre szükség van és nem érte őket meglepetésként.
Sziasztok, nem akartam, hogy ilyen nagy vita kerekedjen a dologból. Örülök, hogy ennyien válaszoltatok, sokmindenkit érdekel a téma. Én azt szűrtem le magamban, hogy itt és most mi Magyarországon élünk, és gyermekünket korházban kell világrahozni, mert az a biztonságos, ahhoz adottak a feltételek. A jövő biztos az alternatív megoldásokkal felszerelt kórházak elterjedése lenne. Mint ahogy ezelőtt 20-30 évvel még nem létezett apás szülés, most már természetes. Külföldön biztos hogy mások a lehetőségek, de azzal nekünk nem érdemes foglalkoznunk, hiszen minket nem érint.Nem érdemes vitatkozni azon, hogy Hollandiában jó, vagy rossz, mert mi nem élünk ott, sőt nem abban a kultúrában nőttünk fel, mi innen nem azt látjuk természetesnek. De lehet ez lesz a távoli jövő....
Én már megnyugodtam egy picit, ugyanabba a kórházba megyek szülni, ahova eddig, ugyanahhoz az orvoshoz, akiben bízom, és akire úgy tekintek, hogy gyors közbeavatkozásával megmentette első gyermekem életét.
Kedves 43!
Lehet, hogy nem vagy szakács, de azt Te is meg tudod állapítani, ha egy étel bűzlik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!