Mit tehetnék ha 7 eves lányom kezelhetetlen?

40!
Egy zuhany NEM fenyítés. Az fürdés. Csak ruhában.

A zuhany megalázás, de nem olyan, mint a verés.
Én a nagyon hosszú válasszal egyet tudok érteni az előző oldalon, csak azt nem értem, hogy mi van akkor, ha a gyerek feneke amúgy ki van nyalva törődés terén? Pl egy órát naponta csak fekszel és öleled, 1 órát legalább játszol vele sulit után, együtt írjátok a leckét és gyakoroltok, hétvégente közös programra viszed, bevonod a házimunkába is, és játszol vele videójátékot, és mégis ezt csinálja?
A másik meg, hogy komolyan? Komolyan mindig érthetőek és normálisak az érzelmei és erről biztosítani kéne? Ha mondjuk zavarja, hogy valaki más játszik a játszótéren és el akarja kergetni veréssel, akkor én biztosítsam, hogy ez helyes, érthető érzés? Én ezekkel sosem tudtam együttérezni, egyszerűen elnyomtam a gyerekben, mert ezek "rossz" érzések, így éreznek a gonoszok a filmekben és a bűnözők, pszichopaták. Ő csak nagyon vágyott egy lábra, hát levágott egyet magának valakiről, mert benne ez olyan erős vágyat okozott.. Vagy szerette volna megnézni, hogy milyen, ha szétnyom egy bogarat, vagy bánt egy állatot.
Szerintem vannak olyan helyzetek, amikben valahogy érezni helytelen, azt mutatja, hogy gonosz/önző/erőszakos vagy és valami baj van veled, ha így érzel. Én ezen sosem tudtam felülkerekedni, egyszerűen nem értem, miért kellene együttérezni azzal, aki a "gonosz" a helyzetben. Pl a gyerek előrébb helyezi fontossági sorrendben az anyjánál a játékát és amíg az egyiket őrzi, a másikat üti.. hát hol helyes ez?

Hát menjetek el újra. Régesrég el kellett volna már menni, ha így viselkedik a gyerek és nem tudsz vele mit kezdeni.
34-es válaszoló nagyon-nagyon fontos és jó dolgokat írt!
Még ma kezdd el megvalósítani, amik ott vannak leírva! Ma este már legyen meg az egy óra közös játék és mondd el neki, hogy hétfőn intézni fogod, hogy ismét járhasson kosárlabdára.

42
"mi van akkor, ha a gyerek fene ki van nyalva törődés terén?" és mégis így viselkedik.
Akkor nagy eséllyel az van, hogy valami mégis hiányzik.
Lássuk be, a legtöbb szülő azt mondja, hogy "én mindent megadtam neki", aztán a pszichológushoz került fiatalok jelentős részének az egyik nagy baja, hogy nem kaptak meg valamit a szüleitől. Nem kell messzire menni, én apám is igazán odatette magát, dolgozott látástól mikulásig, hogy mindenünk meglegyen. Tudod mim nem volt meg? Az apám. Mert nonstop dolgozott a műhelyben:D Elhiheted, lemondtam volna a LEGOváramról, ha cserébe nem heseget el, amikor játszani hívtam...
De amiket írtál törődés terén azok már jobbak, mint a LEGOvár. Együt tjáték, közös tanulás, stb... Mégis... így sem talál be sokszor. Ahogy felnőttek között is sokszor van, hogy az egiyk váltig állítja, hogy mennyire törődik a másikkal, a másik meg azt, hogy magányos, nem kap figyelmet. Erre pl a szeretetnyelvek jó példák.
A kérdésben leírt viselkedés egyértelműen stressz, feszültség eredménye.
Ismerős mesélte, hogy 5-6 éves gyereke a nappaliban hallgatta az ilyen táblás hangoskönyvet jó hangosan, miközben ő (anyuka) mellette a konyhában ténykedett. Megkérte a gyereket, hogy menjen a szobájába és ott hallgassa mert lényegében útban volt, zavarta a hangoskönyv. Erre a gyerek totális meltdownnal reagált. Kb 2 órán át ment a bőgés, ácsapva abba, hogy mennyire gűylöli az anyját stb.... és persze a végén kideürlt, hogy amúgy egyszerűen annyira volt igénye, hogy ő az anyja közelében akart lenni, hangoskönyvet hallgatni. Nem azt akarta, hgoy együtt cisnálják, csak simán mellette akart lenni. Ilyen, és ehhez hasonlók gyakran félremennek, pedig ha észrevesszük ezt a fajta igényt, elég egyszerű kielégíteni.
Komolyan mindig valósak az érzések?
Igen.
Érzelmileg az egiyk legjobb eszköz egy gyerek megnyomorítására az, ha azt mondod, hogy "te nem érezhetsz így". Mikor ovlt utoljára, hogy egy racionális parancs elmúlasztott egy érzelmet? Lássuk be, sosem volt ilyen:D Ha létezne ilyen, nem létezne reménytelen szerelem, féltékenység, irigység, hűtlenség vagy bármiféle olyan dologra való vágyakozás ami így vagy úgy nem érhető el:D
AKkor mi a megoldás?
Hát az, hogy tudatosítjuk, hogy most van ez az érzelem és egyeztetjük a lehetőségekkel, szabályokkal. Meg nem utolsó sorban feltárjuk a miértjét, mert lehet, hogy maga az érzés is csak tünete egy másiknak.
Pl kell a Pistike lapátja és ezért meg akarod verni és elkergetni?
Igen, értem, hogy vágysz arra a lapátra, de az az övé, azt csak úgy nem veheted el, és nem bánthatod a másikat azért, hogy megszerezd azt, ami az övé. Esetleg ajánl fel valamit csereként, mer tlehet, hogy ő meg szívesen játszik a vödröddel amíg te a lapátjával játszol.
Mélyebbre menve: az is előfordul, hogy nem is a lapátja kell Pistikének, hanem a státusza. Pistike elektormos autóval érkezett a játszótérre, világítós cipője van és egyfolytában azzal henceg, hogy vidámparkban és Disneylandben voltak a hétvégén és amúgy akármikor mehet oda, ha kedve szottyan. Csak hát most ninc skedve, mert megteheti.
Hát a kva anyját Pistikének, hiszen mi gyalog jöttünk, nincs világító cipőnk és nincs pénzünk Disneylandre. Keressünk hát egy üügyöt ami mentén be lehet kötni Pistikébe: a lapátja. Nekem kell az a lapát.
A gond ezzel az, hogy amíg ezt egy felnőtt be tudja látni, hogy csak ürügyöt keresett a másikba való belekötéshez, egy gyereknél ez sokkal kevésbé egyértelmű. De ugyanúgy ott van. Ugye létezik az, hogy nag yharcok árán megszerez a gyerek valamit, aztán nem is használja. Ez is csak azt jelzi, hogy nem is a tárgy kellett neki, hanem valami más. Kontroll, státusz, valamiféle élethelyzet...
A nap végén mindig ugyanarra lyukadunk ki: figyelni kell a gyereket, meg kell érteni mi megy benne véghez, kérdezgetni kell, törődni kell vele. És ez a legtöbb esetben nem tettekben történik, hanem egyszerű beszélgtésben.
Ha a gyerek úgy érzi, hogy nem fogják megbüntetni azért amire vágyik, akkor el fogja mondani. És akkor már lehet segíteni abban, hogy a vágyait vagy kiélje, vagy ha azok helytelenek, akkor átcsatornázni.
A büntetés egyetlen egy helyzetben hasznos: Ha a gyerek tisztában volt azzal, hogy rosszat csinál és tisztában volt a tettei következményeivel is. De ekkor a büntetés már nem is igazán büntetés, pusztán következetesség.
DE az, hogy "tisztában van azzal, hogy rosszat cisnál" az nem azt jelenti, hgoy elmondtuk, hogy "ne vedd azt el mert csak, és ha megteszed, szobafogság". Hiszen a "mert azt mondtam" az nem egy értelmes indok. Fárasztó, de el kell mondani, hogy mi miért veszélyes stb....

34-es és 46-os válaszokban minden benne van a megoldáshoz, a kérdező helyében ezeket követném.
A többi válasz 90 %-a no komment... a pofon, még jobban bekeményítés csak olaj lenne a tűzre, ez most komoly, hogy valaki azt javasolta megoldásként, hogy csomagoljon össze a 7 éves (!) gyereknek bőröndbe mert mehet máshova és hátha akkor berezel és utána majd kisangyallá válik??? Gondolja bárki is, hogy ez megoldás lehet? 34-es válasz és 46-os írta meg a megoldás kulcsát.

34-46 vagyok
Azóta amúgy rájöttem, hogy amit így oldalakban írtam, az röviden egyetlen szóban is leírható: empátia.. Azon képesség, hogy átérzed és megérted min megy keresztül a másik.

46!
Azért ez a mindent megértés csak egy bizonyos szintig alkalmazható...És mentálisan egészséges gyereket feltételez.
Ezt nagyon hasznos lett volna hozzátenned a mondandódhoz!
Mert azért egy pszichopata vagy egy antiszociális személyiségzavarú gyerekkel,aki konkrétan gonosz, ne értsek már egyet semmilyen szinten...

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!