Mi a véleményetek az otthonszülésről?
A harmadik babámat várom, az első kettőt is kórházban szültem, eszembe se jutott volna más. Elég lassan tágultam, kaptam oxitocint, beöntést(brrrr), gátmetszés, burokrepesztés, minden volt, a fájdalmat nehezen bírtam, az elsőnél gáz, a másodiknál epidurál, de még így is szenvedtem.
Az egyik barátnőmmel most összevitatkoztunk ezen a témán, ő azt mondta, ha lesz gyereke, nem kórházban fog szülni, mert szerinte kórházban mesterséges körülmények között sokkal lassúbb és fájdalmasabb a szülés, míg természetes körülmények között meghitt és könnyebb. Szerinte felesleges a sok beavatkozás, és a szülőszobán hanyattfekve kell szülni a kismamának, mert az orvosnak így kényelmes, de a kismamának meg ez a legrosszabb. Elég sokat olvasott ebben a témában. Én azzal érveltem, hogy ha valami komplikáció van, jó ha kéznél van az orvos, kórház, hogy tudjon segíteni, nálam is ez első szülésnél volt egy kis komplikáció, nem voltak tolófájásaim, és a végén vákuummal rásegítettek, hát mi lett volna, ha nincs segítség? Erre ő azt mondta, ha nem kórházban szülök, komplikáció se lett volna, mert nem húzódik el a szülés.
Nagyon felkavart, én továbbra is kórházban szeretném megszülni a 3. gyermekemet is, de most ott motoszkál bennem a kisördög: mind a két szülésem nehéz volt, mi van ha tényleg könnyebbé lehetett volna tenni?
Kíváncsi lennék a véleményetekre, személyes tapasztalaitokra. Azt én is megtapasztaltam, hogy hanyatt fekve tényleg sokkal erősebbek a fájások, de itt a mi környékünkön minden kórházban ez a szabály a szülőszobán, nem lehet másképp szülni.
Utálom az olyan embereket akik ennyire negatív kampányt szerveznek a kórházi szülés illetve a császáros szülés ellen. Már most bele égetik a nők agyába azt, hogy milyen elvetemült dolog a kórházban szüléni és milyen anya az olyan aki császárral szült.
A véleményem az otthon szülésről az, hogy teljesen felelőtlennek tartom azt az anyát aki otthon alkar szülni. Mert ha van saját fogadott orvosod akkor vele sok mindent meg tudsz beszélni illetve a szülésznőddel. Engem császároztak. Több mint 12 óráig vajúdtam és nem akart megszületni a babám. Amikor az orvosom javasolta a császárt eszem ágában sem volt megkérdőjelezni az ő döntését. Nem kaptam semmi féle beavatkozást este 10ig saját ütemembe vajúdtam de nem haladt a szülésem annak ellenére, hogy rendszeresek voltak a fájásaim és járkáltam és szépen kitágultam. A toló fájások nem voltak olyan erősek amilyennek kellett volna, hogy legyen. Meg valami miatt a medencémen nem akart a lányom keresztül menni.
Tisztelem és becsülöm az orvosomat mert azt mondta, hogy nincs nagy baj, de már látszik, hogy a lányom nem érzi magát jól bent és ő úgy gondolja, hogy jobb lenne a császár. Egyetértettem és elfogattam.
Az, hogy mi a fölösleges beavatkozás azt ne egy laikus döntse már el könyörgöm. Mert az adott szituációban bizony egyes döntések és műveletek indokoltak lehetnek, és persze utólag mindig könnyebb okosnak lenni.
Mindennek meg van a maga helye. Az ebédlőben eszek a hálószobában alszok és bizony kórházba szülőszobán szülök.
Én még azért sem szülnék otthon, mert nem lenne gusztusom ugyan abba az ágyba bele feküdni mint ahol szültem. Nekem az az ágy nem lenne számomra alkalmas szülni mert más emlékek fűződnek és engem zavarna. Másik meg nem tenném ki a két éves lányomat annak, hogy lássa, hogy szenvedik fájásaim vannak. Az ő kis nyugalmára is gondolnom kel már. Nem lehetek annyira önző, hogy csak is magamra gondoljak.
A másik bent a kórházban az ÁNTSZ rendszeres időközként kijár és ellenőrzi a tisztaságot a kórház szülőszobáján.
Otthon ki ellenőrzi? Mi lesz a gyermek ágyi fertőzésekkel?
A másik ma Magyarországon szülést csak is kizárólag SZAKORVOS végezhet. Bába szülésznő nem. Az, hogy a kórházakban még is a szülésznő vezeti le az más kérdés de ha gond van akkor két dolog történhet.
1 ami a leggyakoribb az orvos fogja elvinni a balhét.
2 a szülésznő mert akkor olyan "szerződést" kötöttek amiben megbízzák, hogy levezetheti a szülést.
A szülés nem séta galopp mind a mai napig bele is lehet halni igaz ma már a fejlett orvos tudománynak már nem illik. A másik igen is vannak olyan életveszélyes helyzetek amikor minden perc számít.
Számomra még egy kérdést vet fel az otthon szülés ha gond és komplikáció van akkor ki a felelős? A bába? aki lehet időbe küldi az anyukákat a kórházba de mire beérnek már késő?
Az orvos? Aki szerencsétlen már egy rossz kiindulási helyzetből indul és lehet a kismama már nem ért oda időben?
A szülők? De most őszintén hány ember vállalja fel azt, hogy ő hibázott. Szerintem szinte senki. Ezt nagyon nehéz elismerni és ehhez egy mérhetetlenül nagy önismeret szükséges ami az én személyes tapasztalatom, hogy nagyon nehéz, és ma inkább az a szokás, hogy másra hárítjuk a felelősséget. Mert a bába azt mondta, hogy minden rendben van mert az orvos nem jól látott el. Stb stb.
A statisztikák nem mérvadóak mert azok azt mutatják amit szeretnének. Meg a saját farkát harapó kígyó effektus jön létre, hogy a tudattal bevonzza az ember a rosszat és tényleg lesznek komplikációk mert az várja a nő.
Az én véleményem van már annyi kórház aki szép szülőszobával várja a nőket. Őszintén engem rohadtul nem érdekelt hogyan nézett ki a szülőszoba mai napig nem emlékszem rá akkor már csak a lányommal voltam elfoglalva.
Ott nyugodttan lehet szülni de ott van az orvosi team aki ha gond van segíthet.
Azt a pár napot amit bent kell tölteni azt meg ki lehet bírni. Annyi lehetséges megoldás van erre, ami egy reális megoldást ad, hogy milyen körülmények között tud a nő vajúdni és szülni. Igen egy jó szülész orvossal a szülés pózt is meglehet vele beszélni.
Igen kedves Kérdező jól láttad amit írtál, hogy a kórházban meg ott vanak segítség ami rögtön közbe tudnának lépni. A másik ha otthon adódott volna ugyan ez a helyzet akkor mit csináltál/nál ha betegen születne ez miatt a gyermeked?
,,A másik bent a kórházban az ÁNTSZ rendszeres időközként kijár és ellenőrzi a tisztaságot a kórház szülőszobáján.
Otthon ki ellenőrzi? Mi lesz a gyermek ágyi fertőzésekkel?,,
Otthon nincs annyi bakterium mint egy korhazban Amelyik baci otthon van az a sajatod azt mar ismeri az immunrendszered attol nem leszel beteg. A korhazban sok baci idegen veszelyes baci van ez tud bizonyitott teny otthon kevesebb a seb es sima fertozes mint a korhazban. A szules nem stril folyamat a baba a vegbelet erinti mikor kibujik de ez igy jo mert kell a baci ahoz hog ya baba belei tudjanak mukodni ezt hivjak kolonozacionak.
,,Számomra még egy kérdést vet fel az otthon szülés ha gond és komplikáció van akkor ki a felelős? A bába? aki lehet időbe küldi az anyukákat a kórházba de mire beérnek már késő?,
Termeszetessen a feleosseg kerdese jogilag rendezve van ha en otthonszulest vezetek en(hazi szuleszno) vagyok jogilag felelos a korhazba szallitasig.Ezt a torveny igy irja. Tobb helyi korhazzal van szerzodesunk es tobben dolgounk egy rendeloben.MIndig joilag az a felelos aki a szulest vezeti.Hogy elkesunk ha baj van ? Nem ez nem igaz mindig idoben erunk be es az orvos kozossen a szulesznovel tovabb kezeli a beteget pl vakumozik az orvos a hazi szuleszno pedig ott van es tamogatja a kismamat.
,,Én még azért sem szülnék otthon, mert nem lenne gusztusom ugyan abba az ágyba bele feküdni mint ahol szültem. Nekem az az ágy nem lenne számomra alkalmas szülni mert más emlékek fűződnek és engem zavarna,,
Ez kultura kerdese mi a mai napig nem akarjuk lecserelni a nappaliban az ulogarniturat mert ott szuletett elotte a szuloszeken a lanyom a mai napig mosolyt csal az arcunkra ez a tudat.A kislanyom is tudja ott szuletett es buszken meseli ott bujt ki az anyabol.
A gyerekek nem lattak szenvedni mert NEM szenvedtem vajudtam szolt a zene zuhanyoztam beszlegettunk az elejen a 6 cm ig meg tortat is sutottem a gyerekeknek. Fajas nem szenvedes csak egy hullam amit meg kell lovagolni A gyerekek is velem lelegeztek kozossen.Aztan enekeltek a kisbabanak hogy gyorsabban jojjon az uton.
Szoval mas dimenzio mint egy korhaz egesz mas.
Ja es utalhatsz itt Hollandiaban ez a normalis es termeszetes dolog.Mondom kultura kerdese mint a szexualitas is.Minden nep maskent eli meg a szulest.Te ott Morszagon egy orvosi veszelyes sulyos dolognak eled meg sot ugy veszem eszre koszosnak es undoritonak is tartod a sajat tested mukodeset a szulest.
Mi itt egy termeszetes folyamatnak eljuk meg egy unnepnap a csalad eleteben amit meghitt korben otthon csinalunk ha mod van ra.
"Az, hogy mi a fölösleges beavatkozás azt ne egy laikus döntse már el könyörgöm"
Tudod lehet hogy laikus vagyok, bár nem hinném, mert aki már szült, az biztos hogy nem "laikus", de tudok különbséget tenni bizonyos dolgok között egészségügyi végzettség nélkül is.
Amikor az orvos beindítja a szülést, mert még épp műszakban van, az biztos hogy nem jó sem a kismamának, sem a babának. Hogy csak egy példát említsek. De akár csak gátmetszést is csinálnak azért, hogy "gyorsan túl legyünk rajta".
És nagyon szomorú, hogy nem engedik dönteni az anyát olyan dolgokban, amiben pedig neki kellene.
A magyar orvosi gyakorlat fényévekre van a természetes szülésről, pedig sok minden csak hozzá állás kérdése. Az orvosok pedig (tisztelet a kivételeknek!! mert vannak!) még mindig isteneknek képzelik magukat sok helyzetben.
Pár évvel ezelőtt volt egy ügy. A hölgyemény otthon akart szülni, de gond adódott. Kihívták a mentőket, de későn értek ki. Az anya életét meg tudták menteni, de a kicsiét nem. Sajnos nem emlékszem konkrétan mi is volt a baj. Az anya perelt, mert biztos a kórház, mentő hibája, hogy nem értek ki időben és meghalt a picije. Persze az ügyből semmi sem lett, mert a mentő a távolsághoz képest kinn volt időben. Na ha őszinte akarok lenni az ilyen nőt agyon verném. Ha ő választotta az otthonszülést, akkor nem értem mire fel hibáztatja a kórházat???
Én azt gondolom, hogy aki az otthonszülést választja, az legyen tisztában azzal, hogy miféle kockázatot vállal és ne akarjon utólag mindenféle sunyi módon másra kenni a saját hülyeségét. Én is hallottam már ezekről az alternatív szülőszobákról, kényelmesek, de ott van a segítség, ha kell. Hogy az anya saját életével játszik, hát tegye azt, hidegen hagy, de a saját gyerekével szórakozni...
Az a baj, hogy ti meg a másik oldalt nem látjátok. Igaz, nem is szokták nagy dobra verni a sok orvosi hibából, vagy csak szimplán orvosi türelmetlenségből/lazaságból eredő anyai és magzati kárt.
És az is háttérbe szorult eddig ebben a beszélgetésben, hogy aki háborítatlanul akar szülni, az nem csak "magára gondol", hanem a kicsire is, mert miért jó az, ha az anya olyan traumát él át a kórház és egyebek miatt, hogy utána hónapokig nem tudja feldolgozni saját szülésélményét, ezt a baba is megsínyli, nem is kicsit.
Én ismerek ilyen anyukát...
Ezen az oldalon az első kommentelő vagyok. Nem tudom utólag mindig könnyebb okosnak lenni és én igen is azt mondom egy laikus ne akarjon szakember lenni és utólag baromi könnyű okosnak lenni. De szerintem a magyar viszonyokat ne akarjuk Hollandiához és egyéb országokhoz hasonlítani. Sajnos ma Magyarországon van olyan település ahonnan a kórház 45 illetve 90 Perc között van mire beér!!
Azért nem akkora tragédia kórházban szülni mint ahogyan ezt sokan beállítják.
Igen otthon is vannak bacik meg tudom is, hogy nem egy steril dolog na de könyörgöm a saját nappaliban megszülni a gyereket? Ágyamba ahol más emlékeim fűzödnek?
Na én nem vagyok az az ősanya típus. De nekem senki ne mondja azt, hogy a korábban született csemetéknek jót tesz a lelkének, hogy látja, hogy anyának fájdalma van és szenved. Mert a gyerek nem kis felnőtt és ő nem úgy fogja értékelni a dolgokat ahogyan egy Anya átéli. Ingen lehet máshogy fogalmazni hogy tr nem szenvedsz meg a fájások segítik a babád megszületését meg te meglovagolod azt. De könyörgöm szerintem ez nem egy egészséges állapot, hogy a többi gyerek meg ott van körülöttem és mindent lát.
Igen le lehet pontozni meg körbe lehet magyarázni a dolgokat de én nem hiszem, hogy ez teljesen egészséges a gyerekek lelki világának, hogy látják, hogy fájásaid vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!