Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi a véleményetek az otthonszü...

Mi a véleményetek az otthonszülésről?

Figyelt kérdés

A harmadik babámat várom, az első kettőt is kórházban szültem, eszembe se jutott volna más. Elég lassan tágultam, kaptam oxitocint, beöntést(brrrr), gátmetszés, burokrepesztés, minden volt, a fájdalmat nehezen bírtam, az elsőnél gáz, a másodiknál epidurál, de még így is szenvedtem.

Az egyik barátnőmmel most összevitatkoztunk ezen a témán, ő azt mondta, ha lesz gyereke, nem kórházban fog szülni, mert szerinte kórházban mesterséges körülmények között sokkal lassúbb és fájdalmasabb a szülés, míg természetes körülmények között meghitt és könnyebb. Szerinte felesleges a sok beavatkozás, és a szülőszobán hanyattfekve kell szülni a kismamának, mert az orvosnak így kényelmes, de a kismamának meg ez a legrosszabb. Elég sokat olvasott ebben a témában. Én azzal érveltem, hogy ha valami komplikáció van, jó ha kéznél van az orvos, kórház, hogy tudjon segíteni, nálam is ez első szülésnél volt egy kis komplikáció, nem voltak tolófájásaim, és a végén vákuummal rásegítettek, hát mi lett volna, ha nincs segítség? Erre ő azt mondta, ha nem kórházban szülök, komplikáció se lett volna, mert nem húzódik el a szülés.

Nagyon felkavart, én továbbra is kórházban szeretném megszülni a 3. gyermekemet is, de most ott motoszkál bennem a kisördög: mind a két szülésem nehéz volt, mi van ha tényleg könnyebbé lehetett volna tenni?

Kíváncsi lennék a véleményetekre, személyes tapasztalaitokra. Azt én is megtapasztaltam, hogy hanyatt fekve tényleg sokkal erősebbek a fájások, de itt a mi környékünkön minden kórházban ez a szabály a szülőszobán, nem lehet másképp szülni.

2012. nov. 29. 14:38
1 2 3 4 5
 1/47 anonim ***** válasza:
100%

Én nem merném bevállalni, én úgy vagyok vele, hogy a kórházban érzem magam biztonságban. De ha valaki az otthon szülés mellett dönt, nem ítélem el, az ő dolga:)

Kétlányos 17hkm.

2012. nov. 29. 14:39
 2/47 anonim ***** válasza:
70%
Felelőtlenség. Aki a saját kényelme miatt képes veszélyeztetni a gyereke életét, az ne szüljön.
2012. nov. 29. 14:43
 3/47 anonim ***** válasza:
100%

Én a kettő kombinációját választottam. Természetes szülés kórházban, alternatív szobában.

Három szülésből egyszer volt komplikáció, akkor tényleg jól jött, hogy segítettek "mesterségesen", a másik kettő simán ment.

Ha lesz negyedik, se fogom máshogy csinálni (bár lehet, hogy nem lesz folytatás).

Azt sajnos én is tapasztalom a környezetemben, hogy sokszor BORZASZTÓ a sok beavatkozás, amivel lebénítják a szülés természetes menetét.

Ha nincs oxotocin pl, akkor elviselhető a fájdalom is, ha nem repesztenek burkot, és főleg nem idő előtt, akkor a fájásgyengeség is sokkal kevésbé valószínű. És még sok ilyen dolog...

Nehéz lehet, ha nincs ilyen kórház a környezetedben. Esetleg egy szülésznő/bába, aki Veled lenne, és segítene a természetesebb megoldások felé terelni a szülést?

2012. nov. 29. 14:43
 4/47 anonim ***** válasza:
100%
A hattertol fugg. En ugyan sajat magam mindig ugy gondoltam, hogy eszement, aki otthon szul, kockaztatja a bab eletet meg a sajatjat is. Most Hollandiabn elek, itt csak akkor szulhez korhazban, ha komoly egeszsegugyi problemad van...
2012. nov. 29. 14:44
 5/47 anonim ***** válasza:
74%

Hát az én babám lehet,hogy nem élne, ha nem kórházban szülök!

Én ezzel úgy vagyok, a szülés nem wellness. Nekem egyáltalán nem volt fontos pl.,hogy félhomályban szüljek, hogy zenét hallgassak stb. Az volt a fontos,hogy egészségesen kijöjjön a gyerek. Ha vágni kell,hát vágjanak! Ha ehhez beavatkozás kell, hát legyen! Ahogy az is fontos volt,hogy ott legyen minden műszer, koraszülött osztály stb.,ha Isten ne adja kellene. A rossz szülést max. két év alatt feldolgozom, de ha gyerekemnek azért lenne baja, mert volt azonnal megfelelő ellátásban része, na azt soha.

Egy szobában feküdtem anno a anyukával, aki rágta már két nap után a doki fülét,hogy engedje haza őket. A kisfiú alig szopizott, sanszos volt,hogy besárgul. Kérdezte tőlem, hogy én nem akarok minél hamarabb hazamenni. Mondtam,hogy dehogy nem. De nem mindenáron. Ha a gyereknek valami miatt még kell két nap,akkor maradunk. Ott figyelik, biztonságban van. Inkább legyünk bent tovább,mint két nap múlva valami nagyobb bajjal mehessünk vissza!

2012. nov. 29. 14:45
 6/47 anonim ***** válasza:
77%
Én sem merném bevállalni. Vagyis fel sem merülne bennem. De mindenki maga dönt ahogy belátásai szerint a babának (és nem neki) a legjobb. Nekem a kórház biztonságot ad (attól függetlenül, hogy tudom hogy ott sem mindig minden úgy történik, ahogy kellene, egy osztályon sem, de még mindig biztosabb számomra)
2012. nov. 29. 14:46
 7/47 anonim ***** válasza:
68%

Ha fogadott orvosod van, vele meg lehet beszélni, hogy mi lenne ha állva szülnél mondjuk!?

Nem merném otthon megszülni a babámat!

Mi van ha le esik a szívhangja, vagy rátekeredett a köldökzsinór, és nem tud kibújni, vagy annyi minden lehet, ami végett baj történhet!

Oké nincs gátmetszés, de szakad az ember jobbra balra, utánna ki várt össze?!! Inkább egy vágás, és pár öltés, mintsem a mindenséget varrni kelljen!

Ha valaki nem tágúl, vág nem jönnek a tolófájások, a kórházban tudnak segíteni, de otthon nem!

Szerintem pont fordítva, otthon nehezebb, hosszabb a szülés, és veszélyesebb!

Nem hiába halt meg régen, és ma is annyi baba otthon szülés során mert nem volt aki segítsen!

Na meg az anyával is lehetnek gondok, ki segít rajta, elvégezhet 2 perc alatt!

Felelőtlen a Barátnőd, kockáztatná a gyermeke eletét!

2012. nov. 29. 14:50
 8/47 anonim ***** válasza:
74%
Én nem tudom, hogy felelősségteljes anyukák miért akarják a szülést valami fantasztikusmisztikus élményként megélni és csodákat regélni róla, amikor itt pont, hogy nem róla kéne hogy szóljon a történet, hanem arról, hogy életet ad egy embernek, akinek a biztonsága a legeslegfontosabb abban a pillanatban. Annyi ostobaságot lehet olvasni, amikor párhuzamot vonnak a gyerek ragaszkodása és a születési körülményei között, ezeknek az égvilágon semmi alapja nincsen. A gyerek nem ahhoz fog kötődni, aki csodálatos, nyugodt környezetben gyertyafényes meghitt hangulatban pottyant család fürdőkádjába, hanem ahhoz, aki szereti és törődik vele. Teljesen mindegy, hogy császáros, simán szült, vagy örökbe fogadott egy kisbabát, vagy éppen koraszülöttként 2 hónapot töltött inkubátorba.
2012. nov. 29. 14:51
 9/47 anonim ***** válasza:
81%

Hát nem tudom, nekem meg sem fordult a fejemben egyszer sem.

Valószínű már az elsőnél rohamkocsi vitt volna a kórházba. A másodiknál meg.... brrrrr bele sem gondolok mi lett volna ha itthon maradok.

Én is azt mondom, hogy kórház alternatív szoba. Az én dokim egy angyal, azt mondta, úgy szülök, ahogy nekem jól esik, ha guggolva, akkor úgy, ha oldalt fekve akkor úgy, olyan zenét viszek, amilyent akarok stb. Szóval egy jó doki és egy jó alternatív szoba és kész a meghittség, anyuka kényelme.

2012. nov. 29. 14:52
 10/47 anonim ***** válasza:
100%
Van arany középút. Igen, magánhelyek általában. De van. Ahol nem kell hagyatt fekve szülni, támogatják a természetes szülést, de van orvos, műtő, vér, eszközök, ha szükség van rájuk. Szerintem ma Magyarországon az otthonszülés nem biztonságos, nincs meg a megfelelő háttere. Igény lenne rá, de még évek, mire kidolgoznak valami elfogadható rendzsert erre, szerintem. Néhány bába, dúla meg varázsló nem fogja megoldani a komolyabb gondokat. A kórházak meg a sok per miatt sajnos mindent megtesznek, hogy gyors és általuk diktált szülések legyenek. A megoldást ott látom, amit említettem is, hogy kórházi körülmények között, de a természetes szülést minél inkább támogató környezetben szüljön az ember. Mi is ilyet választottunk. Fizetni kell, igen, de legyünk teljesen őszinték, hol nem? Tb ide vagy oda, a boríték él. Akkor már kapjak érte szerződést és nyugalmat is.
2012. nov. 29. 14:54
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!