Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » EDA nélküli szülés?

EDA nélküli szülés?

Figyelt kérdés
A mi kórházunkban nem alkalmaznak EDA-át.Fájdalomcsillapításként valami koktélt kap az ember az infúzióba és ennyi.Engem nagyon lesokkolt a hír, mert meg voltam győződve róla, hogy ezt már mindenhol kapja a szülő nő, ha szükségét érzi. EDA nélkül, hogy lehet végigcsinálni???
2012. ápr. 4. 11:59
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/73 anonim ***** válasza:
100%
Jaaaaj, ne haragudj de pont, hogy patetikusnak tűnsz. :) No, mindegy. :)
2012. ápr. 6. 14:06
 52/73 anonim ***** válasza:
73%

Hármat szültem EDA nélkül és most a negyediknél sem fogok kérni, nincs az az Isten, hogy elvegye tőlem azt az érzést, amit szülés közben élek át.

Én nevetek közben, miközben pokolian fáj. Vajúdtam már 12 órát is, mégis újra csinálnám azt is, mert egy élmény volt. Már akkor vigyáztam babámra, simogattam a pocakom, beszéltem hozzá. Minden fájásnál éreztem ŐT/ŐKET és kiélveztem az érkezésüket, pedig nem vagyok ősanya, sem mazohista, csupán egy természetes ösztönnel rendelkezem.

Ráadásul EDA-val a tolót el lehet szúrni, ami a baba sérüléséhez is vezethet.

2012. ápr. 6. 14:08
 53/73 anonim ***** válasza:
40%

43 vagyok, 44-es egyedül maradtunk :)

Bár eszem ágában nem volt más hozzáállását megváltoztatni.

Pont ez a lényeg: ez egy lehetőség, amellyel LEHET élni.

Vannak akik ezt, hiszik, hogy az EDA-val fájdalomMENTES a szülés. Ebből látszik a tájékozatlanság. A kitolási szakaszt enélkül is el lehet szúrni.

Nem akartam felhozni a szülés mellett más állatfajtát, de valaki felhozta az emlősöket..... Valószínű, hogy csak a könyvekben látott vagy filmen cuki kis csikókat akik pár óra múlva ugrándoztak a mama mellett. Több, mint 2000 ellésnél voltam jelen/segítettem a szakmám miatt szarvasmarhában. Nem akarom ecsetelni, DE az 1. ellésnél szinte mindig adtunk "tágító" injekciót, kíméletesen tágítottuk a pérát és ha minimálisan is, de az esetek 80%-ban bizony segíteni kellett, mert annyira elfáradtak, hogy a végére nem maradt erő sok esetben. Teljesen más felépítésű a szülőút, a boci lábbal előre jön és a magzatvíz elfolyását követően 1,5-2 órán belül meg kell szülessen, mert különben kiszárad a szülőút és nem halad az ellés.

Még1x mondom, mindenki a legjobb belátása szerint cselekszik, de 2012-ben legyen már lehetősége egy nőnek választani és legyen már tisztában egy szülő nő a tényekkel, akkor is ha valamit elutasít, nem a sötét középkorban vagyunk kedves anyukák és leendő anyukák!

28 hetes kismama

2012. ápr. 6. 14:56
 54/73 anonim ***** válasza:
49%

52-es vagyok.

Igen, a tájékozatlanság sajnos káros is lehet, hisz esetetek ezt megmutatja, mert azt feltételezitek itt az ellentáborról, akik mernek EDA nélkül szülni és azt merik állítani, hogy anélkül még szép is, hogy:

- mazochisták vagyunk

- ősanyák

- tájékozatlanok

- tudatlanok

Nem így van. Valószínűleg az itt válaszolók olvasottak és tájékozottak, ráadásul tapasztaltak és ti ketten ezt vonjátok kétségbe.

Nem szégyen a gyávaság, vagy félelem a fájdalomtól, de légy szíves ne sértegessetek másokat, csak mert ők ki merik bírni azt, amit évmilliók óta kibírnak a nők és azt merik állítani, hogy szép és megható!

2012. ápr. 6. 15:07
 55/73 anonim ***** válasza:
51%

43-as válaszolónak: nem feltétlenül kell hullának lenned a szülés végére, nagyon jó terhestornák vannak, próbáld meg megőrizni a jó erőnlétedet, és ami a legfontosabb, tanuld meg a légzéstechnikákat. Egyébként pedig a szülés után a boldog fáradtság árad szét az emberben, nagyon nagy doppingot jelent a tudat, hogy megszülted a babádat.

A kitolásos szakasznál pedig azért van ott a szülésznő és az orvos, hogy segítsenek, senki nem várja el az embertől, hogy egyedül oldja meg a kitolást, mondják neki, hogy mit kell csinálni.

2012. ápr. 6. 17:00
 56/73 anonim ***** válasza:
74%
Egyébként az, hogy nem kaphat EDA-t a kórházban, mert nincs rá lehetőség, az nem jelenti azt, hogy semmilyen fájdalomcsillapítást sem alkalmaznak. Az orvosnak és a szülésznőnek sem az az érdeke, hogy az anyuka (és így a magzat is) feleslegesen "szenvedjenek".
2012. ápr. 6. 17:06
 57/73 anonim ***** válasza:
63%

54-es:

"nem szégyen a gyávaság, a félelem a fájdalomtól". Na igen. Itt a szemléleti hiba. "Gyávaságról" nincs és nem lehet szó, - a fájdalom elutasítása pedig abszolut természetes és jogos. Mindig meggondolkodtat: vajon aki annyira ragaszkodik a - lehetőleg 23 órás:D - szenvedéshez (ezen az oldalon tömegesen dicsekszenek ilyenekkel!) annak olyan csekély az önértékelése, hogy azt hiszi: csupán akkor ér valamit, hogyha önkívületbe kínlódta magát? Százával olvashatók ilyen beírások: "arra már nem emlékszem..akkor önkívületi állapotban voltam.." Nos, ha ez kívánatos, akkor rendben. Nem vagyok semmi jónak elrontója.

2012. ápr. 6. 20:09
 58/73 anonim ***** válasza:
56%

Mindenki másként éli át a szülést. Van, aki egy csodálatos dolognak, ami bár fájdalommal jár, mégsem bánják és vannak azok, akik inkább sértegetik azokat, akik kibírják és még le is nézik őket, majd nem szégyellnek gúnyolódni rajtuk.

A szülés természetes EDA nélkül. Azzal pedig felesleges rizikó, ami azoknak kell, akik saját magukat előrébb helyezik a gyereküknél és inkább veszélyeztetik, mint kibírják azt a max 1 órás fájdalmat.

Jaj, el is felejtettem mondani, hogy ami igazán fájdalmas, azon EDA sem segít, hisz olyankor, a tolófájások miatt, ha jól adták be, akkor már elszáll a hatása.

Szóval csak hajrá.

2012. ápr. 6. 21:15
 59/73 anonim ***** válasza:
100%

Én nem mondom, hogy nem fájt a szülés, de nekem nem az járt az eszemben, hogy úristen halálra kínlódom magam, hanem az, hogy ezek a fájások közelebb visznek a születendő gyerekemhez. Befogadtam őket, vártam őket... ez a szülés velejárója volt számomra. Elképzeltem, hogy egy - egy fájáskor hogy nyílik a méhszáj, vártam hogy szóljanak, hogy nyomhatok...

A szülés, egy új élet születése mindig is fájdalommal-vérrel-verítékkel járt. Oké hogy manapság lehet a fájdalmat csillapítani, de ezt mindenki döntse el magában, hogy akarja, vagy ha akarja akkor annak milyen módját választja. Senki sem kevesebb vagy több, mert kér edát, vagy azért mert nem kér. De végig lehet csinálni a szülést eda nélkül, az biztos. Tök fölösleg ezen vitatkozni. Mindenki döntse el maga, mit szeretne, hogy szeretné élete nagy pillanatát megélni. DE nem kell másokat leősanyázni, meg mazochistának mondani, mert kibírják eda nélkül. Én pl 50 perc alatt szültem meg a fiam- eszembe sem jutott bármilyen fájáscsillapító módszer- mert villámszülés volt. Ettől miért lennék kevesebb vagy több mástól? (egyébként a szülés meg életem legeslegmeghatóbb és boldogabb élménye volt, olyan boldog pillanatom nem volt még az életemben)

VAgy én nem értem min vitatkoznak itt az emberek??

2012. ápr. 6. 21:17
 60/73 anonim ***** válasza:
100%

Hiába ragaszkodtok az EDÁ-hoz van amikor már nincs idő beadni.Én amikor kértem voltam azt mondták már nem kaphatok,mert hamarosan jön a baba.Barátnőm ugyanígy járt.

Aki akar az kérjen EDÁ-t nyugodtan.Aki nem az nem.

De ne győzködjük már egymást,hogy kérjen vagy ne!Ez mindenkinek a saját döntése!Ha vállalunk még egy babát én nem fogok kérni és nem azért mert hülye vagyok,hanem azért nem szeretem ha érzéstelenítve vagyok.Voltam már 2x más miatt,de köszi nem.Inkább vajúdás alatt megint sétálgatok!

2012. ápr. 6. 22:34
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!