Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ennyire erős akaratú a gyerek?...

Ennyire erős akaratú a gyerek? Lehet ezzel kezdeni valamit?

Figyelt kérdés

Kisfiam 2,5 éves, és nagyon erős akarata van. Ha ő valamire azt mondja, hogy nem, akkor fejen is állhatok, az nem marad.

Példa:

A bölcsiben volt fotózás. Ő megmondta kerek perec, hogy nem akarja. Onnantól bármit ígértek neki, nem hagyta magát.

Volt nálunk fodrász, kérdezte, neki is levágja-e? Nem, neki nem. Majd máskor.

Ígértünk, ajánlottunk mindent, de hiába. Csak azért se.

Vagy a bölcsiben nem hajlandó csak pelusba végezni a dolgát. Próbáltam megbeszélni vele, hogy ha pisil ott is ügyesen, veszek neki kisautót, bármit. A válasz: nem, nekem ne vegyél kisautót, én nem pisilek.

Valahol tök jó, hogy erős akarata van, de néha sokkal könnyebb lenne, ha lehetne valahogy ösztönözni, motiválni. De nem lehet. Van erre valami praktika, trükk, varázsige?

Mielőtt valaki jönne azzal, hogy a gyerek a főnök, és ő irányít, erről szó sincs. Fontos dolgokban nyilván csinálni kell és kész. Pl.ha megyünk valahova, de ő nem akar, akkor nem marad otthon a család.

Csak hogy egyszerűen nincs eszközöm vele szemben.

Dobálja a játékot, mondom elveszem. Jó, vedd el. Elveszem, és ennyi. Keres mást. Szóval nehéz rajta fogást találni.

febr. 5. 06:29
1 2 3 4
 31/39 A kérdező kommentje:

Ki mondta, hogy mindene megvan, és már nincs mit kapnia? Ezt hol olvastad?

Kevés játéka van, és azt szinte mindig csak alkalmakra kap.

Egyedül a könyv az, amit majdnem bármikor megkaphat. Nyilván ott is ésszerű határokon belül. Általában kisebb könyveket akármikor vehet.

Nagyobb könyvet, játékot alkalmakra.

Nem azért veszi félvállról, mert annyi játéka van. Egyszerűen nem érdekli.

febr. 5. 11:34
 32/39 anonim ***** válasza:
64%

28: a gyerek a rajta alkalmazott eszközökkel alakítja ki a saját rendszerét. Egy büntetéssel és jutalmazással nevelt gyereknek sokkal nehezebben alakul ki belső motivációja. Egy olyan gyerek, akit mindig belekényszerítenek, hogy "hallgass, az lesz amit én mondok", sokkal nehezebben fog felnőttként énhatárokat húzni, az a gyerek akivel nem kommunikálnak asszertíven, illetve a környezetében a szüleit sem látja úgy kommunikálni, felnőttként sem fog csípőből jönni.

Minden interakció, amit a gyerekeinkkel a nulladik pillanattól teszünk, kihat a felnőttkori kapcsolataira (akár pár, akár baráti, akár munkahelyi) és úgy am block a személyiségére.

febr. 5. 11:37
 33/39 A kérdező kommentje:

Meg nem úgy értsétek, hogy minden esetben tárgyi ajándékkal akarok motiválni. Nyilván nem. Ez Szintén a kirívó esetekben fordul elő. Nem kap kisautót,mert megmossa a fogát, vagy felöltözik. :D

És amúgy se, mert mint mondtam, nem hatja meg. :D

febr. 5. 11:41
 34/39 anonim ***** válasza:
35%
Mi a célod a kérdéssel?
febr. 5. 11:56
 35/39 anonim ***** válasza:
31%
Olvass a gyereknevelesrol, mert nagyon nem tudod mit csinalsz.
febr. 5. 13:34
 36/39 anonim ***** válasza:
49%
32,nem ertek egyet, a viselkedes,alaptermeszet olyan 70%!! hozott anyag, es kb 30 %ban formalhato. Van egy tunderi,kedves peldas magaviseletu lanyom,es egy huligan,kisordog fiam,ugyanugy neveltem oket. Elsonel 1x szepen kerem,masodiknal 100x sem,ha agyoncsapnam se csinalja amit kerek. Mert o nem olyan. Mar 8 honaposan latszott hogy mas termeszet. Azota dacol velem. :)
febr. 5. 13:35
 37/39 anonim ***** válasza:
90%

Kedves kérdező!

Én szerintem értem mit szeretnél.

És az a véleményem, hogy mivel megvan amiből nem engedsz és kötelező, meg megvan mi az amiben dönthet, felesleges bármilyen praktika rávenni olyanokra amiket nem szeretne (és te nem is soroltad a kötelezőbe).

Hosszú távon amúgy is az a cél, hogy ezek belső motivációk legyenek (Fotózkodom, mert anya nagyon örülne egy képnek rólam, mennyivel jobb, minthogy kapok cserébe egy fagyit nem? Vagy azért hagyja vágni a haját, mert tetszik neki a vagány frizura, nem azért mert tévézhet közben.).

Én amivel nem okoz kárt magában, senkinek, nem zavar másokat nagyjából engedem, hogy csinálja a kis dolgait és tényleg csak abban korlátozom amiben kell.

Például a hajvágás nálunk nagy mumus, úgyhogy a fiam elég sokat árvagyerek frizurában tolja. Ez van, ebben dönthet, baja nem lesz tőle (Próbáltam én is a praktikákat, TV-t is, de 5 perc után hatalmas zokogás lett, így nemhogy jó lett volna a haja, a végére mindketten bőgtünk). Cserébe úgy veszi fel a sapkát-sálat, mint a kisangyal, segít a házimunkában vagy mittudomén, van egy csomó dolog amiben szuper ügyes, és még a dackorszak közepén is tök jól meg lehet vele beszélni. Aztán egyszer eljutunk oda, hogy maga mondja, hogy vágjunk hajat.

(És igen, tudom, hogy itt nem a hajvágás a lényeg, csak maradtam a példánál.)

febr. 5. 13:41
 38/39 anonim ***** válasza:
36%

Semmi baja a gyereknek csak 2.5 éves.

Miért vársz tőle érettebb viselkedést? Először azt kéne felfogni, hogyan működik egy 2.5 éves.

febr. 5. 13:41
 39/39 anonim ***** válasza:
86%

37-es, tökéletes válasz. Nem is ismétlem.

Csak azt nem értem hogy sok szülő miért akar olyan dolgokat is ráerőltetni a gyerekére csak azért hogy az legyen amit ő akar.

febr. 5. 18:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!