Hogy néz ki a 6 hetes gyermekágy? Miket csináltatok?
Szülés után mennyi ideig volt az, hogy ténylegesen az ágyat nyomtátok? Hogy telik ez az idő? Mikor lettetek aktívak újra úgy, mint szülés előtt?
20hkm
Köszönöm a válaszokat!
Ahogy nézem, én luxusban éltem az első gyereknél. Nem volt semmi komplikáció, de 1 hétig kb csak pihengettem. Férjem itthon volt, csinálta a házimunkát, főzött, főleg ő pelenkázott,sokszor ő járkált a gyerekkel. Én pihentem, olvasgattam, szoptattam stb. Aztán a 2. Héten sem csináltam házimunkát, férjem nem is hagyta, így akkor már aktívabb voltam, de még mindig csak magammas és a babával foglalkoztam.
Most a 2. gyerekkel valószínű kicsit más lesz, de nekem jól esett, hogy nem volt dolgom, el voltam kényeztetve.
19. Nem tudom. Nálunk segített a párom, pl fél 4-kor kelt, hogy levigye a kutyát, elsöpörje a havat és 6ra beérjen dolgozni. De a 24 órás műszak után ugye alvónapja van, nem állhat meg az élet.
Meg pl egy csomó dologban mást látunk fontosnak, pl őt nem zavarja ha nem ragyog a konyhakő, engem nem zavar, ha 14 helyett 15 napja volt tisztító mosógatógép mosás.
Ő dolgozza halálra magát, hogy én heverésszek? Tudom, most ilyen világban, hogy 24ből 26 órát kell szoptatni és vki ágybaviteti a kaját, hogy nehogy 1 percig nyünyörögjön a baba, hát nekem erre nem lett volna képem, pedig olyan babám volt aki 3 hónapig szinte csak szoptatva vagy sétáltatva nem sírt, még hordozni se lehetett jó ütemű járás nèlkül. De hàt akkor is kellett főzni, meg ha pl jött Anyu vagy a nővérem, nyilván nem beágyatatlan retkes hàzba vártam őket.
Persze más ha vmi szövődmény van, de hálisten nàlunk nem volt, így is szenvedtem a rettenetesen sok szoptatásra meg ilyesmire elment idő, fetrengés stb miatt, örúltem hogy ha vmi munkával hasznos lehettem.
Utolsó, azt gondolom, hogy igen, legalább az első 2 hétben nyugodtan halálra dolgozhatja magát helyetted. Mert az alapján, amit leírtál, így neked kellett halálra dolgoznod magad, hogy ő heverésszen az alvónapján. Nos, kettőtök közül te voltál túl egy szülésen, nem ő, úgyhogy szerintem ennek fordítva kellett volna lennie. Különben az én férjem is 24-ezik, a császárom másodjára elég lassan gyógyult, úgyhogy úgy néztek ki a dolgok, hogy hazajött reggel, összekapta a lakást 1 óra alatt, a nagyot elvitte oviba, aztán hazajött, csinált egy gyors kaját, és lefeküdt aludni 4-5 órát (máskor sem alszik többet meló után). Alvás után pedig foglalkozott a többivel. Azt gondolom, ebbe azért nem hal bele az ember.
És mondom még egyszer, nem arról szól ez, hogy nem lettem volna képes megcsinalni. Csak nekem 5x ennyi idő az újszülött mellett, plusz nem sokkal korábban ismerősnek szétnyílt a 3 hetes hege császár után, mert neki nemhogy magát, még a Zembert is ki kellett szolgálni, és semennyire nem tudott magára vigyázni. Az én férjem ezt nem szerette volna.
Biztos az én hibám is, de én kétségbeesve nézten az órát folyton, hogy mennyit csúszom a baba miatt a feladatokkal, az első hetek arról szóltak, hogy vártam aludjon már el, és már siettem is dolgozni.
Én azt hittem, 3 óránként eszik majd 10 percet aztán alszik, ugye, ezt mondják az újszülöttekről, hogy csak eszik-alszik, Anyu is ilyen infót adott, meg hogy 2 hétig 1x keltünk anno, aztán semmit.
Aztán ott volt a többemberes baba lányom, aki egyáltalán nem csak aludt és evett, pár napos korában is érdeklődő, éber volt.
Én sokáig azt hittem, valamit elrontok, és szégyelltem magam, hogy dél előtt pl nem tudtam senkit fogadni, mert kb addigra jutottam ki a szobából.
Nyilván ez így utólag fura, de az én környezetemben nem volt soha kisbaba, nem ismertem anyukákat vagy legalàbbis soha nen beszélgettem velük, a munkámnak éltem, nem igazán tudtam mit kellene olvasni, a Suttogó c könyvet találtam és az pont napirend párti.
Nem tudom. Segítő szándék volt, de nálunk a házimunka egy csomó konfliktus. Pl porszívózni nem tud úgy, hogy gyorsan felszív, hanem fél napig csinálja, elhúz minden szekrényt, minden fejet cserélget, ablakpárkány stb. Ha közben minden más úszik, akkor is. Egyszerűen ilyen,szóval az aprólékosabb házimunkákat szokta nàlunk ő csinálni, a gyorsakat èn, mert én meg szerinte felületes vagyok.
Szerintem a munkája, a gyerek és a háztartás összesen bőven elég munka volt kettőnknek, tèl is volt, kibejárós kutya, fèlkész ház, nekem is volt még munkahelyi feladatom (cikkírás) szóval szerintem a szituáció volt olyan, hogy mindkettőnknek kellett csinálni. De nem emlékszem az a baj, valahogy kiesett az első pár hét, az 5. nap után a következő emlèkem a gyerek 2 hónapos korától van.
Az a baj, a babát nem tudtam rábízni nagyon sokáig, nem fürdette meg ilyesmi, nem igazán kelt hozzá, mert csak szopizva nyugodott meg a babó. Kb 6 hetes lehetett, amikor a párom munkái olyanok voltak, hogy vagy 10 napig alig látta (lánc 24 órák, oktatás, vidéki képzes, másodállás stb), és kb pont akkor iszonyú anyás lett kb akkor ismerte már az arcom, és utána 5 percre sem volt senkivel el, képtelensèg volt le is zuhanyozni.
De tényleg összekeveredik minden a fejemben.
Örülök azoknak, akik ilyen aktívak voltak, de nem értem miért kell lenézően beszélni arról, akinek lehetősége van "egész nap feküdni", hát tudjátok, hogy ilyenkor az ember nem sorozatot néz meg csipszet zabál, hanem próbálja a baba minden igényét kielégíteni. Nekem a védőnő, a gyerekorvos, a nőgyógyász mind azt mondták, hogy ez a hat hét kell, mivel a szülés nagyon megerőltető a szervezetnek, és később kiüt, ha nem pihent eleget az ember. Az más kérdés, hogy aludni amúgy sem tudok max 4 órát éjjel, így minden energiámat abból nyerem, hogy az ágyban fetrengek, mert különben még a gyerekre se tudnék mosolyogni, aki már igényli.
Azt sajnálom, akinek muszáj volt rögtön dolgoznia, de azért nem kell leszólni a másikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!