Mire kérhetnek pénzt az óvónők?
Tudomásom szerint semmire.
De mégis kérnek. Nálunk pl 700 Ft csoportpénz. Havi szinten egy gyümölcsnap, kb két kiló gyümölcs. De nem alma meg banán, hanem kicsit változatosabb (meg persze drágább). Tisztasági csomag havonta (wc papír, zsebkendő, szalvéta, folyékony szappa , nedves wc papír).
Ezek sem kevesek havi szinten, de akkor még befigyelnek random programok. Most egy 1000-es bábszínházra, most 800 Ft zenés koncertre, meg még 300 Ft fagyizásra. Mindig van valami. Persze ezeket muszáj befizetni, mert akkor a gyerek nem vehet részt az eseményen. Komolyan, ül a dadussal kettesben a csoportszobában. Vagy nagy kegyesen megnézheti a bábszínházat és utána folyamatosan járnak az ember nyakára, hogy fizesse be.
A tisztasági csomag elvileg önkéntes alapon működik. De mégsem, mert egy táblázatban vezetik, ki vitte be. Eddif magunknak kellett jelölni, kint volt a faliújságon. Be is írtam magam rendszeresen. Aztán -valószínűleg pont emiatt és hogy megmaradjon a szégyenfal- már az óvónénik adják oda a papírt, ha valaki beviszi a vásárfiát. Nem ők jelölik, hanem az anyukák kezébe adják, hogy jól meg tudják nézni, kinnem vitt már több alkalommal. Hallottam is már vissza, hogy én sosem viszek. A gyümölcs is önkéntes lenne, de az sem az. Névsor szerint be vannak osztva a gyerekek. Mindent napra egy. Először nem vittem. Szülőin jelezve is lett, hogy mindenki vigyen, mert aznap nincs gyümölcs. Aztán azokon a napokon nem vittem a gyereket se. Azt nem várhatja senki hogy csak a gyümölcs miatt bemenjek. Aztán kivették a naptárból, de az is visszahallottam, hogy húzták a szájukat.
Az új zseniális ötletük: 500 Ft eszközpénz. Kreatív alapanyagokhoz. Így évvégére. Mivel volt itthon egy csomó wc papír guriga, jószívvel bevittem. Kb bármit lehet belőle csinálni. Hát az nem kellett. Kezdem azt hinni, hogy nem is a kreatívkodás a lényeg, hanem a pénz, ami ki tudja mire megy el. Ahogy a rengeteg wc papír és társai is. Barátnőm gyerekének semmit nem kell vinni. Gyümölcs, tisztasági felszerelés, kézműves eszközök? Ad a fenntartó. Az ő dolga. Bábszínház, zenés műsor? Az óvónők csinálják.
Máshol ez hogy megy?
Nem is az a gáz, ha valaki nem tudja ezeket megengedni magának, mert hát istenem, megesik. De ez a "Megtehetném, hogy kifizetem a saját gyerekem költségeit, de nem teszem, szívjon mindenki más" hozzáállás förtelmes. A te gyereked nem használ semmit? Se zsebkendőt, se szalvétát, se vécépapírt? (tudom, kiszámoltad, hogy ő csak napi 6 lapot használ). Szép kis nevelés lehet.
A fiam osztályának eltűnt a múltkor a labdája. Mondta, hogy nem tudnak játszani. Az én reakcióm az volt, hogy bementünk délután a sportboltba, vettünk kemény 2 ezer forintért egy labdát, és bevitte, hogy tudjanak focizni. Nem az volt az első gondolatom, hogy az iskolát szidjam, amiért nem vesznek azonnal egy másikat.
Komolyan sajnálsz az óvodásoktól egy csomag szalvétát, még ha a tiéd nem is használja?
Azt gondolod, hogy az a gitáros pasas abból lesz milliomos, hogy az óvodában énekel? Mert te nagy gyorsan kiszámoltad, hogy 150 ezer jön össze egy nap? Azért azt vágod, hogy az nem mind az ő pénze? Pl kifizeti egy részét adóba, megveszi a gitárt, rendben tartja, gyakorol, stb? És biztos nem minden nap keres 150 ezret, különben mindenki ezt csinálná.
De ha szerinted ez olyan jó buli, akkor fogj egy gitárt és énekelj te az óvodában. Sőt, megtehetnéd ezt ingyen is, ahogy másoktól elvárod.
Nem tudom, mit szólnál, ha a férjednek mondanák a munkahelyén, hogy akkor most dolgozzon már egy kicsit ingyen, mert a Jani felesége otthon azt mondta, hogy ez nem is igazi meló?
Banyek, kb havi 5000 ft-on vergődsz, ez annyira gáz.
De tényleg, mi lesz ha majd ceruzát kell venni hetente vagy betelik egy füzet?? Kivered a hisztit, hogy a 32 lapnak elégnek kellett volna lennie egész évre, vagy mi?? Vahy kell évente 2x feher ing, mert az évnyitóra vettet nem tudod ráadni a március 15.ei ünnepségre, mert kinőtte? Zelefont meg vegyen magának a fizetéséből?
Nem, a kérdező ideális világában az óvoda (vagyis az állam) állná mindezt. És még csak azt sem mondom, hogy ezt a részét nem értem meg valamilyen szinten, mert egy ideális világban ez valóban így működne, de most itt Magyarországról van szó, ahol sosem működött így, és nem is fog. És tényleg annyi minden van itt, amin valóban joggal pattoghatna, hogy ez rendesen eltörpül mellettük, hogy vinni kell az oviba időnként zsepit, wc-papírt meg gyümölcsöt. Tényleg vihar a biliben... És azért így több mint 100 komment után már észbekaphatna, hogy a hiba bizony az ő készülékében van, mert szerintem nem tudnék összeszedni 3 olyat, aki egyetértett vele...
Kedves utolsó, ezt már jelenteni fogom.
Kikérem magamnak ezt amit írtál. Attól, hogy valaki cseden van, nem ingyenélő. Merem állítani, hogy többet dolgoztam és adóztam mint sokan ebben az országban.
Mit jelentettél? nem bántott senki - csak megpróbáltak normális létszemlélet felé terelni. Köszönetet illene mondanod.
De nincs itt segítség, mindenkit lehurrogtál, önző módon sajnálod a gyerekektől a csoportpénzt.
A legjobb talán az lenne, ha lelencházba adnád a szegény kisgyereket, te pedig elvonulnál körömlakkozni, cicomázkodni, heverészni a Bahamákra.
Nem való neked a gyereknevelés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!