Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Testvérrel vagy egykeként?

Testvérrel vagy egykeként?

Figyelt kérdés

Van egy 2 éves kisfiunk. Úgy terveztük, hogy lesz testvére is. De most, hogy közeleg a második baba vállalásának időpontja, egyre jobban elbizonytalanodom. Nem is vagyok biztos abban, hogy kell testvér a kisfiunknak, és abban még kevésbé, hogy kell nekem második gyermek.

A párom egyke volt, ő mindig testvérről álmodott. Nekem 4 öcsém volt, és utáltam őket (ma se nagyon vagyunk kapcsolatban). Annyira kevésnek érzem az időt, amit a kisfiunkra szánhatok, hogy attól félek, hogy csak haragudnék a kisebbre, mert elveszi tőle az időmet. Vagy ami még rosszabb, hogy félek, hogy én haragszom meg a nagyobbikra, ha a kicsire féltékeny.

Egyiket sem akarom.

Lehetek én élet-halál ura? Annyira nehéz ez a döntés, és már nem vagyok fiatal, hogy odázhassam a kérdést (36 vagyok).

Mit gondolsz?

2014. febr. 17. 22:36
1 2 3 4 5 6
 11/57 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem pedig csak akkor szabad gyereket vállalni, ha az ember tényleg, igazán vágyik rá. Nem azért, mert mások azt mondják, hogy kell a testvér, hanem mert Te úgy érzed, hogy szeretnéd őt. Én egyébként egyke vagyok és sosem hiányzott a testvér. Az egykeség nem tragédia vagy szánni való állapot.
2014. febr. 18. 07:09
 12/57 anonim ***** válasza:

Ezt nem lehet egyértelműen megmondani. Ahol gyilkolják egymást és állandó a veszekedés, ott természetesen nem jó, ahol meg jó a testvéri kapcsolat, ott pedig megéri... Nálunk összetart a család, a tesóm volt kezes a hitelfelvételnél, más ki lehetett volna? Segítünk egymásnak, ha vele történik valami, a gyerekeinek nálam mindig lesz helyük és fordítva.

Az enyémek jól elvannak egymással, nem bántam meg, hogy kettő van.

"Annyira kevésnek érzem az időt, amit a kisfiunkra szánhatok,"

Arra számíts, hogy bizonyos kor után már nem téged óhajt társaságnak, akkor ne állj ott, hogy "de feláldoztam érted magam", mással akar elmenni szórakozni és nem veled ülni, más véleménye fontosabb lesz mint a tiéd....

És ez nem felnőtt korban kezdődik, hanem már sokkal előbb igénye lesz, hogy ne legyen állandóan az anyja figyelő szemei előtt.

2014. febr. 18. 08:03
 13/57 anonim ***** válasza:

élet-halál ura?

ha nem vagy terhes ilyen miért jut az eszedbe,ha nem akarsz ne szülj még egyet,nem testvért szülsz hanem 2. gyereket magatoknak,nem lesz semmi baja a kisfiadnak ah nem lesz testvére.

2014. febr. 18. 09:30
 14/57 anonim ***** válasza:
testvérrel :)
2014. febr. 18. 09:42
 15/57 anonim ***** válasza:

Szia! Ahogy már mások is írták előttem, ne testvért akarj, hanem gyereket. Ahogy nem érdemes egy házasság megmentése céljából szülni (pedig hány ilyet látunk!), ugyanúgy nem érdemes „más kedvéért” sem, mégha ez a más a gyereked is. Egyszerűen azért, mert ha nem a te „szabad döntésed” ez, akkor könnyen megeshet, hogy később „mártírnak” fogod magad érezni, és ezt a gyerekeidet vered le (átvitt értelemben a verés).

Az, hogy a testvérek között milyen kapcsolat lesz nagyrészt a szülőkön is múlik. Érdemes elgondolkodnod, nálatok hogyan volt ez, a szüleid nem ludasok-e abban, hogy rossz a kapcsolatod az öcséiddel. (Nem arra gondolok, hogy direkt rosszindulatúak lettek volna, de ha megkülönböztetett figyelmet kaptak mondjuk, mert fiúk az is lehet gáz.) Ha találsz valami „nevelési bakit” náluk, akkor azt is kalkuláld bele, hogy az ember nagyon nehezen vetkőzi le az otthonról hozott mintáit, így neked is tudatosan harcolnod kell, hogy ne úgy viselkedj majd a gyerekeiddel, ahogy a szüleid veletek.

Már azzal „élet-halál ura” lettél, hogy egy gyereked van. :)

2014. febr. 18. 12:23
 16/57 anonim ***** válasza:
100%

Nekem volt testvérem,de sajnos meghalt 26 évesen,én akkor 22 éves voltam.Tehát nekem sem marad senkim,mert hát sajnos ez is benne van a pakliban :-(

Másrészt az sem törvényszerű,hogy olyan jó testvérek lesznek,hogy felnőttként majd számíthatnak egymásra...

Végül is ezektől függetlenül jó dolog egy testvér,de az én fiamnak sem lesz,mert nem tervezek,nem vágyom még egy gyermekre és így semmi értelme nem volna.

Nem gondolom,hogy egykének lenni olyan borzasztó dolog.

2014. febr. 18. 12:56
 17/57 anonim ***** válasza:
100%
szerintem mindenképp jó lenne, ha lenne testvére a gyerekednek. Nagyon hamar megnő a kisfiad és azt az örömöt, amit egy testvér adhat neki, nem tudod semmivel pótolni.
2014. febr. 18. 12:57
 18/57 anonim ***** válasza:
2014. febr. 18. 13:12
 19/57 anonim ***** válasza:
én testvére szavazok.
2014. febr. 18. 13:39
 20/57 anonim ***** válasza:
én igazából egyet se nagyon akartam,olyan szép,nyugis életünk volt...most a 3.-al vagyok gyeden,nélkülük üresebb lenne minden,persze,h egynél én is simán meg akartam állni,igaz nekem mielőtt jobban elgondolkozhattam volna a tesó kérdésen,a sors közbeszólt,mert terhes lettem,akkor volt a lányom 10 hónapos...de jobb nekik és nekem is ,hogy van tesó,a 3. csak a ráadás tesó lett
2014. febr. 18. 13:42
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!