Mi a véleményetek az otthonszülésről?
A harmadik babámat várom, az első kettőt is kórházban szültem, eszembe se jutott volna más. Elég lassan tágultam, kaptam oxitocint, beöntést(brrrr), gátmetszés, burokrepesztés, minden volt, a fájdalmat nehezen bírtam, az elsőnél gáz, a másodiknál epidurál, de még így is szenvedtem.
Az egyik barátnőmmel most összevitatkoztunk ezen a témán, ő azt mondta, ha lesz gyereke, nem kórházban fog szülni, mert szerinte kórházban mesterséges körülmények között sokkal lassúbb és fájdalmasabb a szülés, míg természetes körülmények között meghitt és könnyebb. Szerinte felesleges a sok beavatkozás, és a szülőszobán hanyattfekve kell szülni a kismamának, mert az orvosnak így kényelmes, de a kismamának meg ez a legrosszabb. Elég sokat olvasott ebben a témában. Én azzal érveltem, hogy ha valami komplikáció van, jó ha kéznél van az orvos, kórház, hogy tudjon segíteni, nálam is ez első szülésnél volt egy kis komplikáció, nem voltak tolófájásaim, és a végén vákuummal rásegítettek, hát mi lett volna, ha nincs segítség? Erre ő azt mondta, ha nem kórházban szülök, komplikáció se lett volna, mert nem húzódik el a szülés.
Nagyon felkavart, én továbbra is kórházban szeretném megszülni a 3. gyermekemet is, de most ott motoszkál bennem a kisördög: mind a két szülésem nehéz volt, mi van ha tényleg könnyebbé lehetett volna tenni?
Kíváncsi lennék a véleményetekre, személyes tapasztalaitokra. Azt én is megtapasztaltam, hogy hanyatt fekve tényleg sokkal erősebbek a fájások, de itt a mi környékünkön minden kórházban ez a szabály a szülőszobán, nem lehet másképp szülni.
Ott szül jól a nő, ahol biztonságban érzi magát. Hiszen hormonális összjáték szükséges a jó szüléshez, amihez elegnedhetetlen az anya biztonságérzete. Oxitocin is akkor termelődik elégséges, például, ha ehhez a szülő nő lelkileg is alkalmas, ha feszült, fél, akkor nem. Akkor jön a kívülről adagolt hormon, ami másképp hat a szervezetre mint a saát maga által termelt.Szóval ha a kismama a kórházban tudja elengedni magát, akkor szüljön ott, Ha otthon, akkor ott.
TÉny, hogy a legtöbb kórházban élettani szülésre nincs lehetőség, mivel köti őket a protokoll.
Például: élettani szülés esetében normális ha a kitolás előtt kicsit leáll a folyamat, ekkor pihenhet az anya és a baba szervezete az utolsó, legnagyobb erőkifejtés előtt. Sok kórházban viszont ezt kórosként értékelik és gyorsítanak, ami aztán más beavatkozásokat is maga után vonhat.
Mellesleg nem véletlen, hogy már hazánkban is engedélyezett az otthonszülés, aminek nagyon szigorú emberi és tárgyi, logisztikai feltételei vannak.
10Hetes terhes vagyok és hollandiában élek.tegnap felvilágositottak hogh itt a nők 40%otthon szül.teljesen megrémültem tőle hogy itthon kell szülnöm! de nem!választhatom a kórházi szülést is, de az is nőgyógyász nélkül történik.csak a szülésznô és orvosi segédek vannak jelen.nődoki csak akkor jön ha komplikáció van.a9hónap alatt egyszersem találkozom nődokival csak akkor ha valami hüvelyi bajom lenne.itt mindent a szülész csinál.
Igaz szülés után párórával haza jöhettek,de igy is a kórház melett döntöttem!
Nekem sem volt kellemes az első szülésem. Sztk, ügyeletes orvos, gyorsan túl akart lenni rajta. Azóta sokkal jobban állunk anyagilag, most van egy magánnőgyógyász akihez járok szerinte legalábbis kérdésesek voltak a beavatkozások.
mindezek ellenére inkább újra így szülnék, mint otthon. Nem érezném magam biztonságban.
Most tervezzük a kistestvért, olyan kórházban fogok szülni ahol hagynak vajúdni, vannak alternatív lehetőségek. Igaz, hogy nem olcsó, de szerencsére megengedhetjük magunknak.
Orvosnak tanulok, meg sem fordult a fejemben, hogy otthon kellene szülni (bár még messze van), főleg nem Magyarországon.
Ha lenne minden sarkon egy kórház megfelelő számú személyzettel, megfelelő infrastruktúrával, újszülött intenzív osztállyal, és minden ház előtt állna egy mentő, akkor talán. De igazából még akkor sem.
Nem érezném magam biztonságban.
Igen, a kórházban is történhet tragédia, csak jóval kisebb az esélye, mert még időben kaphatsz segítséget.
Ha a mentőre kell várni, beutazni a kórházba, ki tudja, hogy marad-e még idő segíteni...
"Erre ő azt mondta, ha nem kórházban szülök, komplikáció se lett volna, mert nem húzódik el a szülés. "
Aha...és ezt honnan tudja? Talán vmi látnok?
És ha akkor is elhúzódott volna? És esetleg annyira elhúzódik, hogy a gyerek közben meghal benned?
Kedves orvoshallgató, látod engem pontosan az az egy mondata idegesít a barátnőmnek, amit te is kiragadtál, emiatt nem tudok aludni éjszakánként. Jó lenne megerősítést kapni, hogy nincs igaza. Az első szülésemnél ezt írták a papírra: secunder fájásgyengeség miatt vacuum extració befejezés. Órákig voltak egyperces fájásaim, nem voltak tolófájásaim, nem tudtam, mikor kellene nyomni. Az orvos azt mondta, túl nagy volt a baba, nehezen jött át a méhszájon, ezért a méhem annyira elfáradt, hogy nem éreztem a tolófájásokat, ez volt a baj. A barátnőm szerint mindezt a kórházi körülmények okozzák, hanyatt fekve lelassul a szülés menete, elhúzódhat a kitolási szakasz, és ez okozta az én problémáimat. Szeretném hinni, hogy nem így van. Mondom, ő nagyon tájékozott, mindennek utánaolvasott, vitatkozni sem lehet vele, mindenre szakszerűen válaszol. Nem hiányzott most ez nekem, terhesen amúgy is érzékenyebb, feszültebb az ember, most gyakran felébredek éjszaka, s ezen rágódom.
De a ti válaszaitokat nagyon köszönöm, az megnyugtatott!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!