Miért baj az ha a kórházban cukros vizet kap a baba, ha nem eszik eleget?
Az utolsó nagyon sok igazságot mondott. Kb. én is ezen az állásponton vagyok, csak kicsit határozottabban fejeztem ki magam...
Ezért kellett lepontozni? Azért, mert más véleményen vagyok, mint a többség? Szépen vagyunk... :(
Álmodj csak utolsó, az élet nem ilyen.
Én is meghallgattam ezeket az előadásokat és én is így hittem. Azóta szültem két gyereket és rájöttem maszlag az egész. Anyatejes volt mind kettő, szoptattam kizárólag közel hat hónapos korukig aztán 17 illetve 24 hónapos korukig. Betartottam mindent amit egy ilyen előadásokon mondtak, különösen annak a résznek dőltem be, majd így.. Hát a nagyobb fiam cukorbeteg (azóta tudom az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek többsége szoptatott baba, nem tápszeres-kisebb esélye lett volna rá, ha tápszeres az első pillanattól)a kicsinek meg nincsenek immunsejtjei, súlyos IgA és IgG hiánya van. Úgyhogy a szoptatással az égvilágon semmit nem előzől meg és semminek lesz kisebb a kockázata. Sőt nagyobb valószínűséggel lesz súlyos beteg a szoptatott babád. Ez tény. Ma már annyira nem is forszírzzák ezt a szoptassunk, mert... Sőt már 4 hónaposan javasolják a glutén bevezetését.
A másik dolog, ami vagy neked kimaradt vagy kihagyták, de minden nő anyateje tartalmazza az adott flórának megfelelő védőanyagokat stb stb és nem megfelelő ez másik gyereknek. Mert nem kapja meg az ő környezetéhez fontos dolgokat viszont kap egy csomó feleslegeset.
Arról nem beszélve, hogy a tej napszakról-napszakra változik, este zsírosabb, reggel hígabb sőt szoptatás közben is változik. Más tejet termel egy újszülött baba édesanyja és más egy 2 éves gyerek édesanyja.
Ezt a tejleadó helyen összeburogatják, ha végig gondolod leszállva a rózsaszín felhőről, hogy lenne alkalmas ez a mix a gyerek táplálására.
Ráadásul a nővér azt is mondta, a tejért pénzt adnak és sokan csak ezért adják le a ki tudja mit, ki tudja kik (eleve szedhet az illető gyógyszert, ihat napi több liter tehéntejet-ezt nem tudják és nem is ellenőrzik)- nyilván olvastad már annak a nőnek a történetét, aki nem tejleadóból, hanem szomszédtól vitte a tejet és tehéntejjel higította nő (mert literjéért fizet az OEP), a baba meg hányt meg nem tudom mit csinált.
És bárki vihet, adhat le tejet, koszos putris cigány ugyanúgy, mint egy budai villalakó. Illetve előbbi nagyobb valószínűséggel viszi be, mint utóbbi. Hát ilyen ember tejét is adni a gyerekednek. Mondjuk ez már egyéni dolog.
Nem kell minden mögött összeesküvést látni, sokszor józan paraszti ésszel át kell gondolni a dolgokat.
Ennél a tápszer is megfelelőbb (hiszen vannak fokozatok, nem a két évesnek való van összekeverve újszülöttnek való tápszerrel) illetve nagyobb a biztonság is.
Akkor lenne jó, ha ugyanolyan korú gyerek anyjától, közel ugyanabból a környezetből tudsz tejet szerezni (de ekkor is lehet betegsége a másik gyerek anyjának és szedhet akármilyen gyógyszert is-például fogamzásgátlót, amit lehet szoptatás mellett, de én elolvasva a tájékoztatót nem szedtem be inkább, ihat tejet-hiszen ezt is hogyan ellenőrzöd).
Szóval teljesen igaza volt a védőnőnek vagy saját anyatej vagy tápszer. Ezek a baba igényeinek megfelelőek, biztonságosak. Más nő teje semmilyen szempontból sem.
Én november szültem.Sote2 és ott cukros vizet adnak!!!!!!
Amúgy az sote 1 is
Én senkit nem pontoztam le. De nagyon megoszlanak a vélemények. Szerintem itt nincs jó vagy rossz válasz, a helyzettől függ hogy mi jó a babának.
Többen is leírták, hogy pl. alacsony cukor miatt muszáj volt adni. Ezen mit nem lehet megérteni?
Ettől függetlenül én is azt szeretném, ha egyből lenne tejem. Nem lenne semmi gond.
Elég primitív dolog lepontozni valakit azért, mert más a véleménye, tapasztalata, mint ami egyes embereknek tetszik.
Igesnis, idonként kifejezetten KELL, hogy kapjon folyadékpótlást a baba, mert valóban le tud esni a vércukra, és ha valaki látott már ilyen babát, az egy pillanatig sem vonja ezt kétségbe. (A baba remeg, és ereje sincs szopni, ez egy életveszélyes állapotot jelenthet!) Ha pedig sárga, akkor az ezzel járó aluszékonyság miatt nem fog tudni annyit szopni, hogy a sárgasága oldódjon, és ez is veszélyes lehet egy bizonyos szinten túl. Nyugodtan pontozzatok le, mert nem a pontokért írogatok, de én is adtam a Kisfiamnak vizet cumisuvegbol, de ennek csak annyi lett a kovetkezménye, hogy nem kellett idon túl a kórházban maradnunk, mert a sárgasága nem fokozódott, és a 3. napra szépen szopott 30-40 grammokat, mert volt ereje hozzá. Most már 3 hónapos múlt, csak szopik nagy lelkesedéssel, van boven tejem, és remélem, egy darabig még lesz is. Viszont a szuletése utáni elso pár napra nem úgy kell visszagondolnom, hogy éhesen uvoltott, amíg nem volt tejem, hanem szépen megnyugodott a pár kortynyi víztol, és ugyanúgy szopta a mellemet, amitol be is indult a tejelválasztás, ahogy kell. Mindenki nyugodt és boldog volt, és remélem, senki nem vonja kétségbe, hogy azért ez sem mellékes dolog ...
Szép és jó dolog sokáig kizárólag szoptatni, de nem mindegy, milyen áron! (A mi családunkban is van 2 éves korig szopó gyerek, csak éppen a baba 1 hónapos koráig sorvadt, mert annyira nem volt neki elég a tej, vegy nem tudott rendesen szopni, és mindenki el tudja képzelni, hogy mennyit sírt ez a baba élete elso hónapjaiban ...hetekig olyan sárga volt, mint a citrom ... de az a lényeg, hogy 2 éves koráig szopott ...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!