Mit lehet tenni szülészeti erőszak ellen?
Azt teheted, főleg ha te is egy szülészeti osztályon fogsz dolgozni, hogy megválogatod a szakembereket, akik a terhességet, szülést végigkísérik.
A másik, hogy főleg szakmádból adódóan elhiszed, hogy akik majd a nagy pillanatokban ott lesznek melletted, azok csakis a legjobbat akarják, hiszen mikor te leszel ott más mellett, akkor nyilván te is így fogsz tenni. A többiek miért lennének mások a kollégáid közül?
A harmadik, hogy rugalmas vagy a helyzet adta változásokhoz képest. Két szülés sem egyforma, erre sajnos nem lehet felkészülni előre, hogy mi lesz szükséges és mi nem. Attól, hogy x vagy y beavatkozást feleslegesnek tartasz, lehet nálad szükséges lesz. Én egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy szadista gyökerek direkt könyökölnek, szabdalnak, leoxyznak, mikor nem is kellene. Azért teszik, mert így ítélik meg jónak.
Nekem egyébként 3 jó tapasztalatom van, pedig volt oxy, burokrepesztés, gátmetszés, könyköklés és majdnem vákum is a 3 alatt. De volt emellé mekoniumos magzatvíz, szülőcsatorna kijáratába beszorult gyerek 37 percig, hiányzó fájás, stb. Mikor valamit csináltak, akkor kikérték a véleményem, amennyiben olyan kategória volt, hogy lehetett (pl. kérek oxyt, vagy várjuk ki a 6 órát, hogy beinduljon magától, én kértem). De a három szülésből egyszer volt gátmetszés, mikor arccal felfelé jött a gyerek, és beszorult, ott nem kértek ki véleményt, de elmondták, hogy miért van szükség erre. Aztán még húzták, könyököltek, a férjem nyomta a hátam, én a gyereket, plusz felsorakozott a vákumos csapat, azt is elmondták, hogy ha minden kötél szakad, alkalmazni kell, és miért.
Én végig úgy álltam hozzá, hogy jót akarnak, nem éltem meg semmit erőszakként, és mint először szülő anyuka nem is tartottam magam kompetensnek, hogy vitába szálljak, hogy ez valóban szükséges e. Még 2x szültem ugyanezzel a csapattal, ott lehetett gátvédelem, de ott is kértem az oxyt, de ha nem kértem volna, kívárják.
amúgy aki azt hiszi és hangoztatja hogy szülni nem fáj és nem szar és ő meg se érezte az kamuzik.
akinek meg fàj és szar és menet közben inkább meg akar halni az a valid.
az orvosok és szülésznők a sok “felesleges” beavatkozás és vizsgálat helyett inkább szívesebben beszélgetnének meg kávéznának az orvosiban, csak ugye nem azért csinálják mert veled akarnak kitolni, hanem mert muszáj.
Érdekes, mikor valaki írta, hogy járj utána mi micsoda és miért van, te hirtelen szülésznőnek tanulsz amúgyis.
Mikor meg azt írják, hogy akkor kérdezd meg az iskolában, már hirtelen csak fogsz annak tanulni. :D
De nem ám provokáció a kérdés, dehogy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!