Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Testvérrel vagy egykeként?

Testvérrel vagy egykeként?

Figyelt kérdés

Van egy 2 éves kisfiunk. Úgy terveztük, hogy lesz testvére is. De most, hogy közeleg a második baba vállalásának időpontja, egyre jobban elbizonytalanodom. Nem is vagyok biztos abban, hogy kell testvér a kisfiunknak, és abban még kevésbé, hogy kell nekem második gyermek.

A párom egyke volt, ő mindig testvérről álmodott. Nekem 4 öcsém volt, és utáltam őket (ma se nagyon vagyunk kapcsolatban). Annyira kevésnek érzem az időt, amit a kisfiunkra szánhatok, hogy attól félek, hogy csak haragudnék a kisebbre, mert elveszi tőle az időmet. Vagy ami még rosszabb, hogy félek, hogy én haragszom meg a nagyobbikra, ha a kicsire féltékeny.

Egyiket sem akarom.

Lehetek én élet-halál ura? Annyira nehéz ez a döntés, és már nem vagyok fiatal, hogy odázhassam a kérdést (36 vagyok).

Mit gondolsz?

2014. febr. 17. 22:36
1 2 3 4 5 6
 31/57 anonim ***** válasza:
73%
67%os te egy érdekes emberi lény vagy, egy nő sosem testvért szül hanem gyereket mert szeretnének a férjével,ha csak egyet akar akkor a két gyerekkel hatalmas kicseszés bevállalni mert,hogy "muszáj" a testvér,testvér nélkül is lehet a gyereknek teljes,boldog élete,és ezt úgy mondom,hogy én majd szeretnék 2. gyereket,de ha nem akarnék a legkevésbé sem érdekelne,hogy kell neki testvér duma
2014. febr. 19. 10:33
 32/57 anonim ***** válasza:
71%
Eddig bírtam :) ...és mi van azzal,akinek egy se jön össze? Én hálás vagyok az én CSODÁMÉRT! ...hálás,hogy egyszer ez megadatott...rossz ember vagyok,mert 1 gyerekem van? Rosszabb,mint akinek kettő? Én soha nem mondom senkinek,hogy miért vállal több gyereket...örülök,hogy ő megteheti,képes rá (és most mindegy,hogy testileg,lelkileg,vagy anyagilag nem képes rá valaki) . Nem létezik olyan,hogy valami csak fekete és fehér!!!!! Mindenki egyedi és ő tudja,hogy az ő élete hogyan kerek. Nekünk kerek úgy,hogy hárman vagyunk ...nem kevésbé kerek és nem kerekebb,mintha négyen vagy öten lennénk... de hiszem,hogy mindenkinek életfeladata van...és a gyerekem nem "bennünket választott volna" ,ha neki nagy családba kellett volna születnie... lehet,hogy ez így túl elvont gondolkodás...de nem elvontabb,mint az,hogy "testvér az kell"... ja és én egész életemben két gyereket akartam,de tudom a korlátaimat,és felvállalom azokat! Szép napot nektek!
2014. febr. 19. 10:47
 33/57 anonim ***** válasza:
24%
éljen az önzés :) szép napot!
2014. febr. 19. 10:49
 34/57 anonim ***** válasza:

Elnézést, hogy off kissé, de nem állhatom meg én sem, hogy beleszóljak az utóbbi vitába: nekünk is egy gyerekünk van, és így érezzük magunkat egy teljes családnak. Számomra érzelmileg, értelmileg, anyagilag így jó, úgy érzem, ebben a felállásban tudom a legjobbat nyújtani. Mikor megkérdezte, neki miért nincs testvére, akkor is azt mondtam, hogy mi így vagyunk teljes család, nem kezdtem el részletezni, fölösleges.

Szerintem nincs arra „szabály”, hogy kinek hány gyereket „kell” szülnie, csupán annyi befolyásolja ezt, hogy a szülők mit gondolnak, éreznek erről – és senki nem lesz rosszabb attól, ha azt gondja, hogy egyet tud felnevelni „tisztességesen”, vagy ha tizet. Illetve egy szabály mégis csak van: a gyerekszülés ne valaminek a céljából legyen, ahogy már írtam, látom, hogy sokan a pasijukat akarják ezáltal megtartani, mások (ahogy más írta itt) azért csinálják, hogy legyen kivel játszania a gyereknek… nos, az ilyen dolgok általában nem sülnek el jól. Ha nem belülről jön a vágy, az egész családot szétzilálhatja a mártírszerepbe csúszott, önnön önfeláldozásán érzett fájdalmát dédelgető anyuka. Persze ilyenkor – jó esetben – a testvérek ott vannak egymásnak, és így könnyebben túlélik a szüleik hülyeségeit. De ez egy érdekes paradoxon, hiszen tán mindenki kiegyensúlyozottabb lenne, ha anyuka nem vállalja túl magát.

2014. febr. 19. 10:55
 35/57 anonim ***** válasza:
100%

(34. vagyok még)

Önzés… érdekes kérdés ez. :)

Önzés-e egy gyereket felnevelni egy „normális” családban? Önzés-e két gyereket szülni, majd elválni, és csonka családban nevelni őket? Önzés-e 3+ gyereket szülni, majd nyomorban felnevelni őket? Nem önzés-e egyáltalán maga a gyerekszülés, hiszen milyen alapon gondolja bárki, hogy az ő génjeit tovább kell örökíteni? :)

Remélem, érthető, hogy nem azt akarom mondani, hogy minden 3+ gyereket nevelő „nyomorog”, ahogy azt sem, hogy minden két gyereket nevelő elválik…

Ezek csak példák arra, hogy hányféleképpen nézhetők a dolgok, mindenbe bele lehet kötni, ha akarjuk – pont úgy, ahogy az ovisok bármiért csúfolni tudják a másikat. Miért nem növünk fel, és fogadjuk el, hogy az életben (ahogy előttem is írták) nem minden fekete vagy fehér, ráadásul a gyerekvállalás pont nem egy racionális kérdés?

2014. febr. 19. 11:08
 36/57 anonim ***** válasza:
kedves kérdező csak te tudod és te érzed hogy mit szeretnél igazán mi nem én az első fiamnál is tudtam hogy szeretnék még gyereket, testvért ,egy gyerek is gyerek ha ennyit birsz akkor enyit birsz ,nem a gyerekek számátol lesz valaki jó anya jó szülö.
2014. febr. 19. 11:56
 37/57 anonim ***** válasza:
18%
fekete fehérré azáltal is válik, hogy ezeknek a gyerekeknek esélyük sincs megtapasztalni azt, hogy milyen érzés, ha testvérük van. Eldöntöm én, mert hát mi így vagyunk egy egész, két felnőtt és 1 gyerek... de igazatok van, aki ezt áldozatként éli meg, felesleges is több gyerekben gondolkodnia
2014. febr. 19. 12:26
 38/57 anonim ***** válasza:
Szerintem gyereket nevelni nem önzés hanem pont az ellenkezője,hiszen nem teheted mindig azt amit szeretnél
2014. febr. 19. 16:05
 39/57 anonim ***** válasza:
A másik,erről az "önzés" dologról. Mindenkinek egy élete van,ha valaki úgy érzi neki 1 gyerek vagy 0 gyerek tökéletes akkor ne szóljon már bele valami lelki sérült,hogy még pedig ezt nem teheti,mert önző.Ha az ember nem foglalkozik magával és az érzéseivel akkor boldogtalan,befásult ember lesz,nos ez a gyereknek sem jó
2014. febr. 19. 16:09
 40/57 anonim ***** válasza:
24%
jól megmondtad :) szánalom vagy
2014. febr. 19. 16:47
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!