Pszihológus szemmel érdekelne, hogy miért "káros"ha egy 6-7éves gyerek szülővel alszik?
Én se vagyok, de a gyerek ilyen gyakori együttalvásnál inkább a társ szerepét tölti be, ami nem neki való. Neki az a jó, ha tudja, hogy anya meg apa egy (szerelmes)pár, én meg a kicsi csemetéjük vagyok. Tehát nem egyenrangú fél. Az a jó a gyereknek, ha bebújhat a szülők közé - néha, kedvezésképpen. Nem az, ha az egyik szülő HELYÉT foglalja el.
Mindenki a saját ágyában alszik - mindenkinek van intim szférája. A szülőké közös, mert ők egy pár. A gyereké külö magán szféra, mert ő a gyerek. Persze anya, apa is bebújhat ő mellé és ő is a szülői ágyba, de ez a kivétel, a jó, a plussz öröm.
A szülők házasáletére nem lehet jó hatással, ha egyikük folyton a gyerekkel alszik - hacsak nincsennek egész nap együtt. És ha a szülők házas élete nem teljes, az végső soron a gyerek kárára van, mert gyengíti a házasságt. És a gyereknek nagyon fontos, nagyon jó, ha erős családban, a szülők erős szövetségének védelmében nő fel.
A gyerek - gyerek. Túl nagy teher neki, ha a felnőttekkel eg ysorba emelik - még ha nem is tudja ezt most belátni. Az a jó, (neki) ha tudja, hol a helye.Igazából. Ha folyton az egyik szülő helyén alszik, akkor hamis képet kap, hiszen egy felnőttet pótol.Azt hiszi, ő is a hármas egyik tagja. Ha rájön, hogy mégsem egyenértékű, az rossz. Ha az neki a természetes, hogy ő a gyerek, az jó.
Szóval, röviden: az első kérdés: miért nem együtt alszanak a szülők? Ez sehogy se jó a kisleánynak!
köszönöm a gyors válaszokat!Elgondolkodtató számomra.Valóban ha belegondolok,voltak olyan helyzetek amikor gyerek lévén úgy érezte bizonyos dolgokba beleszólhat,elrendezhet stb...Egyenértékűnek érzi magát velünk,felnőttekkel.Én vagyok a szigorúbb ill.következetesebb és kislányom gyakrabban fogadja e apja tanácsát,javaslatait,ami eddig fel se tűnt eddig.Apával gyakrabban is alszik.
Köszönöm,igy némiképp rávilágitottatok egy smásra.Erre nem is gondoltam hogy nem gyereknek érzi magát...némely szitukban..
Jó, de ezek az emberek BETEGEK, én pedig egészséges emberekről beszéltem. Pszichológiai szempontból is bármely tant nézed korszakok vannak (Freud, Adler) korhoz kötve. Freud szerint egészséges ember átlép ezekbe a korokba. De vannak akik leragadnak egy egy állomáson vagy a kívánatosnál később lépnek tovább. De ők betegek sajnos.
A te példádnál maradva valószínűleg anyukával az élen, az ő "betegségének" neve is van Münchausen kórnak hívják. Nagyon nehéz diagnosztizálni.
Persze azzal egyetértünk, hogy egy hatévest már terelni kéne az önállosódás fele. De még nincsenek végzetesen elkésve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!