Káros a gyerek egészségére, ha egyáltalán nem kap anyatejet, csak tápot?
mindenképpen a világ legkönnyebben emészthető tápláléka az anyatej. Nem káros, csak nehezebb emészteni a tápszert, ez tény.
Én sem tudtam szoptatni sajnos, egyrészt inkubátor, később meg az idegesség miatt kevés volt. Aki a szememre meri vetni... najó, nem írok csúnyát. :) Mindenki oda képzelheti, mire gondoltam.
Már makk egészséges 3 hónapos, tápszeres a babám.
Köszönöm mindenkinek a választ:)
Kár, hogy ilyen sok az elvakult ember, aki nem képes megérteni, hogy vannak esetek, amikor az ember nem tud szoptatni. Vagy akár nem is akar. Ez senkit nem minősít anyai szerepében, nem ezen fog múlni, hogy jó anya-, vagy nem.
Az is érdekes, hogy ha a csecsemőnek még a véres, szétrágott mellbimbót is odaadják, csillagokat látva, nehogy sírjon az a gyermek, akkor pár évvel később miért engedik, hogy sírjon egy játékért, miért nem vesznek meg tényleg mindent? Miért engedik, hogy a kamasz lány sírjon egy rockkoncert miatt, amire nem engedik el? Érdekes dolgok vannak...A csecsemő nem sírhat, de a nagyobb igen?
Csak költői kérdés és elmélkedés volt újfent:)
Köszi még egyszer mindenkinek a választ.
Kizárólagosan szoptatok, nehezen sikerül, de eddig tápszermentesen. Bármikor meggondolhatom magam, hogy elég volt és jöhet a tápszer és akkor megszűnne az örökös küzdelem minden csepp tejért.
Én tápszeren nőttem fel, koraszülött voltam, anyu nem tudta már visszahozni a tejet, amikor már hazavihetett. A mai napig semmire, semmire nem vagyok allergiás, ritkán vagyok beteg, semmi káros hatása nem volt, hogy nem kaptam anyatejet. Az immunrendszerem nagyon erős, ezt mások is mondják. Nem szedem egyáltalán gyógyszert.
Hiába szoptatok, egyáltalán nem ítélem el a tápszert és nem, nem káros, egyáltalán nem káros!
Ha nem lenne tápszer, akkor lenne baj.
Egyébként én nem nagyon olvastam eddig olyat, hogy az anyatej hiánya szószerint káros. Legalábbis nem olyanoktól, akik nem akarják direkte aláásni a szoptatást. A világ nem fekete vagy fehér, nem csak egészséges vagy csak káros lehet valami. Arról nem beszélve, hogy az egészségnek az anyatej csak egy összetevője. Egyáltalán nem lényegtelen eleme, sőt, de nem az egyetlen, ez is tény.
Azt ellenben sokszor olvasom, hogy az anyatej hiánya több szempontból is valós hiány a gyerek egészségére nézve. És ez igaz is.
Mindkét dolog negatív, de azért van némi különbség a kettő között.
Az a probléma az ilyen kérdésekkel, Kérdező, hogy a szoptató anyukák várhatóan többségében igennel, a tápszeresek pedig nemmel fognak neked válaszolni. Szóval igazából arról szól a történet, hogy neked mi az előzetes elvárásod, feltételezésed és melyik válasz felé hajlasz a magad hozzáállása nyomán. - Mert egyébként mindkét tábornak megvan az igaza és lehetetlen kihirdetni a tuti választ.
Nem káros, de az anyatejjjell még legjobb tápok se vetekedhtenk, annál nincs jobb!!
Ha valaki önzőségből nem szoptat, az nem anya.
Mint írtam, csak kíváncsiság miatt kérdeztem, tehát nincs gyerekem és nem is tervezek (legalábbis jó néhány évig).
Annyiszor hallottam már arról, hogy így kell az anyatej, meg úgy megvan benne minden, ami nagyon fontos, hogy már elkezdtem gondolkodni, hogy nade mi történik, ha bármi miatt nem kap egy gyerek anyatejet. Egyáltalán nem. Más anyától sem.
"Egyszerűen" csak annyi, hogy allergiásabb lesz a gyerek, ilyesmi, vagy súlyos dolgok történhetnek, pl. nem fejlődik a csontja ki, vagy ilyesmi, és ez egyértelműen, 1000%-ig az anyatej miatt következhet-e be (szóval nem feltételezés).
Egyébként én nem ítélem el azt sem, ha valaki nem akar szoptatni. Az ilyen alakféltős dolgokat nem tudom komolyan venni, mert aki félti az alakját, az a szülésig sem jut el...Ha meg valamiért idegenkedik a szoptatástól, akkor jobb is, ha nem szoptat, mert stresszes, lelkileg zaklatott anyától származó tej a gyereknek se lehet a legjobb...
A másik dolog meg az, hogy attól, hogy valaki nem akar szoptatni, még nem jelenti azt, hogy lefejt tejet a gyerek nem kaphat, szóval nem kéne elítélni meg azt mondani, hogy rossz anya.
Ilyen alapon az anyák 85-90 %-a rossz anya, mert nagyon sok kisgyerek, kamasz fogyaszt cukros üdítőt, csokit, chipset...És ha valaki attól jó anya, mert szoptat, ugyanez a jó anya rossz anyává válik abban a percben, hogy nyalókát dug a 3 éves gyereke szájába. És ahogy tudjuk, látjuk, ezt rengeteg, majdnem minden anya megteszi....Kár, hogy ezen már nem gondolkodnak el az ítélkezők.
18:46 - mondanál pár okot, ami önzőség szerinted?
Amúgy azok is anyák:) Attól, hogy nem akar szoptatni, még lehet, hogy később ő lesz az, akiben a kamasz gyereke is megbízik, és elmond neki mindent. És mint tudjuk, ez nem jellemző a kamaszokra, szóval ha valaki ezt mégis eléri, az igenis anya. Pedig lehet, hogy nem szoptatott, mert nem akart. Biztosan van ilyen is.
A rossz anya az, aki pl. tudja, hogy rendszeresen csúfolják a gyerekét és nem tesz semmit, nem megy be a suliba kicsapni a balhét. És most nem a szokásos gyerekek közti csúfolódásokra gondolok, hanem vannak komolyabb dolgok, amikor már tényleg a gyerek lelke sérül(het). Nem rólam van szó, mielőtt valaki azt hiszi.
Gondoltam. A sírós csecsemő - sírós kisgyerekes példád jól mutatta, hogy még nem tudod, nem tapasztaltad meg, hogy milyen anyának lenni. Ez nem baj, csak így nyilván sokmindent nem tudsz még. :)
Ha megengeded, reagálnék erre a felvetésedre, hátha választ tudok neked adni a kérdésedre. Az volt a gondod, ugye, hogy miért szoptatják meg az anyukák a csecsemőiket akár még úgyis, ha az nekik fáj - ellenben "ríkatják" a kisgyereküket a kedvenc játékukért.
A szülő oldaláról azért, mert egy kisbaba még nem képes adekvátan és gyorsan közölni, hogy mit szeretne. Idővel nyilván ő is egyre ügyesebb lesz és a szülő is egyre nagyobb sikerrel érti őt meg, de az elején hosszú hónapok telnek el az ismerkedéssel - addig pedig sokszor csak a próbálkozás marad. A szoptatás viszont nagyon jó mód arra, hogy megnyugtassunk egy síró babát, anélkül(!), hogy ezzel végleg elkényeztetnénk. Ennek több tényezője van, amiket most nem írnék le, mert ismételném önmagam. Ha érdekel, utána tudsz ennek olvasni a neten is. A másik ok pedig az, hogy a szülő, főleg ha kezdő és kicsi a baba, genetikailag úgy van kódolva, hogy azonnal reagáljon, ha a baba sír, mert ez srügős szükséget jelez. Jelesül, a tejtermelésért felelős egyik hormon, a prolaktin másik neve épp gondoskodó v. anyai ösztön-hormon, ugyanis ilyen jellegű hatást is megfigyeltek vele kapcsolatban. Mivel az anya a szoptatáson-anyatejen keresztül is (kizárólagosan) hozzá van kötve a babájához, kötelezően gondoskodnia kell róla, ezáltal még jobban mélyül a kötődés. Jól ki lett ez találva. :)
A baba részéről pedig azért van ez így, mert egy 1 évnél fiatalabb emberke nem képes még (sokat) várni, tolerálni, nem tudja még, mit jelent az, hogy "nem szabad" vagy "rendszer" vagy "ok-okozat". Ergó, ha sírni hagyod, azzal azt az egyet üzened neki biztosan, hogy nem foglalkozol vele - márpedig te vagy számára a világ közepe, az elsőszámú gondozó. Tőled várná a legkevésbé, hogy ne reagálj rá azonnal. Erről a témáról olyan címszavak alatt olvashatsz, mint ősbizalom, elsődleges kötődés vagy válaszkész nevelés.
Ezzel ellentétben, egy kisgyerek "sírni hagyása" már sokkal inkább nevelő célzattal történik, és erre néha valós szükség is van. Nyilván nem élvezetből ríkatjuk a gyerekeinket, hanem azért kezd rá, mert ellenkezik velünk és mi nem engedünk neki. De ugye sokszor van olyan szitu a nevelés során, amikor muszáj kötnünk az ebet a karóhoz. Ez a témakör pl. az önállóság kialakulásához, dackorszakhoz stb. köthető.
Nagyon hosszan tudnék még neked írni erről, de talán már ennyiből is érezhető, hogy teljesen másról szól egy csecsemő és egy kisgyerek sírása (lásd belső szükségletek kontra egyéni "hatalom" próbálhatása) és ennek megfelelően a szülői szándékunk, magatartásunk is változik (megszoptatom ill. azonnal reagálok rá kontra kitartok és "összeveszünk"). Ezért nem lehet így összemosni a dolgokat.
Más: Nem tudom, hogy erről olvastál, hallottál-e eddig, de ajánlom figyelmedbe azt a gondolatot, miszerint a szoptatás sokkal többet jelent, mint csakcsupán etetést (ahogy feljebb is írtam). Mert igazából nemcsak az anyatej lényeges ebben az egészben (bár a kérdésed csak erre vonatkozott), hanem maga az esemény is, aminek a keretein belül a baba hozzájut a tejhez. Sőt, a "szopisok" szerint az anyatej és maga a szoptatás egyforma értékű a gyerek szempontjából. A tej elsősorban a testi egészsége, a szoptatás pedig a lelki egészége miatt fontos.
A korábbi beszélgetés alapján, én szemszer azt gondolom, hogy pl. az árvaházban élő gyerekek nemcsak az anyatejet kénytelenek nélkülözni (és ezzel alapból jobban ki vannak téve bizonyos betegségeknek), hanem egyáltalán az anyai szeretetet is (aminek a szoptatás egy lényeges eleme szokott lenni). Szóval nemcsak testileg, de/sőt lelkileg-mentálisan is hátrányosabb helyzetben vannak, mint más gyerekek.
Mindezek alapján a "szoptatási mizériának" vagy "trendnek" vagy "propagandának" nem az az elsődleges célja, hogy csak magát az anyatejet népszerűsítse, hanem egyáltalán, hogy az egész szoptatást érthetőbbé, vonzóbbá tegye az emberek számára. Az lenne a jó, ha nemcsak a felszínt látnák meg az anyukák, nemcsak az evésre, a tejre, az egészségre-betegségre figyelnének (bár ezek kétségkívül szintúgy fontosak), hanem meglátnák ennek a mélyebb értelmét is.
Pl. az a gondolatszál, amin te is haladsz, Kérdező, sok veszélyt rejt. Nekem úgy tűnik, hogy már most, szinte mindenféle gyakorlati tapasztalat nélkül is hajlasz magadban azt gondolni, hogy a szoptatás/anyatej nem is olyan fontos dolog. Nyilván nem az egyetlen lényeges, ezt mindenki tudja, de én óva intelek attól, hogy ilyen "távolról" már ilyen konkrét véleményt alakíts ki számodra ismeretlen dolgokról. Félre ne érts, szerintem szuper, hogy gondolkozol ilyen dolgokon (én is hasonló típus vagyok:), de ha elfogadsz egy tanácsot: maradj mindig nyitott és rugalmas, akármivel is kerülsz szembe. Szülőként meg majd pláne hasznát veheted ezeknek a tulajdonságoknak! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!