Vélemények az otthonszülésről?
Biztos, hogy nem. Sokszor még az sem elég, hogy a szülőszoba közvetlen szomszédságában van a császáros műtő. Most képzeld el, hogy a legközelebbi kórház 20 km-re van az otthonszülés helyszínétől, mentő pedig nincs szabad, mert csak 1 van az egész faluban és még annak az egynek is örülni lehet.
Az otthonszülés pártolói mindig azzal érvelnek, hogy a kórházban sok a beavatkozás, ami császármetszéshez vezethet és hogy rengeteg az orvosi műhiba. De kérem, ha a babával valami baj történik otthonszülés során, ami kórházban nagy eséllyel (szinte biztos) kiküszöbölhető lett volna, akkor az otthonszülést választó anya vajon el tud-e számolni a lelkiismeretével?
Ha valaki háborítatlan szülést akar és meg tudja fizetni, ott van a Dr. Rose magánklinika, vagy némi hálapénzért a Szent Imre és a Szent István Budapesten. Vidéken nem tudom, mi a helyzet, de jellemzően a fővárosi anyák vannak úgy oda az otthonszülés ötletéért.
"Fejlettebb európai országokban kint a házad előtt vár egy úgy felszerelt mentőautó"
Sok fórumon olvastam, hogy nem így van, viszont a kórházak egymás hegyén-hátán vannak, öt percen belül már szakszerű kezekben lehet az anyuka és a baba. Nálunk meg csak bezárások, összevonások vannak. Így nem engedélyeztem volna az otthonszülést, nincs meg a megfelelő háttér. Igaz, 100 éve sem volt, így nagyon sok baba vagy mama nem élte túl a szülést. Most azért tiltakoznának, felháborodnának, ha a hajuk szála is görbülne. És jogosan, mert napjainkban szinte mindenki túlélheti épségben az eseményt.
Nem vállalnám. Bármennyire közel legyen a kórház, egy sürgősségi császárhoz túl messze lenne. Bármilyen jól felszerelt mentő állna a házam előtt, műtétre az sem lenne alkalmas.
Sokszor jönnek azzal az otthonszülést pártolók, hogy százalékosan kevesebb probléma van náluk mint a kórházakban. ez valóban így lehet, hiszen csak olyan szül otthon, akinek tökéletesen rendben van a terhessége, míg a kórházban sok a patológiás eset, ami rontja a százalékot. És pont ezért tragédia a otthonszüléseknél előforduló haláleset, sérülés. Mivel Ők egészségesek, problémamentesek a babájukkal együtt, a náluk bekövetkező váratlan helyzetek kórházban jól kezelhetőek lettek volna.
Én is abban hiszek, hogy nem a szülést kell otthon tartani, hanem az otthont bevinni a kórházba. Jó példa az István kórház. Hangulatosak, szépek a szülőszobák, a minimális beavatkozás hívei, csak akkor csinálnak gátmetszést, császárt, ha muszáj. Szabad a bejárás apának, egyéb kísérőnek. Egyszóval otthonos. Én kétszer szültem ott. Mivel már volt tapasztalatom, arra kértem a szülésznőt, orvost, hogy csak akkor legyenek benn a szobában, ha szükséges. Tiszteletben tartották. A CTG rajtam volt végig, időnként rámnéztek, de kettesben lehettünk a férjemmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!