Többgyerekes anyák mennyire voltak különbözőek a szüléseitek?
Eddig 2-ről tudok beszámolni.
Lányokat szültem.
1. baba:40+3 hetesen született. Hajnali 2:17-kor volt egy enyhe fájás (otthon),azt hittem,hogy csak jósló,de 10 perc múlva jött még egy enyhe fájás,ekkor éreztem hogy a magzatburok megreped,és elfolyt a magzatvíz. Aztán gyorsan zajlottak a dolgok,kb 1 óra múlva hívtuk a mentőt,és hajnali 4:14-kor a kezembe volt a kicsi. Volt gátmetszés. 3130 g,és 54 cm volt. Semmi utófájás nem volt.
2. baba:41+0 hetesen. Burokban akart születni :-D
Nem emlékszem annyira pontosan mint az elsőre,de azt tudom,hogy majdnem dupla annyi ideig tartott. Nagyjából hajnal 5 után valamivel jöttek az első fájások. Ahogy az elsőnél,ezúttal is enyhék voltak. (kórházban voltam,mert előtte 2 nappal bezavart a doki,mert "csendben" nyílt a méhszájam,és "maga bármikor szülhet" címszóval lettem bezavarva) A reggel 7 órás ctg majdnem semmit mutatott 5 perceseknél. Fél óra-óra múlva szóltam,hogy menni kellene,de a doki azt mondta,hogy csak keménykedések. Na,ezt követte hogy a végén már perces fájásaim voltak fél órán keresztül,de még mindig csak kellemetlennek mondhatnám,bár erősebb volt,mint az első gyermeknél. Akkor végre mehettem a szülőszobába. Ott már teljesen nyitva voltam,burkot is repesztettek,azonnal jöttek is a tolók. 8:58 -kor született meg,2980 g és 51 cm. Ezúttal is volt gátmetszés,csak most nem hatott a lidokain a varrásnál. Az utófájások ezúttal megjelentek. Na,az volt még kellemetlen.
Könnyű szülést és egészséges kisbabát!!!
Üdv:2gyerkőcös,39hkm
Nekem mind a 4 kicsit más volt.
1.: fiú, 39. hét, nem voltak komolyabb fájások, csak a derekam fájt az egyik oldalon. A körzeti doki szerint vesekő..
Bent a kórházban megállapították, hogy 3 ujjnyira nyitva vagyok. ez volt dél körül. este 7.-kor repesztettek burkot (addig nem is éreztem a fájásokat), ekkor már szinte teljesen kitágultam. 22.10-kor lett meg a fiam, sima szüléssel, a végén vákuummal segítettek. 3500 grammos és 49 centis volt.
2. baba: 38. héten, a magzatvíz elfolyásával kezdődött, este fél 11körül. még lezuhanyoztam, összeszedtem a holmimat, éjfél körül értünk a kórházba. 2.30-kor már meg is született a lányom. szintén simán, most beavatkozás nélkül, 3370 grammal, 48 centivel.
3. baba: 39. héten, hajnali 5 körül éreztem meg a fájásokat. Nem akartam semmit se elsietni, így csak fél 9 körül indultunk a kórházba (28 km, kb. fél óra!)... fél 10-kor már meg is szültem :) simán, gyorsan ment minden. A fiam 3440g és 51 cm volt.
4. baba (10 évvel később): 38. hét, reggel 7 körül jöttek a fájások, 9-re értünk a kórházba. Maga a vajúdás most se volt vészes, mint előtte se egyiknél. Inkább a kitolás fájt. Hagytak mindent a maga menetében történni, semmit se siettettek. ez nekem nagyon jó volt. Délután 3-kor született meg a lányom. simán, 2950 grammal, 48 centivel.
3 gyerekem van, mindhárom szülésem másképp indult és másképp is zajlott.
Első éjfélkor iszonyatosan erős hasgörcsökkel indult, mintha elrontottam volna a gyomrom, csak 10 percenként jött, ment a hasam és hánytam is...1 óra múlva már 2 percesek voltak ezek a nagyon erős hasgörcsök, felöltözni nem tudtam egyedül, férjem öltöztetett.
Hajnali 3kor mentünk be a kórházba,ott repesztettek burkot, 6ra megszületett a fiunk, a kitolási szakasz egy megváltás volt már, kicsi gátmetszésem lett, ami utána hetekig fájt erősen és be is gyulladt a varrat.Átlagos méretű bébi volt 3300 gramm, 55 cm. (42.hétre született)
Második baba: 10kor amnioszkópián mondták hogy már 3 ujjnyira nyitva vagyok és csak a csomagomért menjek haza aztán jöjjek is vissza. Én semmiféle fájást nem éreztem.
Hazamentünk elrendeztük a nagyobb gyereket, 14órára visszaértünk a kórházba akkor már 4 ujjnyi voltam, 15kor burkot repesztettek,16ra ott volt a hatalmas bébink:) 4400 gramm, 60 centi:) 40+1 re született. A kitolási szakasz itt extra rövid volt, egy nyomásra meglett a baba, gátmetszés volt, de 2 nap múlva szinte már nem is éreztem, nem is gyulladt be, semmi baj se volt.
Harmadik baba: Napok óta 3 ujjnyira ki voltam tágulva már szintén nem éreztem semmit belőle, a szülés napján 4kor megrepedt a burok valahol fent de mindig mikor leültem-felálltam csorgott egy kicsi, 6kor beértünk a kórházba, megrepesztették lentebb is a burkot. A vajúdás többi része innentől elég rossz volt mert nem járkálhattam, feküdnöm kellett. És a kitolási szak megváltás helyett inkább sokkal fájdalmasabb volt mint az első két babánál pedig a súlya a harmadik gyerekemnek kisebb volt mint a másodiknak.
Nem lett gátmetszés, viszont repedtem, ami hetekig piszkosul fájt, menni alig bírtam itthon.
1. este fájásokkal indult, rögtön 10 percesekkel, 29 óra múlva szültem 4,5 kg -gátmetszés, fájdalomcsillapítás, beöntés, stb nélkül. 41+2
2. reggel megvizsgáltak, elfolyt a víz, jöttek a fájások, zöld volt a víz, rendesen vajúdhattam: labda, séta, délutánra megszületett 4,3 kg -gátmetszés, fájdalomcsillapítás nélkül 39+5
3. este elfolyt a víz, jöttek a fájások, zöld víz, nst-re kötve végig fekve :( hajnalban megszületett 4,4 kg -gátmetszés, fájdalomcsillapítás, beöntés, stb nélkül 38+3
3 különböző szülészet.
1. 39+3. fájásokkal kezdődött, egyből 5 percesek, 7 óra múlva baba lett belőle, gátmetszéssel, oxitocinnal, burokrepesztéssel.
2. 40+6. fájásokkal kezdődött, egyből 3 percesek, 4 óra múlva baba, gátvédelemmel, ez sokkal jobb volt, egyrészt mer t már tudtam, mit kell csinálni, meg valahogy érzelmileg-lelkileg-testileg jó volt az egész. Elsőnél nagyon féltem, ez eléggé ráragasztotta a bélyegét :(
1. 40+6 4,4 kg/57cm/36-os fej
indított szülés burokrepesztéssel, majd oxitocin és EDA
hosszú vajúdsá,rövid kitolás
Vérzés, szakadás belül(méhszáj, hüvely), varrás egy órán át
-9 év múlva-
2. 3950gr/56cm/36-os fej
a kirt napon indított szülés terh, cukorb. miatt
Aszülés ugyanoylan (nem kellemes) volt mint az elsőnél, tetézve azzal, hoyg ezután vért is kaptam
Egyforma volt, csak a második gyorsabb.
Az elsővel 8 napot húztam rá, még zárva voltam, mikor bementem, burkot repesztettek, rá 3 órára meglett a lányom.
A másodikkal már nyitva voltam, első fájástól 4 óra alatt meglett, itt is repesztettek burkot.
1. gyerek - 4100 g, 50 cm, hüvelyi szülés, 37+4
Aznap mentem nst-re, rossz lett, mint ahogy a flow is. Befektettek az osztályra, de este is rossz lett az nst, így vittek a szülőszobára. 20:00-kor beöntés, borotválás, de addigra 2 ujjnyira kitágultam. Maradék 3 ujjnyira kézzel segítettek rá, iszonyatos volt. este 9-10 körül burokrepesztés, oxitocin, eda is volt. Hajnal 05:30-kor született meg. Kitolási szak fél óra volt, elakadt, leesett a szívhangja. Ketten nyomták ki belőlem, plusz alul a doki. Láttam a "pánikot" rajtuk, de nem volt erőm kérdezni semmit sem. Végül az apgar 10-es lett. :)
Végbélig repedtem, pedig gátmetszés is volt (utána kerek 1 óráig varrtak). Tolófájást alig éreztem. A szemem bevérzett, én meg majdnem elvéreztem, vénás vaspótlást kaptam. Hú, mai napig alig dolgoztam fel.
2. szülés - nincs 2 hete! :)
4200 g, 52 cm, hüvelyi szülés, 39+5
Reggel óta véres váladék távozott belőlem, mintha valami jóslófájás -szerűt is éreztem volna. Este 8-kor még a gyógyszertárból értem haza, mert a kisfiam belázasodott. Beadtuk a kúpot, melléfeküdtem altatni, és éreztem, mintha fájnék egy kicsit. Lezuhanyoztam, majd 21:45-kor hívtam a dokit, hogy lehet, h fájásaim vannak, menjek-e be, v maradjak még. Persze berendelt. este 10-re jött a mentő,ott már volt vagy 4 erősebb fájásom. 22:15-kor a szülőszobán vették fel az adataimat, és megvizsgáltak. 4,5 ujjnyira voltam már kitágulva. Közölték, hogy mindjárt szülök, eda-ra nincs idő. Vajúdóágy, közben megérkezwtt a dokim, burkot repesztett, átmásztam a szülőágyra, és 4-5 nyomásra meglett a kislányunk!
Gátmetszés szintén volt, most "csak" másodfokú repedéssel.
Hajnali 4-kor sem aludtam még, mert a férjemmel beszéltem telefonon, pedig szülés után 1 órás altatásban voltam, mert a méhlepény egy darabja bent maradt, és így is varrt össze.
El sem hiszem, hogy ilyen könnyen ment!! :)
1. vagyok,és most már a 3. szülésről is tudok írni!:-D
A fájások kezdetben(hajnali fél 3-körül) 10 percenként jöttek,majd össze vissza- 8,10,12,8,10,15 ...percenként,közben nyákdugóra emlékeztető,folyásom volt, majd beállt 6 percre a fájás. Néha kicsit erősebb volt, de nem volt vészes.Gondoltam, hogy van még idő pár dologra,egyedül voltam a gyerekekkel.Miután felébredtek,hirtelen 2 percesek lettek a fájások,gyors telefon apósnak,telefon a mentőknek, jöttek is rohamban! Végül fél 7 után kicsivel lett meg-a mentőben a leányzó,a házunk előtt. Magzat vízzel csak a tolófájás alatt találkoztam, egy nagyon picivel. 3340g és 51 cm. Nem repedtem,"nálunk nem szokás"-mentős mondta,amikor kérdeztem. Addigra ért ide apósom.
A kicsi belekakált a magzatvízbe, nyelt is picit belőle a mentős szerint, de szerencsére egészséges kis "hang ember". Az osztályon Ő volt a leghangosabb!:-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!