Mit lehet tenni szülészeti erőszak ellen?
Kérdező, eszedbe jutna megkérdőjelezni a traumatolögus döntését, hogy minden módszerrel teszi helyre a csonttörésed? Hogy velőűrsínt, karmos lemezt, vagy egyebet használ?
Az urológust, hogy a nephtectomiát endoszkóppal vagy feltárással csinálja?
Ugye nem?
Akkor ez miért más?
Ha szülésznőnek tanulsz, akkor tudod hogy nagyon sok mindent kell figyelembe vennünk egy egy döntésnél...van hogy egy pillanat alatt kell döntened, hogy reped az anyuka végbélig vagy vágsz egy gátmetszést, de olyan gyorsan történnek az események, hogy ezt már csak úgy tudod lekommunikálni, hogy "Most vágunk egy kicsit, jó?" és hopp már ott a fej mire kimondod. Nincs idő megvitatni, eldönteni. A két rossz közül a kevésbé rosszat kell választanod egy mp alatt. Ami lehet szembe megy az anya akaratával, de meg ha hagyod szakadni azért is meghurcolnak, ha vágsz azért is....és ez egy pl volt a naaaagyon sok közül. Szülésznőként/orvosként az összes lehetséges variációt le kell magadban játszanod, és a helyzethez mérten, a lehető legjobb opciót választanod. Utólag meg ki mondja meg, hogy ha nem vágsz se szakad az anya? De ha mégis probléma adódik belőle, mert tartottad magad a "beavatkozás mentes" szüléshez, azt már nem tudod vissza csinálni.
Bízni kell a szakmabeliekben, főleg ha onnan való vagy. Nyilván vannak kiégettek, pénz hajkurászók. De ez egy hivatás és remélem aki ezt a szakmát választotta az a babák és az anyák iránti szenvedélye miatt van ott és mindig minden esetben a legjobbat akarja.
Szülés közben nem azon gondolkozol, hogy engedjem-e a gátmetszést, vagy sem. Nem rutinszerűen szokták ezeket alkalmazni, de ha mégis, akkor szülésznőként pontosan tudni fogod hol szülj és milyen szakember gárdával, hogyan teheted meg és milyen betegjogaid vannak.
Tőlem az oxit megkérdezték. Elmondták az előnyeit és hangosan, jól érthetően megkérdezték mehet-e. A kézzel tágítást nem kérdezték, elmondták, hogy nem tágulok elég gyorsan a fájásaimhoz mérten és szanaszét szakadok, ha nem segítenek rá. Így van? Nem tudom, nem vagyok szakember. Laikusként meg amikor a világomat nem tudom a fájdalmaim közepette, mit mondjak? Hagyjon inkább szakadni?
A gátmetszést szintén nem kérdezték. Határozottan rámszóltak, hogy a következő fájásnál véletlenül se nyomjak, lélegezzem el és ott abban a pillanatban mondták ki, hogy nagyon feszül, csinálnak egy kis metszést. Erre ott, amikor nyomnod kell és csak próbálod ellélegezni a fájást, nem kezdesz el kapálózni, hogy ne csináljon gátmetszést, hagyjon szakadni...
Szóval érdekes dolog ez a szülészeti erőszak. Előre és utólag könnyű okoskodni, de ott helyben szembesülsz vele, hogy te nem tudod megítélni, hogy mi az amire szükség van és mi az, amire nincs. Akkorsem ha szülésznő vagy, vagy nőgyógyász, mert bár ismered a szakmát, nem látsz magadba, így nem feltétlenül tudod te sem megítélni mi a szükséges.
Nem kértem hosszú sztorikat, csak egy számomra fontos dologra vagyok kíváncsi, de úgy tűnik, hogy a komoly és normális válasz fogalmát nem ismeritek. Ez kicsit olyan, mint amikor érettségin van egy feladat, mondjuk meg kapni
x-et, te pedig mondjuk y-re nevezed át. Hiába számoltál jól, hiába az a végeredmény, aminek lennie kell, mert nem a feladatot oldottad meg.
49es, nem hanem mert kis butaként azt hiszed okos vagy és lenézed azokat akik sokkal intelligensebbek nálad :-D.
Bár belőled akkor lesz szülésznő mikor belőlem Magyarország miniszterelnöke.
Ugye tudod hogy nehéz szak és az elvégzéséhez kell ész is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!