Ha az óvoda a helyi nevelési tanácsadónak küldött valami papírt, és emiatt most a nevtan. Behívott minket valami vizsgálatra, akkor megtehetem, hogy nem viszem el a gyereket?
Sziasztok,
leírom mi volt végül.
Sajnos kötelező. Mivel az óvoda kérte a vizsgálatot, ha nem viszem el feljelentenek a jegyzőnél, és eljárás indul ellenem.
Lenyeltem a békát, elvittem kétszer. Két különböző pszichológus vizsgálta a fiam, majd széttárták a karjukat, a gyereknek SEMMI BAJA!!! Még tanácsot se adtak, a gyerek okos, együttműködő, nincs vele semmi probléma de SEMMI!
Ugye nem hitt nekem szinte senki (pár kivételtől eltekintve, nekik köszönöm!).
Még egy roppant barátságtalan társalgásom vissza van az óvónővel így a biztos eredmény birtokában (holnap meg is ejtem) amiben tudatom vele, hogy a következő ilyen akciója nem marad következmények nélkül. Bár én is elküldhetném őt pszichológushoz kötelező jelleggel, ahogy ő elküldte a szerencsétlen fiamat.
A helyedben a hivatalos papírt tolnám csak az orra elé nem veszekednék vele mert a gyerekeddel tolsz ki.
Illetve írnék egy panaszos levelet a gyerekjogi képviselőnőnek, melyben azzal érvelnék,hogy az óvónő azt,hogy képtzwelw3en ellátni a feladatát a gyerek hátrányos megkülönböztetésével fedezi. Ezért küldte el nevtanba. Nem azért mert valójában problémád erről határozatotok is van, hogy a gyerekkel nincs baj.. normális átlag gyerek.
Beszélhetsz erről még szépen politikusan a vezető óvónővel is.... ő ismeri az alkalmazottját és ha ténylegesen indokolatlanul kérte a vizsgálatot annak kell folyománya legyen.
S vidd át másik oviba a gyereket.
Köszönöm az ötleteket!!!
Sajnos másik ovi az nincs. Falun lakunk. :/
Örülök neki, hogy jól végződött! Én a helyedben finoman, diplomatikusan (nem vádaskodva - inkább szerényen, kedvesen) szólnék az óvoda vezetőnek - mert hiába is happy end, de csinált neked pár rossz hetet az akció.
Én is hasonlóan jártam: a kislányomnak sok foga esett ki, emiatt pöszén beszélt. A logopédus javasolta - mit javasolta - erőszakosan rám akarta erőszakolni, hogy vigyem logopédiai osztályba a gyereket. Na már most, ez egy elég rossz hírű osztály, gyenge a követelmény, tele van kisebbségi, és HH-s gyerekkel, ráadásul a beszédjavításban is gyenge. Évről évre alig akar összejönni a kötelező 15 fő - ha nem jön össze, bezárják az osztályt. Így nem véletlen, hogy erőszakosan toboroznak.
Végül a Halmi úti Beszédvizsgálóban kötöttünk ki, ahol kiderült SEMMI BAJA, csak a hiányzó metszőfogak miatt selypít (amik a három hónapos várakozási idő alatt ki is nőttek). Nem kapott SNI minősítést (nagyon távol állt tőle), így nem mehetett logopédiai (kisegítő) osztályba.
Szóval: mi is megnyertük a csatát, de HÁROM HÓNAP IDEGÖRLŐ időszakom volt, már rémeket láttam.
Szóltam diplomatikusan az óvónőknek, hogy ezt azért mégse kellett volna - de ők mosták kezeiket, mindent a logopédusra kentek - pontosabban mentegették, hogy "most már megnyugodhat anyuka"... pedig már az elején tudtam, alaptalanul minősítik le a gyereket.
És igen - kötelező elmenni, mint bizottsághoz, mind Nevtanba, ha az óvoda küldi. Esetek nagy részénél nagy megkönnyebbülés, és oda pirítás lesz a vége. Bár van ismerősöm, aki egy zárkózott, de okos gyerekére a botcsinálta pszichomókus rákente, hogy skizofrén, IQ light - nagy nehézségükbe került, hogy kiderítsék, tévedett.
Sajnos olyan kiszolgáltatottak a szülők!:( Panaszt tenni nem érdemes, mert csak egymást védik a pedagógusok, és mi, főleg a gyerekeink isszák meg a levét,hiába van igazunk.
Igen, kiszolgáltatottak a szülők. A gyerek érdekeire hivatkozva bármire lehet kötelezni egy anyát. Bármilyen megalázó tortúrát végig lehet csináltatni vele, hiába mondja mindenhol hogy felesleges! Csak jobban ismeri egy anya a gyerekét mint egy szedett-vedett óvónő! Csak jobban tudja mi a baja, van-e baja! Ha baja volna fogtam volna a kezét és magam vittem volna, és kértem volna segítséget, de tudtam, hogy semmi gondja, tudtam, hogy az óvónő a hibás! Erre jött nekem mindenki a gyerek érdekével (mintha én nem azt nézném) meg a tagadással, meg hasonló blablákkal.
A benzint se fizeti ki nekem senki a felesleges utakért, a férjem szabadságát se pótolja nekem senki, az elvesztegetett órákat se, holott én mondtam, én tudtam! De úgy látszik egy anyának nincs beleszólása a saját 4 éves fia sorsába. :(
Örülök, hogy rendben van a gyereked.
Ettől függetlenül nem teljesen értem a felháborodásodat. "Szedett-vedett" óvónő talán nem a legszuperebb, de én egész biztos vagyok benne, hogy nem ártó szándékkal küldött benneteket a nev. tan-ba. (Nem tudom, korábban neked milyen volt a viszonyod vele, remélhetőleg nem az a fajta anyatigris típus vagy, aki mindig, mindent jobban tud mindenkinél, és ennek erőteljesen hangot is ad.)
Ahogy tanácsolták, inkább higgadtan mondd el az óvónőnek, ill. mutasd meg a szakvéleményt, hogy a gyerekednél nem találtak semmit. Többet ártasz a gyerekednek, ha "roppant barátságtalan" stílusban akarsz vele beszélgetni, mintha nyugodt maradsz.
Nem tudom, más hogy van vele, de ha engem, mint szülőt küldenek valahová, akkor én szó nélkül elviszem a gyerekem, és örülök, ha nem találnak bajt. Legyen az orvos vagy pedagógus, ha a gyerekemről van szó, egyáltalán nem érzem magam kiszolgáltatottnak.Egyrészt nem biztos, hogy reálisan látom a dolgokat, másrészt mivel intézménybe jár, nem látom a nap 24 órájában, főleg azt nem, hogy társas környezetben hogy viselkedik.
Ha bajod van az óvónővel, inkább menj be a vezető óvónőhöz, vagy kezdeményezd, hogy ő hármasban (óvónő, vezető és te) beszélgessetek a kisfiad érdekében. Állj inkább a dolgokhoz pozitívan, segítő szándékkal, még ha utálod is az óvónőt. Nem megalázkodni kell, egy szóval sem írom, hanem próbálj partner lenni és nem ellenség. Még egyszer mondom, a gyereked érdekében, mivel írod, máshová úgysem tudod vinni.
(2 gyerekes anyuka és pedagógus)
Szerintem a 47-48. hozzászólónak van teljes mértékben igaza. Sok esetben lehet, hogy az ember nem veszi észre, ha gond van, mert egész egyszerűen nincs ott a gyerekkel az intézményben.
Szuper, hogy nálatok nincs semmi probléma, de azt nem értem, ha te valóban ennyire lenézed az óvónőt, hogyan bírod elviselni, hogy ő foglalkozik a gyerekeddel nap mint nap.
Az is gond szerintem, hogy te „meghurcolásnak” éled meg, ha elküldenek egy nevelési tanácsadóba. Ne haragudj, de ezz biztos a „falusi” mivoltodból fakad, mert nálunk semmi negatív felhangja nincs annak, ha egy gyereket elvisznek a szülei, sőt!
Értem, hogy macera volt elmenni kétszer, de most komolyan, akkora gond ez? Nekem is el kellett mennem, és pár alkalom után megbeszéltük a pszichológussal, hogy átadom a helyünket másnak, aki valóban problémás. És igen, alapvetően én is gyanítottam már az elején, hogy az óvónő csak beparázott valamin, nincs valódi probléma a gyerekkel, de azt is gondoltam, hogy ezen semmit nem veszíthetek… míg ha tényleg lenne probléma, akkor igen.
És a végén nem dörgöltem az óvónő orra alá, hogy „bi-bi-bí, nincs is semmi gond a gyerekkel”, hanem csak elmondtam neki, hogy ez a helyzet. Viszont látta, hogy én mindent megteszek a gyerekért, hogy foglalkozom vele, és ami még fontos, hogy őt sem egy „szedett-vedett” óvónőnek kezelem, hanem elismerem azt, hogy a gyerekemmel foglalkozik minden nap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!