Kisgyerekkel otthon lévő anyukák, nem érzitek úgy, hogy belefulladtok a házimunkába?
Ugyanígy négy gyerekkel vagyok én is itthon, úgyhogy tudom miről beszélsz. :)
Kitartás, kedves, ez csak jobb lesz idővel. :)
Tegnap eset még teregettem az utolsó mosást, ma sincs pihenés, de nézz úgy rá, hogy ez nem tartós, és a családodért teszed. :)
Köszönöm a hozzászólásokat mindenkinek. (senkit sem pontoztam)
Probálok reagálni.
1. és 3. igen, én is gondoltam, h ez ilyen, de azért tettem fel a kérdést, hogy más kiskorkülönbséges, többgyerekes hogy éli ezt meg, én csinálok valamit rosszul, vagy keveset bírok vagy egyszerűen ez tényleg másnak is sok.
2. Náluk fél9-9 között alszik el mindenki, utána a férjemmel vagyok, beszélgetünk, filmet nézünk, összebújunk ilyesmi. és max. fél 11- 11 kor már alszom.
4. persze hogy munka, gyerek, egyetem az még nehezebb.
5. anyagiak miatt nem fér bele egyik sem
7. én nem vagyok egész nap itthon, a kicsivel folyamatosan programozunk, a nagyokat hozzuk-visszük.
8. nekünk is sok a ruhánk, de azt vettem észre ha nem csinálom folyamatosan a válogatást, mosást, teregegtést, szétválogatást, elpakolást annyi gyűlik össze, hogy nem lehet aztán bírni vele. Főzni kb. 2 naponta főzök, de ott is elpakolni, elmosogatni utána napi szinten fél-1 óra simán megvan.
9. lásd 8.-as
10. igen egyetértek, ezek a berendezések egyszerűen kellenek
11. persze az biztos, hogy minden munka mellett még ennél is nehezebb.
12.köszi a biztatást
Nem. Pedig a legkisebb még csak 3 hónapos, állandóan cicin van (növekedési ugrás), de a legfontosabb dolgokra időt kell szakítani. Ez pont a mosás és a főzés.
Mi az, amiért ennyire leterhel ez a két dolog? Valami szervezési gond lesz.
Hogy csinálod?
Minden nap főzöl? Vagy kétnaponta?
A mosást végképp nem értem. Bedobom a gépbe, benyomom a gombot, kész. Teregetés 10 perc. Két éves tud is segíteni, nem lóg közben kendőben a nyakadban. Leszedni is kb. 15 perc, mert én egyből hajtogatom és párosítom a zoknikat.
Utána egy perc alatt csinálok 5 kupacot, és mindenki elpakolja a sajátját. Ovis gyerek ezt meg tudja csinálni, de ha te rakod el, az is 5 perc pluszban.
Én naponta főzök, mert sulisok a gyerekek, és a férjem meg a fiam meg tud enni egy töltött lovat. :) Ami marad az ebédből, az elpusztítják vacsorára.
Hétköznap valami gyorsat: felrakok egy levest, pörköltet, aztán egy pár keverésen kívül mást nem kell vele csinálni. Egy túrós tészta 10 perc, szalonna pirítással együtt. Van, hogy reggel elvan a pici 15-20 percet magával. Ilyenkor gyors krumplit pucolok, begyúrok egy pizzatésztát, húst szeletelek. Délben csak ki kell venni a hűtőből és készre csinálni.
Ráadásul a pici 10-20 perceket alszik, ha nem vagyok mellette. Nincs olyan, hogy beájul, és van egy szabad órám.
Nekem most épp abból van elegem, hogy állandóan cipelem kendőben, vagy ülök és szoptatok de akkor semmi nem lesz kész. Nálunk sem habostorta az élet, nincs patika tisztaság, a férjem is segít és a nagyok is, szóval ezt ne úgy képzeld el, hogy tökéletesen belőtt frizurával egyik kézzel főzök, a másikkal mosogatok, és naponta csillogóra mosom az ablakokat. :'D
6. Én is fél 7 kor kelek, a többiek szépen ahogy felébrednek, a kicsi is felkel 7 ig bezáróan.
Én fél óra altt megcsinálom a reggelit, összerakom a társákat, kivasalom az aznapi ruhát (férj, 2 gyerek), összekészítem az egyéb cuccot pl. sport. Férjemmel reggeliznek, utána segítek mosakodni, öltözködni, fél8 -8 között elindulnak. Utána én is eszem még pár falatot, megiszom a kávét, odakészítem az ebébet. Elkezdek felölzözni és a kicsit is készítem. Olyan 9-fél 10 körül indulunk valamilyen programra. Uszás, baba-mama klub, Ringató, Kerekítő, torna ilyesmik. Innen olyan fél 11-11 között érünk haza, akkor még befejezm az ebédet, utána ebédelünk. 12-fél1 körül alszunk. Itt van egy másfél-2 órás lyuk. Ilyenkor elmosogatok, ruhát válogatok, hajat mosok, tornázom és igen leülök egy fél órát szusszani is. Fél 3 körül ébred, uzsi, közös játék, esetleg kimegyünk a kertbe kicsit, majd olyan fél4-4 körül megyünk a nagyokért. Mire hazaérünk apa is hazajön, kicsi játék együtt, vacsi készítés, vacsi, fürés, altatás.
Naponta főzök de csak napi egyfélét, váltásban. Pl. van második, akkor csak egy levest dobok össze, másnapra megmarad még a leves, akkor csak második kell. 2 napig esszük ugyanazt a kaját, de elcsúsztatva az elsőt és másodikat. Én is hétköznap valami egyszerűt csinálok, és nálunk is sokszor a vacsi az ebéd maradéka. Most hogy így belegondolok nem is maga a főzés, hanem inkább a romok eltakarítása vesz el sok időt (azt le sem merem írni, h van gépünk is :)) szóval nem tudom, vagy én pepecselek sokat.
A mosást én válogatom, külön feketék és világosak kategóriába, továbbá a kényeseket szedem külön. Napi 1-2 adagot simán berakok. Plusz heti szinten türcsi, konyharuha, most nyáron ágynemű is. Összehajtogatni, összepárosítani a kiszoknikat, kisbugyikat nekem nagyon sokáig tart.
"A mosást végképp nem értem. Bedobom a gépbe, benyomom a gombot, kész."
És minden vér-, sár, gyümölcs-, kaki-, pisifolt kijön előzetes foltisztítós kezelés és áztatás nélkül?
Mi a titka?
Mert én spec ezért ülök min. félórát a kupac felett, hogy minden foltot bekenjek, átdörzsöljek... stb.
Az nem működik hogy frissen a foltot, mert akkor tízpercenként rángathatnám le a gyerekről.
18: reszelek bele vanish szappant, ami nagyon gáz, arra pluszba teszek mosószert. De így se veszi el a fél napot.
Kérdező: nálunk a zoknik párba gombócozva mennek a szennyesbe. Így együtt lesz kimosva is. A szárítóra is egymás mellé csipeszelem. Leszedéskor csak össze kell rakni.
Nekem a külön hajtogatás vett el sok időt. Ezért rögtön hajtogatom, úgy teszem a kosárba, már csak szét kell válogatni, hogy melyik kié. Így nem is gyűrődik annyira, az ingeken és ünneplős nadrágon kívül nem is kell vasalni.
17. én is szeretem ezt a napi rutint a 2 nagynál is ez vált be. Nekem egyszerűen kell az a délutáni pihi idő, mert annyira nagy a hajtás egész reggel és délelőtt, hogy ha nincs meg ez a fél óra nyugi egyszerűen nem bírom ki estig. Volt olyan, hogy ezt kihagytam, akkor tényleg kipurcantam. Továbbá nehéz gyerek nagyon a kicsi, tényleg állandóan figyelni kell rá, foglalkozni kell vele, nem tudok mellette úgy haladni semmivel, mert állandóan meg kell szakítani az egyes tevékenységet.
Továbbá ha valaki itthon van, pláne kisgyermekkel, akkor sokkal jobban koszolodik a lakás, pakol, rámol a gyerek, így több a napközbeni munka is.
Jó esetben igen 9 kor mindenki alszik, utána még jön kicsi pakolás, fürdés nekünk, ha olyan probléma van átbeszéljük. Az ejtőzés része kb napi szinten itt is fél óra.
18. igen, másoktól olyan egyszerűnek hangzik, csak berakom a gépbe benyomom a gombot. De pl. nekünk van hogy gombócba vannak a zoknik, azt is ki kell fordítgatni, vagy igen, azt extrább kosz. Én pl. valamelyik nap úgy összemostam valamit, pedig szoktam figyelni, h a fiam ünneplős inge rózsaszín lett.
Azt beáztattam hypoba, majd újból mosás, és ez csak egy példa a sokból. (tudom, használjak színfogót)
19. persze ez így leírva jól hangzik, de nálunk nem minden esetben van meg a pár, a kicsi leveszi magáról ahol éri, nem rakja egyből a szennyesbe sem.
Jó, nem tudom, lehet, akkor én vagyok béna, de nekem a mosás téma nagyon időigényes.
Olyan soha nincs, h üres a szennyestartó, a mosógép, a szárító és minden a szekrénybe van. Vagy ez van tele vagy az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!