Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Pszihológus szemmel érdekelne,...

Pszihológus szemmel érdekelne, hogy miért "káros"ha egy 6-7éves gyerek szülővel alszik?

Figyelt kérdés
Mi baj lehet ebből?Hol anyával,hol apával.Ritkán egyedül,de azt jelzi.Külön szobája van,de 2 személyes kanapé,és ezt ki is használjk.Olyan hamar eljön az idő hogy kamasz lesz a kicsi lányból.Egészséges,okos kislány.Amúgy semmi gond vele.
2010. márc. 10. 10:56
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
83%
nem vagyok pszichológus, de szerintem nem is a gyerek szempontjából káros, hanem a szülők szempontjából inkább. nem tudnám magam így kipihenni, az tuti. a legtöbb gyerek ugyanis alvás közben úgy viselkedik, mint a gázhalmazállapotú anyagok: kitölti a rendelkezésére álló teret...
2010. márc. 10. 11:00
 2/15 anonim ***** válasza:
80%

Én se vagyok, de a gyerek ilyen gyakori együttalvásnál inkább a társ szerepét tölti be, ami nem neki való. Neki az a jó, ha tudja, hogy anya meg apa egy (szerelmes)pár, én meg a kicsi csemetéjük vagyok. Tehát nem egyenrangú fél. Az a jó a gyereknek, ha bebújhat a szülők közé - néha, kedvezésképpen. Nem az, ha az egyik szülő HELYÉT foglalja el.

Mindenki a saját ágyában alszik - mindenkinek van intim szférája. A szülőké közös, mert ők egy pár. A gyereké külö magán szféra, mert ő a gyerek. Persze anya, apa is bebújhat ő mellé és ő is a szülői ágyba, de ez a kivétel, a jó, a plussz öröm.

A szülők házasáletére nem lehet jó hatással, ha egyikük folyton a gyerekkel alszik - hacsak nincsennek egész nap együtt. És ha a szülők házas élete nem teljes, az végső soron a gyerek kárára van, mert gyengíti a házasságt. És a gyereknek nagyon fontos, nagyon jó, ha erős családban, a szülők erős szövetségének védelmében nő fel.

A gyerek - gyerek. Túl nagy teher neki, ha a felnőttekkel eg ysorba emelik - még ha nem is tudja ezt most belátni. Az a jó, (neki) ha tudja, hol a helye.Igazából. Ha folyton az egyik szülő helyén alszik, akkor hamis képet kap, hiszen egy felnőttet pótol.Azt hiszi, ő is a hármas egyik tagja. Ha rájön, hogy mégsem egyenértékű, az rossz. Ha az neki a természetes, hogy ő a gyerek, az jó.

Szóval, röviden: az első kérdés: miért nem együtt alszanak a szülők? Ez sehogy se jó a kisleánynak!

2010. márc. 10. 11:17
 3/15 anonim ***** válasza:
67%
első vagyok, amúgy mi sem alszunk a férjemmel minden nap együtt, ettől még jó a házasságunk :) DE A GYEREKKEL SEM! második jól írta, intim szféra...
2010. márc. 10. 11:19
 4/15 A kérdező kommentje:

köszönöm a gyors válaszokat!Elgondolkodtató számomra.Valóban ha belegondolok,voltak olyan helyzetek amikor gyerek lévén úgy érezte bizonyos dolgokba beleszólhat,elrendezhet stb...Egyenértékűnek érzi magát velünk,felnőttekkel.Én vagyok a szigorúbb ill.következetesebb és kislányom gyakrabban fogadja e apja tanácsát,javaslatait,ami eddig fel se tűnt eddig.Apával gyakrabban is alszik.

Köszönöm,igy némiképp rávilágitottatok egy smásra.Erre nem is gondoltam hogy nem gyereknek érzi magát...némely szitukban..

2010. márc. 10. 11:51
 5/15 anonim ***** válasza:
67%
pszichológus nem vagyok, de a gyerek önállóságára is kihat, ha még ennyi idősen a szülőkkel alszik...nem fog tudni másképp elaludni még kamasz korában sem, nem fog tudni másokhoz alkalmazkodni, nem fog tudni önállóan, egyedül aludni, és mit fognak csinálni ha majd lesz egy udvarlója? semmi magánéletük nem lesz, ahogy a szülőknek sem....ez nagyon egészségtelen... magánéletnek lennie kell, legalább esténként, ha a saját szobájában van mindenki, ráadásul nemsoká felfedezi a szexualitását is, elkezd majd nyúlkálni magának, stb. ennek is részei akarnak lenni a szülők? mert az még egészségtelenebb...
2010. márc. 10. 19:39
 6/15 anonim ***** válasza:
70%
Utolsó, ez hülyeség, legalábbis durva általánosítás. Régen pl édesapáméknál, édesanyáméknál egy szobában nőttek fel a gyerekek a szüleikkel és megtanultak külön aludni. Most már 60 éves apukám és nemigen zokog az anyukája után, de a gyerekkoromból sem rémlik, hogy hiányolta volna. Sőt négy éves koromig én is együtt aludtam a szüleimmel, mert addig mi is egy szoba-konyhás házban laktunk, aztán költöztünk két szobásba és simán átszoktam. És most is jól elvagyok anyukám nélkül, tininként is jól elvoltam. És rengeteg példát tudnék mondani, ahol együtt aludtak a szülőkkel a gyerekek és önálló felnőttek lettek. Nyilván van erre ellenpélda is, de ott szerintem ez egy betegség tünete, és nem ez maga a betegség.
2010. márc. 13. 00:31
 7/15 anonim ***** válasza:
72%
kedves utolsó, lehet, hogy vannak példák, de én is tudok mondani egy durvát arra, amit írtam...van egy rokonom, 16 éves lány, aki még mindig a szüleivel alszik...és addig nem tud elaludni, amíg az anyukája nincs a szobában! ráadásul már komoly barátja van, akivel szexuális életet is élnek... de akkor sem alszik külön szobában, mikor a barátja ott alszik vele...akkor mindketten a lány szüleivel alszanak... no szerinted ez egészséges?
2010. márc. 13. 10:22
 8/15 anonim ***** válasza:
54%

Jó, de ezek az emberek BETEGEK, én pedig egészséges emberekről beszéltem. Pszichológiai szempontból is bármely tant nézed korszakok vannak (Freud, Adler) korhoz kötve. Freud szerint egészséges ember átlép ezekbe a korokba. De vannak akik leragadnak egy egy állomáson vagy a kívánatosnál később lépnek tovább. De ők betegek sajnos.

A te példádnál maradva valószínűleg anyukával az élen, az ő "betegségének" neve is van Münchausen kórnak hívják. Nagyon nehéz diagnosztizálni.

Persze azzal egyetértünk, hogy egy hatévest már terelni kéne az önállosódás fele. De még nincsenek végzetesen elkésve.

2010. márc. 13. 12:16
 9/15 anonim ***** válasza:
79%
Ha csak egy szoba van,akkor logikus,hogy egyutt alszik a csalad.De a kerdezo eseteben az anyuka es apuka ket kulon agyban alszanak,a kislany pedig lefekves elott valaszthat,hogy melyik szulovel akar aludni.Ez egy teves szokas,mert az apuka es az anyuka az egy fogalom: szulok.Ilyen egzszeru dolgokbol adodik az is,hogy a gyerek tudja mikor mit es kitol kell kerni,pedig a szuloknek egy velemenyen kellene lenniuk.A szulok reszerol ez a szeretet kimutatasanak egy teves modszere.
2010. márc. 13. 19:38
 10/15 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem sem jó dolgo ez. Amint látod, titeket, szülőket sem tekint egyenrangúnak, hiszen apukára jobban hallgat. Sajnos azt látom, hogy ti sem tudtok elszakadni tőle, de ne feldjétek, ő már nem csecsemő, bizonyos idő eltelte után a ygerekek saját maguktól képesek elszakadni a szülőktől, az oviba, suliba járáskor kezdődnek ezek a dolgok. A kisgyerekek elkezdenek egyedül játszani, szóval nem tudom. Én nem tartom jó ötletnek, és minél előbb le kell erről szoknotok. Attól még szerethetitek,imádhatjátok hogy nem alszotok vele, de mindennek megvan a rendje. Az intim szféra, a magánélet(tiétek és az övé is), saját kis birodalom, ezek fontosak. Az tényleg más, mikor egy szobában laknak 6-an(azzal sem értek egyet különben, hogy oda minek annyi gyerek nyomorogni, na mindegy), de nektek ott a lehetőség. Sztem is egyenrangúnak érzi magát veletek, beleszól dolgokba ahogy írtad. Ez nem normális. Vannak dolgok, amibe nem szólhat bele, ami nem tartozik rá. Nem lesz íyg igazi gyerekkora, hiszen veletek "lóg". Ha úgy döntötök, hogy a szobájában altatjátok, nehéz munka lesz, de választhattok, hogy most elkezditek, míg "kicsi", vagy majd 15-6 évesen amikor komolyan lázad, és fenyegetőzik mindenfélével, és talán büntetésnek veszi, vagy azt hiszi elhaygjátok őt, mert külön kell mennie. Hát sok sikert, és kitartást, nem lesz könnyű menet.
2010. márc. 16. 11:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!