Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Nyilvános szoptatás. Na de így?

Nyilvános szoptatás. Na de így?

Figyelt kérdés

Minap sétáltattam a fiamat a közeli, elég forgalmas parkban. Ült a fűben egy kisebb babás társaság. Az egyik anyuka simán felhúzta a pólóját( pont szembe sétáltam velük, eléggé szembetűnő volt.), teljesen szabadon volt az egész melle. Elkezdte nyomkodni a mellbimbóját, mellét(gondolom, hogy meginduljon a tej) , majd mellre tette a gyerekét. És közben a másik melle is kilátszott.

Nem lehetett volna ezt diszkrétebben megoldani? Nem biztos, hogy az egész park kíváncsi a melleire.

Én is szoptattam már nyilvános helyen a fiamat, de mindig meg tudtam oldani egy kendővel/textil pelussal, hogy senki ne lássa. Lehet, hogy őt nem zavarja, ha mások látják, de azért lehetett volna tekintettel a többi sétálóra...

2012. júl. 23. 12:43
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/118 sumergo ***** válasza:
Ettől függetlenül én sem tudnék így szoptatni, de a látvány nem zavar, igaz nem is emlékszem, hogy láttam volna ilyet, bár lehet, hogy láttam, csak természetes volt, és nem emlékszem már rá! :-)
2012. júl. 25. 10:21
 42/118 anonim ***** válasza:
79%

Kérdező, tényleg ilyen unalmas az életed, hogy ezen kattogsz már mióta, hogy láttad egy anyuka mellét? Neked nincs jobb dolgod? Ha őt nem zavarja, hogy látják a mellét, akkor téged mit izgat? Ne nézz oda. Nyilván szembe sétálsz vele, nem csukod be a szemed, de azért nem gondolom, hogy annyira béna vagy, hogy nem tudod elvenni a tekinteted a mellétől. Mehetek szembe bármilyen dologgal, ha nem akarok odanézni, akkor nem nézek. Nem csak úgy lehet előre közlekedni, hogy meredten bámulod más nő mellét...

Hogy az alapkérdésedre is válaszoljak: de igen, meg lehetett volna oldania, hogy diszkrétebben szoptasson. Nem tette. Na és? Nem a te, vagy a mi dolgunk, hanem egyedül az övé, meg esetleg még a társaságé, akikkel ült. Ha őt, vagy bárkit a társaságban zavart volna, akkor nyilván nem tenné, vagy elvonulna.

Nem várhatod el egyetlen embertől se, hogy az egész világra tekintettel legyen, a világ sincsen tekintettel őrá.

Olvastam itt egy kérdést még régen, ott a diszkrét szoptatást is elítélték, ráadásul minősíthetetlen stílusban. MIndenki leszólta azokat az anyukákat, akik mernek nyilvános helyen szoptatni, még úgy is, hogy a gyerek se látszik, nemhogy az anya melle.

Láthatod, hogy képtelenség mindenkire tekintettel lenni, így az ember csak azzal törődik, aki neki számít, a többi ismeretlen meg egyszerűen nem érdekli. Szerintem ez teljesen normális.

Nem tudom, mit szólnál hozzá, ha te elbújva egy bokor mögé, nyakig letakarva szoptatnál, és valaki kiírna egy kérdést, hogy mennyire gáz és undorító vagy, hogy nem otthon, vagy nyilvános WC-ben szoptatsz! (ez szerepelt az előbb említett kérdésben...)

Tudom, hogy a pletyka és mások kibeszélése nélkül nem mindenkinek élet az élet, de miért nem keresel valami tényleg bosszantó, felháborító dolgot, amit kibeszélhetsz? Van jó pár, amihez képest egy kilátszó mell bagatell...

2012. júl. 25. 11:31
 43/118 bendzso ***** válasza:
52%

azt gondolom, én tök naivan álltam hozzá a beszélgetéshez :) úgy gondoltam, amit már írtam, h a kérdező arra lehetett kíváncsi, h ez valóban normális e, hogy valaki nyilvánosan szoptat. mert ő lehet, h ebbe a szituba életében először keveredett, lehet, h még sosem fórumozott ilyen témában stb. ha máskor nem, hát most biztosan megtanulta, h ha más állásponton van, mint a többiek, akkor gondolkodás és olvasás nélkül le lesz hülyézve... (gőzöm nincs, de én a kérdésben ezt az "ártatlanságot" láttam). kíváncsi volt, h manapság ez tényleg normális e, vagy jogos az ő első reakciója, h nem lehetett volna e ezt diszkrétebben csinálni. nem tudom, mert a kérdező eltűnt... szóval nem tudom, h miért írta a kérdést... ráadásul hozzászólásaiból nekem nem is az jön le, h ez volna élete legnagyobb gondja, mint ahogy nekem sem, csak van két percem és szívesen beszélgetek - anélkül, h háborognék, mert inkább a kérdező álláspontján vagyok.

különben is sem ő, sem a többiek nem írtuk egyetlen szóval sem, h a látvány gusztustalan volna vagy fel lennénk háborodva, csak azt írtuk, h lehet ezt diszkrétebben is csinálni...

2012. júl. 25. 14:22
 44/118 xStefix ***** válasza:
100%

Mindkét oldalnak igaza van/lehet.

Az egyik anyuka-típus inkább fél évig otthon ül, vagy nem megy 500 m-nél messzebbre a babakocsival, vagy futva tolja hazáig, amikor a baba felébred, neadjisten sír, mert szopizni szeretne, vagy mindenhová autóval megy (ha van neki), ahol mégis tud szoptatni, ha kellene, vagy mindig van nála egy üveg anyatej vagy tápszer, ha váratlanul szükség lenne rá, vagy egyre inkább órához próbálja igazítani a baba szopási szokásit, hogy kiszámíthatóbb legyen a lét (ami eléggé megnyirbálja az igény szerinti szoptatás elvét), vagy olykor szélmalomharcot vívva próbálja úgy időzíteni a dolgait, hogy mindig a négy fal közötti időben akarjon szopizni a baba - semhogy házon kívül kelljen mellre tenni a picit.

De ha valaki olyan típus, akkor mindez teljesen jogos és tolerálható.

A másik anyuka-típus inkább megmarad aktív életet élőnek, aki szabadon mozoghat a babájával együtt, akkor és ott, amikor és ahol szeretne, vagy nincs sem autója, sem más segítsége, így magának kell intéznie az ügyes-bajos dolgait, éspedig akkor, amikor muszáj/lehet, vagy nem akar sem cumit, sem üveget adni a babájának, mert ha egyszer ő maga is kéznél van, hadd tehesse inkább mellre, vagy nem akarja semmilyen irányban befolyásolni a babája természetes igényeit, szokásait, napirendjét, hanem inkább akkor és ott igyekszik őt kielégíteni, amikor ideje és helye van, vagy pl. több gyereke is van, akiket rendszeresen ide-oda kell vinni és lehetetlen megoldani, hogy közben mindig hazaugorjanak szopizni (főleg, ha se autó, se szopis szoba a közeben) - semhogy lelki gondot csináljon abból, hogy házon kívül is mellre teszi a babáját.

Neki is joga van ehhez és ez is elfogadható.

Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál; de mindkettőt meg kéne tanulni elfogadni.

Kérdező, a felháborodásodon túl gondolj most bele abba is, hogy az adott anyuka esetleg már a többedik gyerekét szoptatja, nyilvánosan, ráadásul ismerős környezetben. Ilyen előzmények után a szopis rutin és a megszokás miatt már talán fel sem tűnik neki, hogy amit tesz, az másokat, akik ezzel most először találkoznak, akár zavarhat is. Ez persze nem "mentség" - de talán kicsit érthetőbbé és elfogadhatóvá teszi a dolgokat.

Én pl. sokáig szoptattam a gyerekem, ami nekem mára teljesen normális dolog, természetes látvány lett - de tudom, hogy sok embert teljesen kiakaszt, ha mondjuk valaki egy 3 évest is szoptat még. Nem vagyunk egyformák, de az előző tapasztalatok és a saját szokások sok mindent megmagyarázhatnak.

2012. júl. 25. 15:13
 45/118 A kérdező kommentje:

14:22-nek KÖSZÖNÖM :)) Nem tűntem el, egyszerűen nincs kedvem konfliktusba keveredni... Ha meg válaszolok, egyből megkapom, hogy ennyire ráérek...

Nem azon vagyok felháborodva, ami a kérdésemben szerepelt(csak furcsállottam), hanem azon, hogy egyesek hogy nekem esnek. Soha egyetlen szóval NEM állítottam, hogy amit láttam, undorral töltött volna el!!!!!!!!!

2012. júl. 25. 15:18
 46/118 bendzso ***** válasza:
23%

kedves kérdező, ne aggódj a konfliktus miatt, majd én melléd állok :) ugyanis sem a kérdésedben, sem a válaszaidban nem találtam a felháborodás jelét sem, inkább a kíváncsiságot vagy értetlenséget - bár ez nem is jó szó.

szerintem igény szerint lehet szoptatni rendszeresen is. három gyereket szoptattam és mindegyiknek kialakult a napirend pici korában és úgy szerveztük a napunkat. egy gyerekkel és hárommal is. bár halkan merem csak megírni, h nekem itt van anyukám segítségnek és ha éppen a szoptatás alatt kellett a nagyokért menni, akkor anyu ment értük, míg én szoptattam (el sem tudom képzelni, h úgy menjek az oviba a nagyokért, h sziasztok, de most szopik a kistesó, leülnék ott a padra és csak akkor megyünk haza)... a séták során, ha úgy alakult, h a legkisebb szopni akart volna, akkor elvonultam a gyerekhaddal egy olyan helyre, ahol ember sem járt, a nagyok elkergetőztek, én pedig úgyis kendővel szoptattam. ha éppen barátokkal piknikeltünk és szoptatás következett, akkor simán felálltam, odébb mentem, pedig nem csak nekem volt szopós gyerekem... tehát ez a nem mozdulok ki, mert semmi dolgom, vagy csak egy gyerekem van nem igaz. és a rendszeres szoptatás kialakul magától, nagyon ritkán fordult elő, h váratlanul került volna mellre a gyerek, és azért, mert szoptatok, nem korlátozta a saját igényeimet. bár megjegyzem, h amíg csak egy gyerekem volt, négy hónapig tényleg csak olyan távolságra mentünk otthonról, hogy szoptatásra hazaérjünk. de így is tök simán ki tudott alakulni a gyerek igényeihez igazodó szoptatás, egyetlen percig nem forszíroztam a gyereket. hamar észre lehet venni egyfajta napirendszert, h mikor éhes, mikor alszik és igenis lehet úgy alakítani az életet. és ha nem tud az ember négy fal közé vonulni, akkor meg lehet oldani diszkréten. és úgy gondolom, a kérdező alapkérdése ez volt.

és ez az én véleményem: mindenki szoptasson ott és úgy ahogy akar, én nem tenném,mert úgy gondolom,h ez csak a baba és az anya pillanata. kilátszó mell meg egyebek csak abból a szempontból érdekesek, h én rendkívül szemérmes vagyok és a világ minden kincséért nem tenném - de ez nem jelenti azt, h bárkit is megköveznék vagy támadnék, vagy gusztustalannak tartanék. amiket írok, max. azért írom, h aki még csak az elején van a dolgoknak, lássa, h esetleg így is lehet csinálni, nem kell csak úgy :) peace :)

kedves kérdező, kérlek erősíts meg :) ez volt az első alkalom, h ilyennel találkoztál? ugye jól értem, h inkább a szituáció volt ismeretlen számodra és arra voltál kíváncsi, h manapság ez tényleg általános e? :)

2012. júl. 25. 15:48
 47/118 A kérdező kommentje:

Igen, ez volt az első. Mint már írtam, nekem is hozta úgy a helyzet, hogy nem voltunk otthon, amikor szoptatni kellett, de mindég meg tudtam oldani úgy, hogy senkit ne hozzak zavarba... Akár egy kendővel takartam el magunkat, akár félrevonultam valahova. Többször láttam másokat is nyilvános helyen diszkréten szoptatni. Teljesen természetesnek vettem. Ebben az esetben az édesanya elég feltűnő helyen egyszerűen mind a két mellét szabaddá(jól láthatóvá) tette, úgy etette meg a babáját. Egyszerűen furcsállottam a dolgot.

Valaki írta, hogy ez egy természetes folyamat.Teljesen igaza van, de sok olyan természetes folyamat van még az ember életében, amit nem szívesen végez/csinál idegen emberek előtt(vagy igyekszik a lehető legdiszkrétebben csinálni, hogy ne hozzon másokat zavarba vele)...

Akit meg zavar, hogy még mindég ezen a témán "lovagolok", annak üzenem, hogy csak más értelmes emberekkel igyekszem beszélgetni valamiről, amire kíváncsi vagyok-az már csak nézőpont kérdése, hogy az otthonomba,egy kávézóba, vagy itt a számítógép előtt.

2012. júl. 25. 16:29
 48/118 anonim ***** válasza:
52%
Kérdező én is melletted állok. Nem unatkozik, csak gondolom csodálkozott és rákérdezett. Én még csak cigány asszonyokat láttam Így szoptatni. Nem gusztustalan, viszont nem is kell zavarba hozni senkit nyilvános helyen ilyen dologgal. Meg lehet oldani, legalább egy szoptatós melltartó lenne rajta.
2012. júl. 25. 16:38
 49/118 Sókristály ***** válasza:
62%

Néhány apró idézet tőletek, mielőtt elmegy a téma abba az irányba, hogy a Kérdező és néhány más hozzászóló mennyire nem ítéli el a nyilvános, és adott esetben cicivillantós szoptatást, csak pusztán meglepődnek az ilyesmin:

"Lehet, hogy őt nem zavarja, ha mások látják, de azért lehetett volna tekintettel a többi sétálóra"

"NEM azzal van bajom, hogy valaki nyilvánosan szoptat, hanem AZZAL, ha ezt valaki úgy csinálja, hogy MIND A KÉT MELLE FEDETLENÜL VAN"

Ezek a kérdező mondatai. És még egy apró, nem túl kedves megjegyzés tőle:

"Mindenkinek jó szoptatást, ezentúl félmeztelenül, akárhol, akármikor (mert az természetes) :)))"

Ezek pedig a többiektől:

"! És engem is zavart volna, sőt zavar is, mikor kilógó női melleket kell látnom. Nem egyszer szoktuk látni, ahogy a khm kisebbségi nők az utcán szoptatnak... Ki kíváncsi rájuk?! Nem hiszem el, hogy úgy kell egy gyereket megszoptatni, hogy azt minden arra járó lássa. Azt már csak halkan tenném hozzá, hogy felüdítő látvány volt a koszos, mosdatlan nő, gyerekkel a fedetlen mellén (a másik is kint volt...), cigivel a szájában..."

- ez pl. azért is klassz, mert vegyül bele egy kis rasszizmus is"

"Akkor is ez lenne a véleményetek, ha mondjuk a tini fiatokkal sétáltatok volna arra, és ő nézte volna guvadt szemekkel a kilógó cicit???? "

"Én úgy gondolom a szoptató anyukák is lehetnének tekintettel a társadalom nem szoptató részére!"

- mi baja is lesz a társadalom nem szoptató részének?

"Tényleg gáz és ezt anyaként mondom"

"Ezen a gruppen szoptatáson jót nevettem. Ezek tényleg nem százasok."

"egy szoptatástól megőrült nő,"

"eszembe plénum előtt kilógatni a melleimet, úgy nem vagyok kíváncsi a másikéra sem,"

Most őszintén! Szerintetek ezek megértő, elfogadó megjegyzések, amik pusztán a meglepettséget tükrözik?

A fenét! Akik ezeket a sorokat írták, azokat taszítja, megbotránkoztatja a látvány, elítélik azokat a nőket, akik másként gondolkodnak, mint Ők. Szóval lehetőleg ne adjátok az ártatlan, látványtól meglepett embert!

2012. júl. 25. 17:06
 50/118 bendzso ***** válasza:
50%

pontosítsunk :) más hozzád hasonlóan gondolkodó embereket keresel,mert a végén az értelmesbe kötnek bele :)

ugyanakkor mégis jogos a felvetés, nyilván az ellenkező vélemény álláspontjára is kíváncsi az ember, csak nem mindegy, h azt hogyan tálalja :)

de tényleg is. egy jól gömbölyödő vita az jó, de amikor az ellenkező vélemény csak letrompofl és támad, az nem jó :)

2012. júl. 25. 17:07
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!