Mi a véleményetek az otthonszülésről?
A harmadik babámat várom, az első kettőt is kórházban szültem, eszembe se jutott volna más. Elég lassan tágultam, kaptam oxitocint, beöntést(brrrr), gátmetszés, burokrepesztés, minden volt, a fájdalmat nehezen bírtam, az elsőnél gáz, a másodiknál epidurál, de még így is szenvedtem.
Az egyik barátnőmmel most összevitatkoztunk ezen a témán, ő azt mondta, ha lesz gyereke, nem kórházban fog szülni, mert szerinte kórházban mesterséges körülmények között sokkal lassúbb és fájdalmasabb a szülés, míg természetes körülmények között meghitt és könnyebb. Szerinte felesleges a sok beavatkozás, és a szülőszobán hanyattfekve kell szülni a kismamának, mert az orvosnak így kényelmes, de a kismamának meg ez a legrosszabb. Elég sokat olvasott ebben a témában. Én azzal érveltem, hogy ha valami komplikáció van, jó ha kéznél van az orvos, kórház, hogy tudjon segíteni, nálam is ez első szülésnél volt egy kis komplikáció, nem voltak tolófájásaim, és a végén vákuummal rásegítettek, hát mi lett volna, ha nincs segítség? Erre ő azt mondta, ha nem kórházban szülök, komplikáció se lett volna, mert nem húzódik el a szülés.
Nagyon felkavart, én továbbra is kórházban szeretném megszülni a 3. gyermekemet is, de most ott motoszkál bennem a kisördög: mind a két szülésem nehéz volt, mi van ha tényleg könnyebbé lehetett volna tenni?
Kíváncsi lennék a véleményetekre, személyes tapasztalaitokra. Azt én is megtapasztaltam, hogy hanyatt fekve tényleg sokkal erősebbek a fájások, de itt a mi környékünkön minden kórházban ez a szabály a szülőszobán, nem lehet másképp szülni.
100 évvel ezelőtt sok nő összetette volna a két kezét, ha fájdalommentesen, biztonságos körülmények között adhat életet a gyerekének, nem pedig otthon szenvedve, ahol a fertőtlenítő maximum egy fazék forró víz. Rengeteg gyerek és anya halt meg akkoriban, a fertőzésekről már nem is beszélve.
Mindenkinek saját szuverén joga, hogy magával mit csinál, de egy ártatlan, magatehetetlen gyereket nem veszélyeztethet semmilyen áron, a legkisebb kockázatot is ki kell zárni, nem pedig reménykedni, hogy szerencséje lesz és úgy sül el, ahogy megálmodta.
"100 évvel ezelőtt sok nő összetette volna a két kezét, ha fájdalommentesen, biztonságos körülmények között adhat életet a gyerekének, nem pedig otthon szenvedve, ahol a fertőtlenítő maximum egy fazék forró víz"
Nagyon tévedsz.
Ha érdekel a téma, olvasd el ezt a könyvet:
Ebből kiderül,hogy a nőket alig lehetett rávenni a születésházban való szülésre, otthon akartak szülni...
nagyon sok otthonszulest vezettem le ITT Hollandiaban senki nem halt meg es nem verzett el.Itt ez normalis dolog egeszseges kismama otthon szulhet ha akar de lehet szuleteshazban is vagy ambulansan korhazban szulesznovel.Minden ugy van itt elrendezve hogy ez lehetseges A csaszarok szama alacsony es a komplikaciok is ritkak kevesebb a beavatkozas A szules egy termesze
tes folyamat ha nem avatkozunk bele sokkal kevesebb a komplikacio.
Véleményem: Felelőtlenség.
(Abszolut közkórházban szültem meg az első babámat, indított szülés volt, beöntés, burokrepesztés, oxitocin, EDA, volt minden ... Hanyatt fekve szültem, teljesen mindennapos pózban, és eszembe sem jutott, hogy máshogy jobb lenne. Volt gátmetszés, a doki segített nyomásnál, ahogy a hasamat nyomta, de én mindezzel együtt életem legcsodálatosabb, legmaradandóbb élményét szereztem.
Nagyon vágyom a következő babára, de egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy majd másképp szeretném. Számomra éppen az a gondolat visszataszító, hogy ott szüljem meg a gyerekemet, ahol a "hétköznapi" életemet élem!)
Az otthonszüléstől - mint szótól is ráz a hideg!! Annyira felelőtlennek és uram bocsá' idiótának tartom azokat akik otthon akarnak szülni.
Nekem is minden volt az első szülésemnél miután elfolyt a magzatvizem - hozzá teszem 40+5 hetesen - kézzel tágítás, mert nem tágultam, oxitocin, EDA, szó szerint kinyomták belőlem a gyereket, gátmetszés, gátszakadás, repedés, egy órás (!) varrás...stb. A kisfiam vállra tekeredett köldökzsinórral született, oxigén, lélegeztetés...Mégis a legszebb élmény volt amit megéltem és jött a második babám. Vele indított szülésem volt, oxitocinnal, EDA-val... stb. Mégis gyönyörű volt. Nagyon fájdalmas, nagyon hosszú volt, de mégsem gondoltam azt, hogy de jó lenne a nappalimban, hálószobámban... szenvedni akár több napig csak azért hogy nekem ne fájjon annyira!
De van mégy egy dolog, amiről még sosem olvastam az otthonszüléssel kapcsolatban - ha már ennyire álomvilágban élnek azok az "anyák" akik így gondolják - . Hogy tudna ott szülni ahol eszik, ahol alszik...? Ki fog takarítani utána? Nekem - főleg a 2. babámnál - egy egész takarító brigád kellett, olyan szinten folyt minden, pedig még beöntést is kaptam!!!!
A lényeg kedves kérdező, hogy te egy nagyon komoly felelősség teljes édesanya vagy, aki a legjobbat akarja a babájának. Már 2x jól döntöttél, nehogy már ezért álmatlan éjszakáid legyenek!!!!!!!!!!
Ugye fogalmatok sincs arrol hogy otthon nincs inditas kezzel tagitas eda kinyomas stb.pont ezek a beavatkozasok ami miatt valaki otthon akar szulni.Kosz?takaritas?hidd el nincs kosz nincs beontes nyugalom van csond termeszetes szules.Miert nem hiszitek el ha nem avatkozol bele akkor kevesebb a komplikacio? az anyuka lezuhanyzik addig a szuleszno es a gyerekagyas osszepakol a szuloszeket letorolom a pelenkakat. gyoeldobom ennyi.Nem al minden haz elott egy mento.5%korhazban vegzodik siman az en autommal ok meg a sajatjukkal bemegyunk a korhazba pl mekonium eseten Ott mar varnak minket ott folytatjuk a szulest ua nem jon orvos csak a szuletes utan a gyerekorvos.
aki kivancsi a holland otthonszules menetere irjon.
Mint szuleszno egyet magyarban szultem kettot hollandiaban.Otthon szerettem volna de a 2.gyerek mekoniumos volt igy korhazban vegzodott sajnos de ott sem avatkoztak bele csak a gyerekorvos jott a vegen.A3. otthon a nappaliban szultem meg aztan sajat agyamban ferjemmel pihentem.Gyors szules volt egyszer sem vizsgaltak meg sajat megam ellenoriztem a mehszajt mielott kihivtam a sznot kb 6 cm nel jott ittunk egy teat beszelgettunk a fajasok kozben.A ferjem mindent elokeszitett a babanak a ket nagyobbik es a nevelt lanyom is ott volt segitettek massziroztak.Aztan ereztem jon a baba a szuloszeken egy par tolofajassal megszultem szepen lassan magam emeltem fel a karomba ot.A koldokzsinort szepen megvartuk mig nem luktet akkor vagtak el a gyerekek.szoptattam aztan jott a lepeny. kb 45 perc mulva Aztan ettunk ittunk es lezuhanyoztam es bebujtam az agyunkba az egesz csaladdal es ismerkedtunk a babaval.Aki ilyet meg nem elt at annak magyarazhatom ugysem erti hiszen azt hiszik az orvos a korhaz az a megmento pedig sokszor ok okozzak a bajt aztan mentik a sk okozott gondot.Az elozo szulese egy kiszolgaltatott not fest le aki teljessen az orvosi technikanak van kiszolgaltatva es meg a gyereket sem tudja maga kinyomni.Sajnalom a takaritobrigad mindent elarul arrol hogy dolgoznak ott.
Amig az orvosok nem latjak be Morszagon hogy a szules egy termeszetes folyamat addug sajnos a kismamak sem ertik meg hogy lehet naskent is szulni .De ehez kell meg egy bizonyos kultura es szemlelet valtas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!