Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ki szült innen természetes...

Ki szült innen természetes úton és kinek volt császármetszése az elmúlt 2-3 évben? Akinek császár lett, miért?

Figyelt kérdés

Közvélemény kutatás a teljesség igénye nélkül. Kíváncsi vagyok, hogy itt mi az arány, ugyanis ismerősi körömben meglepő módon az elmúlt években 10-ből 2 hüvelyi szülés volt, a többi császár. Múltkor voltam bent a kórházban, és hallottam, hogy két nővér arról beszélget, hogy ma 5-ből 5 császár volt, és elkezdett érdekelni, hogy miért ugrott meg ennyire a császárok száma az elmúlt években. Előtte (én úgy láttam), sokkal ritkább volt. plusz olvastam egy cikket is a napokban, hogy az egészségügyi világszervezet szerint semmi nem indokolná a 15% feletti császárok számát. Ez itthon 2 megyében is 60% felett van!!! ami rengeteg, de az összesített is 30% felett.

Miért van ez? Nekem megvannak az elméleteim, de első körben érdekelne, hogy az itt válaszolók között milyen az arány. 34 hkm

2012. nov. 22. 20:43
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/72 anonim ***** válasza:
77%

4 év alatt 3 gyereket szültem hüvelyi úton.

Egyszer én is összeírtam a közvetlen ismerőseim szülési módját: 70 % császár lett, 30 % hüvelyi.

Legutóbb mikor a 3. babát szültem, épp ügyeletes volt az orvosom, futkosott össze-vissza, vajúdás alatt nem is láttam, mert folyton a műtőben volt. Amíg én vajúdtam (pedig nem sokat, 3-4 órát), addig 5 császár volt. Végre jöttek a tolófájásaim, és így jött be hozzám a dokim: "Na végre, így szül egy igazi magyar asszony! Végre nem császár!"

Ebből nekem lejött az, hogy ő hüvelyi szülés párti inkább (bár ezt amúgy is tudtam róla), tehát ok nélkül nem császároz, csak ha tényleg muszáj.

De sok orvos ok nélkül tolja a műtőbe a vajúdó kismamát sajnos :(

Én azokat a kismamákat nagyon sajnálom, akik vajúdnak 1 napig, aztán a műtőben kötnek ki.

De az én véleményem egyébként az, hogy mindegy mi a módja a szülésnek: hüvelyi vagy császár, a legfontosabb, hogy az anyuka és a baba is élve kerüljenek ki az egészből, mindenki legyen egészséges.

2012. nov. 22. 21:46
 22/72 anonim ***** válasza:
51%
hüvelyi gátmetszés nélkül (csak elsőfokú gátrepedés) -mindezt köszönhetem a természetespárti szülésznőmnek!!semmilyen fájdalomcsillapitó vagy gyorsitó nem volt (csak kitolásban az utolsó félórára mert kifáradtam). amúgy azért ilyen sok, mert minden siettetve van és sokmindent rutinból csinálnak vagy protokollból! teljesen eltávolodtak a természet ütemétől!
2012. nov. 22. 21:48
 23/72 anonim ***** válasza:

császár-lepénylevállás miatt

Szülésznő ismerősöm mesélte, hogy volt olyan nap, hogy 11 szülésből 5 császár volt.:-(((

2012. nov. 22. 21:49
 24/72 A kérdező kommentje:

Kedves 20-as válaszoló, elhiszem, hogy nem lehet, csak az egyiket (ez nagyon aranyos volt) :). Bocsánat, hogy csak a másodikat számolom bele, mert kimondottan az elmúlt évekre vagyok kíváncsi, és 2004 már nagyon messze volt ehhez :).

Kedves 21-es, igen, természetesen az a fontos, és én nem is ítélkezem a császár felett, távol álljon tőlem, meg nem mondok olyanokat, hogy "megúszós" stb., amit sok helyen látni. Persze jobbnak tartom a természetes szülést és én is úgy szeretnék, de ha kell, akkor kell. Sajnos viszont azt látom, hogy rengeteg a "felesleges" vagy elhamarkodott császár is, ami viszont nagyon nem jó!

2012. nov. 22. 21:54
 25/72 A kérdező kommentje:
14 császár és 19 természetesre módosultunk (pedig már azt hittem, hogy elérjük az 50-50-et :))
2012. nov. 22. 21:55
 26/72 anonim ***** válasza:
császár volt,amennyire emlékszem,teljesen kitágultam,csak a gyerek nem jött:) (magas egyenes állás)
2012. nov. 22. 22:09
 27/72 anonim ***** válasza:
Természetes úton szültem fél éve. Aznap 14 szülés volt, 6 császáros.
2012. nov. 22. 22:09
 28/72 anonim ***** válasza:
Sürgősségi császárral született a kisfiam, 2010-ben. Beszűkült ctg miatt. Utólag kiderült, hogy meconiumos volt a magzatvíz, babám enyhe oxigénhiánnyal született. 5 nap PIC lett a vége. Nálam az orvosom nagyot hibázott, a fiam élete perceken múlott. Esélyem sem volt a természetes szülésre, hisz még vajúdni sem vajúdtam.
2012. nov. 22. 22:19
 29/72 anonim ***** válasza:

20as vagyok.

Direkt azért írtam az évet is, hogy tudd, csak a második kerül be a statisztikába:-). De gondoltam nem hagyom ki a nagyot:-):-)

2012. nov. 22. 22:24
 30/72 anonim ***** válasza:
2009 év végén szültem természetesen, de a szobatársaim (4-en) mind császárosok voltak.Itt a házunkban (rajtam kívül) 4 természetes szülés, két császár. Baráti körben 1 természetes, 1 császár.
2012. nov. 22. 22:25
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!