Mire kérhetnek pénzt az óvónők?
Tudomásom szerint semmire.
De mégis kérnek. Nálunk pl 700 Ft csoportpénz. Havi szinten egy gyümölcsnap, kb két kiló gyümölcs. De nem alma meg banán, hanem kicsit változatosabb (meg persze drágább). Tisztasági csomag havonta (wc papír, zsebkendő, szalvéta, folyékony szappa , nedves wc papír).
Ezek sem kevesek havi szinten, de akkor még befigyelnek random programok. Most egy 1000-es bábszínházra, most 800 Ft zenés koncertre, meg még 300 Ft fagyizásra. Mindig van valami. Persze ezeket muszáj befizetni, mert akkor a gyerek nem vehet részt az eseményen. Komolyan, ül a dadussal kettesben a csoportszobában. Vagy nagy kegyesen megnézheti a bábszínházat és utána folyamatosan járnak az ember nyakára, hogy fizesse be.
A tisztasági csomag elvileg önkéntes alapon működik. De mégsem, mert egy táblázatban vezetik, ki vitte be. Eddif magunknak kellett jelölni, kint volt a faliújságon. Be is írtam magam rendszeresen. Aztán -valószínűleg pont emiatt és hogy megmaradjon a szégyenfal- már az óvónénik adják oda a papírt, ha valaki beviszi a vásárfiát. Nem ők jelölik, hanem az anyukák kezébe adják, hogy jól meg tudják nézni, kinnem vitt már több alkalommal. Hallottam is már vissza, hogy én sosem viszek. A gyümölcs is önkéntes lenne, de az sem az. Névsor szerint be vannak osztva a gyerekek. Mindent napra egy. Először nem vittem. Szülőin jelezve is lett, hogy mindenki vigyen, mert aznap nincs gyümölcs. Aztán azokon a napokon nem vittem a gyereket se. Azt nem várhatja senki hogy csak a gyümölcs miatt bemenjek. Aztán kivették a naptárból, de az is visszahallottam, hogy húzták a szájukat.
Az új zseniális ötletük: 500 Ft eszközpénz. Kreatív alapanyagokhoz. Így évvégére. Mivel volt itthon egy csomó wc papír guriga, jószívvel bevittem. Kb bármit lehet belőle csinálni. Hát az nem kellett. Kezdem azt hinni, hogy nem is a kreatívkodás a lényeg, hanem a pénz, ami ki tudja mire megy el. Ahogy a rengeteg wc papír és társai is. Barátnőm gyerekének semmit nem kell vinni. Gyümölcs, tisztasági felszerelés, kézműves eszközök? Ad a fenntartó. Az ő dolga. Bábszínház, zenés műsor? Az óvónők csinálják.
Máshol ez hogy megy?
Nálunk is van egy ilyen "anyuka" a suliban. Nem veszi észre, hogy mindenki utálja, kerüli.
Sajnos a gyereke is ilyen. Kirekesztett ő is.
" És csak azt pontoztam le, aki képtelen volt normális stílusban válaszolni."
Te képes voltál normális stílusban kérdezni?
Az az azért necces, hogy a kérdező bárkit pontozhat, de őt nem lehet pontozni.
Nem, nem kell Bécsig menni, normális fagyi Pest megyében több helyen 400-450ft/ gombóc
Igen, nálunk is így van, mindent is vinni kell, de én valamiért nem sajnálom a gyerekemtől sem az élményt, sem a gyümölcsöt.
Nálunk pl csoportpénz nincs, és a tisztasági cuccok közül is egyedül nedves törlőt kérnek, hogy vigyünk. Zsepit, szappant, wc-papírt, szalvétát, ilyeneket nem kell.
Gyümölcsnap nálunk is van, de őszintén, soha meg nem fordult egy pillanatig sem a fejemben, hogy ezzel gond lenne. Igen, havi 1 napon én etetem gyümölccsel a fiamon kívül a másik 24 gyereket is, de a hónap többi napján meg annak a 24-nek a szülei vesznek gyümölcsöt az én fiamnak is. Ez teljesen rendben van, rohadt gáz, ha szerinted kunyerálás.
Bábszínház idén eddig kétszer volt, alkalmanként 900 ft-ért, elvileg egyszer még lesz májusban. Ha fagyizni mennek, arra is kell bevinni. Tehát az "extra" programokra nálunk is kérnek. Kreatív eszközöket ha viszünk, megköszönik, de nem kötelező.
Megyeszékhely egyik állami ovijába jár a fiam.
Senki nem érti a problémám. Egy kötelező dologról van szó. Elvileg azért lett kötelező az óvoda, hogy azok a gyerekek is rendesen szocializálódjanak, akiknek családi környezetben ez nem menne. Azoknak a családoknak jellemzően nincs annyi pénzük, hogy az óvodában mindent ők hordjanak be. És ha kötelezve van az ember, hogy járjon a gyereke, akkor alap kéne hogy legyen az ingyenesség. Persze amíg a szülők mindent összehordanak (olvastam olyat, hogy a függönyre is ők dobták össze a pénzt), addig az önkormányzat hülye lesz több pénzt adni. Olyan ez mint a hálapénz az orvosnak. Nem emelik meg a fizetésüket, mert a beteg kipótolja. Ez egy rossz és nagyon is kártékony gyakorlat.
Megtehetném, hogy nyakra főre tolom a pénzt az óvodába, de elvből sem teszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!