Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Egyes anyák miért mártírkodnak...

Egyes anyák miért mártírkodnak ha kell ha nem?

Figyelt kérdés

azt vettem észre hogy aki érzéstelenítő nélkül szült,szinte lefikázza azt aki kért valamit!

úgy írnak mintha egy sétagalopp lenne a szülés,és micsoda nő az aki érzéstelenítővel szül!

lekellene szállni a földre nem?

olvastam ilyet is"ugyan már,kilehet bírni érzéstelenítő nélkül,nem kell túlspirázni!"

nem mindenkinek egyformán fáj erre még nem gondoltak a "hős" anyukák?

2008. dec. 15. 19:03
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
45%
Azert, mert unatkoznak es irigyek.
2008. dec. 15. 20:52
 12/31 anonim ***** válasza:
100%
Én pont ma válaszoltam egy kérdésre ami a fájdalomcsillapítást feszegette. Ott kifejtettem érthetően hogy a gerincem beteg és ezért minden áron el akartam kerülni a gerincérzéstelenítést. A gázt pedig a baba miatt utasítottam el persze csak magamban. A dokim felvilágosított a lehetőségekről. Én egyikkel sem éltem, de ettől még nem vagyok mártír, nem vagyok több se kevesebb a többi édesanyánál. Nem vagyok se jobb se rosszabb ember. Édesanya vagyok. Ennyi.
2008. dec. 15. 21:06
 13/31 anonim ***** válasza:
100%
azért ne feletjsük e hogy régen sem avatkoztak a "természet rendjébe" de magasabb is volt a csecsemőhalandóság.... nekem ha nincs az eda akkor császár lett volna. akkor inkább szuri a hátba. mindenki csak a maga portája előtt söprögessen:-)
2008. dec. 15. 21:22
 14/31 anonim ***** válasza:
83%

Itt pontosan arról van szó, mint amikor az a kérdés merül fel, hogy

1. Császárral szültél? Rossz anya vagy.

2. Nem tudsz szoptatni? Rossz anya vagy.

3. Érzéstelenítővel szültél? Ugyancsak rossz anya vagy.

Sokan sajnos presztízskérdést csinálnak ezekből a dolgokból. Persze azok, akiknek flottul megy/ment az adott téma. Én sem értem, miért kell lenézni azokat, akik igennel válaszolnak a fenti kérdésekre... Nagyon szomorú, hogy sok nagyon okos nő is ezekben látja a JÓ ANYASÁGot. Szerintem nem ezen múlik! Törődjön a gyerekével, reagáljon a jelzéseire, tanítgassa, nevelgesse, fogadja el, nevelje fel szeretettel.

Ha az érzéstelenítésnél tartunk: én nem kértem, adták, mert az orvos szükségesnek ítélte a kéjgázt a gyorsabb táguláshoz. Mondtam neki, hogy bírom még nélküle, de azt mondta, jobb lesz úgy. Hát nem kezdtem kézzel-lábbal tiltakozni, hogy én márpedig természetesen akarom. Igaza volt, és ő több szülést látott mint én:)

Bizonyára tényleg ki lehet bírni fájdalomcsillapító nélkül, de ha van, nem árt, sőt van úgy, hogy szükséges, akkor miért ne segítsen magán mindenki úgy, ahogy tud?

2008. dec. 15. 21:42
 15/31 anonim ***** válasza:
92%
Én úgy gondolom,hogy ha van lehetőség a fájdalom enyhítésére és a babának sem árt,akkor minek szenvedjen az ember a fájdalomtól,ha nem muszáj.Fájdalomcsillapítás nélkül szültem,de ha szükségesnek éreztem volna,biztos nem vetem el a lehetőségét,de hülyeség lenézni azokat akik igénybe veszik.
2008. dec. 15. 22:35
 16/31 anonim válasza:
100%
Telljes együttérzés!Sajnos nekem nem állt módomban érzéstelenítöt kérni,első fiammal 25 órát vajúdtam,7év után mertem bevállalni a következő babát.Őt augusztusban szültem,szintén 25 órás vajúdás után.Imádom a fiaimat,de soha többé nem szeretnék szülni.Pedig nem vagyok kényes,de mártír sem.Kár hogy nem választhattam.
2008. dec. 15. 22:41
 17/31 anonim ***** válasza:
31%

Az utolsó előtti válaszolónak üzenem, hogy pont ez a lényeg. A babának bizony nem használ az érzéstelenítés!!!

Zita

2008. dec. 16. 09:17
 18/31 anonim ***** válasza:
66%
Utolso válaszoló!mutasd meg a statisztikát ami kimutatta,hogy azok a babák akik a születésnél "kaptak"érzéstelenitöt betegebbek,esetleg hátrányos helyzetüek lettek az évek során!
2008. dec. 16. 09:25
 19/31 anonim ***** válasza:
48%

Lehet ezen bármit megmagyarázni, statisztikákat követelni, magunkat mentegetni, a légyeg az, hogy ha valaki kiír egy ilyen kérdést, az biztos, hogy lelkiismeretfurdalást érez. Az, hogy más szépíti itt a dolgokat, hogy nem azonos a fájdalomküszöb stb. nem fogja ezt a lelkiismeretfurdalást csökkenteni.

Mint ahogyan a terhesség alatti hajfestés, szoláriumozás, stb. is megmagyarázhatóan nem árt a babának. Aztán hosszú évek után majd kiderül, hogy mi ártott és mi nem.

Hajrá!!! Aki akarja, csak csinálja nyugodtan, szabad orszában élünk, szabad akarattal.

Én igyekeztem, és a mai napig is igyekszem csökkenteni annak az esélyét, hogy ártsak a kislányomnak akár közvetlen akár közvetett módon.

Zita

2008. dec. 16. 09:50
 20/31 anonim ***** válasza:
64%

És végül itt egy szakértői véleméy erről az "oldalról":

"Kérdés: Szeretnék olvasni a szülés közben alkalmazott epidurális érzéstelenítés előnyeiről és hátrányairól. Orvosom nem ajánlja, ismerőseimtől viszont pozitív visszajelzéseket kaptam erről a módszerről.

Válasz:

Azt mondják, az érme vagy írást vagy fejet mutat, amikor leesik. Persze néha fennmarad. Kétféle orvos van: aki szent híve az epidurálnak és van, aki százféle okból ellene van. Én talán a fennmaradt érme lehetnék.

A tények: az EPA egy orvosi beavatkozás, amelynek értelemszerűen van számszerűsíthető kockázata önmagában is. A szülészen kívül szakképzett aneszteziológus jelenlétét is igényli, még akkor is, ha sok helyen maga a szülész gyakorlott benne és elvégzi, de ha szülészeti szövődmény merül föl, az ő feladata onnantól Ön és gyermeke, tehát "anesztest" kell hívnia. Ha talál.

Valóban hatékonyan csökkenti a fájdalmat, de tudjuk, hogy az egyének fájdalom érző és tűrő képessége rendkívül különböző. Huszonéves tapasztalatom, hogy a gyermeküket igaz megéléssel váró anyák kevesebb fájdalmat éreznek, mint akik ambivalensek, vagy urambocsá, kissé negativisztikusak a gyermek érkeztével. (ennek hátterében a jó ég tudja, hányféle lelki tényező lehet, de tipikus szélső példa, amikor előbb a terhesség, aztán kapkodva az esküvő...) Sokkal fájdalmasabb az a szülés, amely előtt "kellően informálódva" valamennyi ismerősünk zömmel rémtörténetét meghallgattuk az ő vagy barátnője szüléséről.

Ami mérlegelendő: mi ér többet: az Ön teljes fájdalommentessége és ezzel párhuzamosan (mivel csökkennek vagy hiányoznak bizonyos ingerek) a kisebb együttműködési képessége, avagy tudatosan megélni, bekalkulálva egy adag fájdalmat is, és világra hozni egy új életet. Sok császáros kismama az altatás után évekkel azt mondja: csak azt sajnálja, hogy nem ismeri azt az élményt, amikor a baba kibújik és felsír. A EPA ennél egy fokkal bensőségesebb, de azért tényként szögezzük le, hogy egyértelműen magasabb a szülésbefejező műtétek száma. Az is igaz persze, hogy a menet közben esetleg szükségessé váló császárnak szinte rögtön neki lehetne állni.

A döntés az Öné. Azért biztos érzi, hogy titokban szimpatizálok az Ön természetességre törekvő kezelőorvosával...

Dr. Nagy László"

forrás: [link]

Zita

2008. dec. 16. 09:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!