Az óvoda megtagadhatja, hogy a gyerek ebédre és délután is maradjon az óvodában?
Nem fogok bocsánatot kérni azért, mert nem állok be a sorba, és érdekelnek a jogaim.
Nem csinálok dolgokat csak azért, mert így szokás X éve, vagy mert "mit fog szólni a falu népe".
Tájékozódom, és utána döntök, hogy miért érdemes kiállni és miért nem.
Ez is egy tájékozódási fórum, itt is megpróbáltam.
Az biztos, hogy tapasztalatokat bőven szereztem.
Köszönöm
Ennyi.
A gyerekednek joga van az óvodában ebédelni és ott tölteni a délutánt is.
Az viszont gyakori, hogy aki kistesóval otthon van, ebéd után hazaviszi az ovis gyerkőcöt.
Az óvónőknek és a dadusoknak nyílván könnyebb, ha kevesebb gyerek van és kevesebb fektetőt kell előszedni, lerakni. Ez nem a lustaságról szól, hanem sokszor annyira zsúfoltak a csoportszobák, ha minden gyerek ott alszik, hogy moccanni nem lehet. A másik, hogy jelen pedagógushiány miatt sok óvodában délután már nincs is óvónő, csak pedasszisztens vagy dadus a gyerekekkel.
A harmadik dolog pedig az, hogy délután már semmilyen foglalkozás nincs, csak alvás, uzsonna és egy kis szabadjáték. Tehát konkrétan csak gyermekmegőrzés van.
De természetesen, jogotok van ott lenni egész nap. Az óvónőnek pedig nincs joga kötelezővé tenni, hogy hazavidd hamarabb a gyerkőcöt. Az meg kimondottan csúnya dolog, hogy már ebédelni sem hagyja.
Jesszus, ezek a válaszok...
Szerintem ezzel az indokkal nem tagadhatják meg. Azzal viszont igen, hogy nem alszik, zavarja a többieket. Mondjuk szerintem ez sem jogszerű, hisz a legtöbb anyuka visszamegy dolgozni, de nálunk úgy tudom így van. (Lányom most fogja kezdeni, és ő is sokszor nem hajlandó aludni, vagy nem ebéd után, szóval felek is ettől)
Elvileg nem, gyakorlatban biztos tudnak kellemetlenkedni, gyerek fülébe duruzsolni, hogy anya nem visz haza mert...
Soha nem értettem, hogy miért úgy állnak hozzá egyesek az ovihoz, hogy az egy szörnyű hely, ahonnan a gondoskodó szülő a lehető leghamarabb hazahozza a gyermekét. Én kifejezetten szerettem, egész nap jártam, pedig anyu otthon volt még a legkisebb testvéremmel. Ha ebéd után értem kellett volna mennie, cipelhette volna az öcsémet, a nagyobb testvéreim várhattak volna ránk suli után az üres lakásban vagy maradhattak volna a napköziben. Így meg apu munkába menet elvitt, onnan jövet hazahozott. Ha több gyerek van, ott sokszor logisztikai bravúr összehangolni a programokat, különösen, ha nem egy helyre járnak. Vagy mi van akkor, ha a kisebbek napirendjét borítja vagy az ovis szeretne maradni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!