Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Nyilvános szoptatás. Na de így?

Nyilvános szoptatás. Na de így?

Figyelt kérdés

Minap sétáltattam a fiamat a közeli, elég forgalmas parkban. Ült a fűben egy kisebb babás társaság. Az egyik anyuka simán felhúzta a pólóját( pont szembe sétáltam velük, eléggé szembetűnő volt.), teljesen szabadon volt az egész melle. Elkezdte nyomkodni a mellbimbóját, mellét(gondolom, hogy meginduljon a tej) , majd mellre tette a gyerekét. És közben a másik melle is kilátszott.

Nem lehetett volna ezt diszkrétebben megoldani? Nem biztos, hogy az egész park kíváncsi a melleire.

Én is szoptattam már nyilvános helyen a fiamat, de mindig meg tudtam oldani egy kendővel/textil pelussal, hogy senki ne lássa. Lehet, hogy őt nem zavarja, ha mások látják, de azért lehetett volna tekintettel a többi sétálóra...

2012. júl. 23. 12:43
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/118 bendzso ***** válasza:
52%

hát sókristály... bocs, h élünk... ;)

és hangsúlyozom, h gusztustalan vagy elítélendő lenne a látvány még mindig nem a mi szánkból hangzott el - csak a látványtól ilyen gondolatok jutottak eszünkbe. én spec. nem ítélek el senkit, aki így teszi, máááximum nem olvasom a blogjait, nem barátkozom vele, mert hozhat engem olyan helyzetbe, amiben zavarban érzem magam. szerencsére ahogy a kérdező is talált olyat, aki szívesen beszélget (és nem pocskondiázik) a kérdéséről - mondjuk személyemben - úgy én is megtalálom a hozzám hasonlóan gondolkodókat, akivel szívesen beszélgetek, vitatkozok, mert tudom, h nem alapvetően a rosszindulat vezérli a hozzászólásait. az általad igen precízen összegyűjtött hozzászólásokból még közel sem érzek annyi rosszindulatot, mint az ellenkező véleményről érkezett kommentek között - mert eleve támadtátok a kérdezőt és lesajnáltátok, h ez nem a mi világunk :)

kár, h egyből a rosszindulatot érzed és nem a másképpen gondolkodást :)

üdv a társadalom azon része, aki nem így szeretné és kérlek ne haragudj, h más a véleményünk.

2012. júl. 25. 17:26
 52/118 Sókristály ***** válasza:

Nekem nem tűnt fel, hogy a másik oldal bárkit pocskondiázott volna.

Én csak sokkal egyszerűbbnek érzem ezt az egész nyilvánosan szoptatás kérdést. Már írtam az Élni és élni hagyni elvet.

Számomra ez azt jelenti, hogy én senkit nem próbálok meggyőzni arról, hogy szoptasson nyilvánosan, nem nézem le amiatt, hogy nem teszi (ahogyan xStefix is írta). De nagyon rosszul esik, amikor ezek a nők engem és társaimat állítanak be csodabogárnak, tőlünk féltik a kamasz srácaikat, és kimondva, kimondatlanul viszolyognak tőlünk.

Mert a tőletek vett idézetek bizony erről szólnak. Pedig tényleg egyszerű ez az egész. ha otthon akarsz szoptatni, tedd azt, ha bárhol, de rejtve, akkor csináld úgy, ha meg még ennél is lazább vagy, az is a Te dolgod.

Mert egy szoptató nő látványának nem szabadna ilyen indulatokat kiváltania. Igazából nem is értem, miért alakult mégis így. Valaki írta, hogy nem mindegy, hogy a reklámokból lóg ránk a cici, vagy szoptató anyát látunk, mert a reklámnál az illető pénzért mutogatja magát. És? A cici az cici, bármilyen célból, vagy formában kerül terítékre. A baba meg baba, akár cici, akár cumisüveg lóg a szájából. Tehát a cicivel alapból nincs baj, az evő babával sem, de a ciciből evő babával igen.

Na ennek kellene változnia.

Megismétlem, ne menjen az utcára szoptatni az, aki nem akar, de ne akadjon fenn azon, ha más meg megteszi.

Ami miatt néhányan talán kicsit élesebben fogalmaztak, az az, hogy néhány hasonló kérdésnél bizony nem állt meg ezen a szinten a vita, hanem olyan szavak is leírásra kerültek, amik bántóak, sértőek voltak, és emberi mivoltunkat kérdőjelezték meg. Nem egy ilyen kérdést töröltek végül a moderátorok.

2012. júl. 25. 17:46
 53/118 Sókristály ***** válasza:
53%

Bocsi, de elment...

A másik a romakérdés belekeverése ebbe a vitába.

Ha az utcán szoptatsz, nem vagy különb a roma nőknél, ezt sugalljátok. ami egyrészt butaság, másrészt nagyon sok roma nő példaértékűen táplálja a babáját, sokszor odaadóbban, mint Te, vagy én.

Erről még sohasem írtam, de most kikívánkozik. Nekem a legkisebbemmel van szoptatós dajkánk, egy fiatal roma lány. Persze nem pontos a kifejezés, mármint a szoptatós dajka, csak jól hangzik :-)

Én családvédelemmel foglalkozom, és van egy 18 éves roma pártfogoltam másfél éves babával. Sokszor van nálam, tanítom főzni, háztartást vezetni, gyakran viszem magammal, ha valamelyikünk ügyeit kell intéznünk. Néha vigyáz az 1 éves fiamra, amíg bemegyek pl a Gyámügyre. És simán bárhol mellre teszi, ugyanúgy ahogy a sajátját. Nagyon édes rajta az én habfehér babám. És soha senki nem szólta meg még emiatt, nem keltett viszolygást sem, mert szoptat, sem mert romaként fehér babát szoptat.

Jó lenne ezeket az előítéleteket is legyőzni.

2012. júl. 25. 17:53
 54/118 anonim ***** válasza:
21%
Igen, élni és élni hagyni. Akkor te miért erőlteted, hogy fogadja el mindenki, hogy nők bárhol mutogassák a mellüket, a kérdésben a nő mindkét melle kint volt fedetlenül, még melltartó se volt rajta. Bocsi, de szerintem az is normális, hogy aki délután sétálni szeretne egyet, nem női melleket akar a parkban látni. Balatonon sok anyuka fürdőruhában van, amikor szoptatnak nem látok semmit, nem rakja ki a másikat is, azon nem is csodálkozok,az természetes.
2012. júl. 25. 18:08
 55/118 Sókristály ***** válasza:
53%

Az Élni és élni hagyni azt jelenti, hogy csináld ahogy akarod, és hagyd, hogy más is úgy csinálja, ahogy akarja.

Szóval pontosan az elfogadást erőltetem, nem azt, hogy Te kividd otthonról a melled látványát.

Viszont nagyon komolyan érdekelne, miért baj, ha meglátsz két mellet, és miért nem zavar ugyanez a plakátokon, reklámokban? Vagy ha ott is zavar, akkor miért? Egyáltalán mi a baj egy női mell látványával? Mitől annyira extrém ez az egész?

2012. júl. 25. 18:14
 56/118 bendzso ***** válasza:

szia sókristály :)

nos nos nos. szögezzük le!

önkéntes békéltetőként a kérdező helyett is leugatnám azt, aki idejönne pocskondiázni. ugyanis, ha már idekeveredtem (és a jó ég tudja már hogyan), akkor tényleg beszélgessünk a kérdésről

sajna nincs időm visszakeresgélni, h én mit éreztem bántónak a te oldaladról, még csak azt sem tudom, h nálad vagy másnál olvastam. de egy hozzászólásban volt, h ő most megy az állatkertbe, h időben tudjunk szólni még az állatvédőknek is.

szerintem ez a viccet csinálok egy témafelvetésből úgy, h a téma felvetőjét és a vele egyetértőket totál ostobának állítom be, szerintem ugyanolyan sértő. meg volt egy két olyan hozzászólás, h értsem úgy, h mennyire gáz, h a férjem zavarba jön, nem szoptatok após előtt.

nem tudom, lehet, h nekem sem sikerült elég cizelláltan válaszolgatnom, de nekem nem a szoptató anyával van a gondom, hanem a diszkréció mértékével. szerintem a kérdezőnek is ez lehetett elsősorban a problémája.

azért írásban, úgy, h nem ismerjük egymást, nem halljuk a hangsúlyt, a szavak mögött mindenki olyan indulatokat lát, amilyeneket ő akar és nem olyanokat, amit írója őszintén gondolt.

pl. én az egész témafelvetést nem tartom a nyilvánosan szoptatók piszkálásának, hanem még mindig az első látvány utáni első reakciónak, h hahó, tényleg normális, h azt látom egy park közepén, h egy nő mindkét mellét szabadon hagyva szoptat egy gyereket? számomra nem lepő, láttam én már ezt azt nyolc éve a szoptatás téma az életemben, bele-bele futok ilyen olyan vitatkozó fórumokba, de miért nem lehet azt látni a kérdés mögé, h érdeklődik, miért kell egyből rosszindulatot feltételezni.

én is tök sokat szoptattam, ha valamiért nem sikerült négy fal közé hazaérni, akkor sem vettek észre engem, h szoptatnék... és a plakátokon cicihegyek sem az én műfajom, nem is monokiniztem soha, ezért számomra ez is az a kategória, h a túróért kell mutogatni a magát... még a tanga sem az én világom és múltkor fel is voltam háborodva, h az én kedvenc strandomat egy akkora fenekű nő sértette meg tangában monokinivel, h alig fért be a bejáraton... tőle is elvártam volna, h ne rombolja a közízlést :)

szerintem mindennek meg van a maga helye, így a szoptatásnak is. ráadásul én úgy vagyok vele, de lehet, h megint darázsfészekbe nyúlok, h nyáron, amikor izzadunk, ragad ránk a por, csak le kell előbb öblíteni a mellett, h ne az összeizzadt, poros cicit nyalogassa... ahhoz pedig csak haza kell szaladni, mert, csapokra aztán pláne ne számítsunk nyilvános helyen... még szoptatós szobák is alig alig akadnak...

és a cigányozás! na azt kikérem magamnak, tőlem soha olyan hozzászólást nem láttál és nem is fogsz látni, h én valakit vallása, nemzetisége miatt a számra vegyek. pont ez a cigányozás, zsidózás, ami az országban megy gondolkodtat el nap nap után, h lehet, h itt kéne hagyni ezt a mentálisan beteg társadalmat és keresni egy olyan országot, ahol azt nézik, hogy hogy viselkedsz, mit teszel le az asztalra és nem azt, h ki fia borja vagy...

2012. júl. 25. 18:21
 57/118 A kérdező kommentje:

Lányok, szerintem itt hagyjuk abba. Két táborra szakadtunk( plusz néhány pártatlan) Meggyőzni egymást úgysem tudjuk, és semmi értelme. Máshogy vélekedünk dolgokról, ahogy az emberek általában(ezt nem rossz értelemben írom). Az lenne csak a vége, hogy egyre durvább dolgokat vágunk egymáshoz.Szóval sehova sem vezet a vita(beszélgetés).

További szép estét mindenkinek!

2012. júl. 25. 18:33
 58/118 Sókristály ***** válasza:

Utolsó bekezdéseddel maximálisan egyetértek, de tényleg volt- ha jól emlékszem kettő is - olyan komment, aminek a szerzője bizony cigányozott.

Előző hozzászólásomban feltettem egy kérdést. Miért zavaró a női mell látványa? Nem kaptam rá választ. Magamtól pedig hiába keresem, nem tudok rájönni. Van mindannyiunknak, nem lehet ismeretlen. Időnként szoktam fiatal kismamáknak helyesen mellre tenni a babájukat, vagy kimasszírozni a csomókat a mellükből. Nem zavar még az sem, pedig meg is kell érintenem.

Totál megértem viszont ha valaki szégyenlős, és tényleg csak otthon tud szoptatni. Csak azt nem értem, ezt a szégyenlősséget miért kell másokra is kivetíteni?

Érdekes volt a tangás bekezdésed. Azt írod, nem cigányozol, nem különbözteted meg az embereket, mert az a fontos, hogy mit tesz le az asztalra. És mégis írtál erről a nőről. Tudod, neki ugyanolyan joga van a strandon bikinit, úszódressz, tangát, bármit felvenni, mint neked. Hogy meg is teszi? Valószínűleg egészséges gondolkodású ember, aki elfogadja magát olyannak, amilyen, és nem bújik zsákba az alkata miatt. Szégyellném magam, ha emiatt kiakadnék rá.

ezu most szőrszálhasogatásnak tűnik, pedig nem az. Ahhoz, hogy az ember békében éljen önmagával, el kell fogadnia magát fenekestől, mellestől.

Folyt köv...

2012. júl. 25. 18:38
 59/118 Sókristály ***** válasza:

Bocsi, történt itthon egy kis malőr :-)

A szoptatás otthonra való, ez nagy vonalakban igaz. Már írtam a saját életemről. Hát vannak napok, amikor többet szoptatok házon kívül, mint otthon. Ezek az alkalmak nyilván nem a lelki elmélyülésről szólnak, hanem a táplálásról, de akkor és ott pusztán az a funkciójuk, hogy ne ordítson éhesen a gyerek.

És valóban lehet takarásban szoptatni. Már amelyik gyerek engedi. Az enyém konkrétan letép mindent, amit megpróbálok ráteríteni, ráadásul a kezével a másik mellemet fogja. És ez az elejétől így van, nem szoktatás kérdése volt. Hát úgy oldom meg, hogy annyira húzom fel a pólómat, hogy kibukkanjon a mellbimbóm, és úgy etetek. közben a másik oldalra húzogatom vissza a pólót, ha letornázta a kis mancsával. Így bizony van, hogy kinn van a cicim, néha mind a kettő egy kis ideig.

Engem nem zavar, hogy más mit gondol rólam. Azt meg tényleg sajnálom, ha valakinek pont az én táplálkozó gyerekem látványa okoz problémát. Mert nem tudom máshogy megoldani.

És mivel napirenden így van, azokon az alkalmakon sem csinálok gondot belőle, amikor éppen otthon maradhattam volna, csak éppen jólesett néhány órára a srácokkal kimenni az emberek közé. Mert nem csak a babám anyukája vagyok, hanem a testvéreié is, közben a férjem felesége, a barátaim barátja.

És a végére egy apró történet. 6 hónapos volt a fiam, amikor keresztelőre mentünk egy kis falusi templomba. A kicsi sírni kezdett, mert éhes volt. Kinn hideg, más hely nincs. Elég hátul ültem vele, hát szépen sutyiban mellre tettem, el is aludt. A keresztelő végén odajött az atya, és azt mondta, ennél szebb látvány nincs is, mint egy gyermekét tápláló anya. Nem is gondoltam, hogy észreveszi, de szívet melengetőek voltak a szavai.

2012. júl. 25. 19:00
 60/118 bendzso ***** válasza:

a kérdező kérte, h hagyjuk abba, de most kezdünk még csak el beszélgetni :)

valószínűleg azért akadtam ki, mert én egy prűd majom vagyok és a tangát nem látom szépnek a csúnya testen pedig pláne nem. (de maradjon kettőnk között, tényleg szőrszálhasogattál :))) ezt a példát azért hoztam, mert, ha indítanának egy fórumot, h zavar e téged a női mell látványa, akkor ott is biztosan azt írnám, h IGEN zavar. még a tanga is.

nem tudom, miért vagyok ilyen szemérmes banya, de nem szeretem a meztelenséget nézegetni ott, ahol nincsen helye - szerintem. és én akkor is rettenetesen rosszul éreztem magamat, amikor a kórházban a csecsemős nővér meg akarta masszírozni a mellemet, mert nagyon kemény volt. meg akarta mutatni, h hogyan csináljam SEGÍÍÍTENI AKART :)... hülye vagyok és inkább szenvedtem? lehetséges... de inkább megkértem a férjemet, h menjen el egy elektromos mellszívóért, mert én nem akarom magamat így masszírozgatni, pláne ne mutogassa nekem senki... aki úgyis elfelejt, ha kilép az ajtón, tekintve, h naponta 10-20 új kismamán mutatja meg...

de ne kérdezd, h miért és miért zavar a meztelenkedés... nem tudom. csak nekem meg van a helye...

2012. júl. 25. 19:00
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!