Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Lassan 3 éves kislány nem...

Lassan 3 éves kislány nem beszél? Lehet autista ezek alapján?

Figyelt kérdés
Sziasztok 4 hónap múlva lesz 3 éves a kislányom és nem beszél. Csak azt mondja mama. Felmerülhet autizmus gyanuja ezek alapján? Szóval nem beszél de mikor mondom neki hogy baba vagy apa anya figyeli a számat és mosolyog. Hallásával nincs gond a mesét halja ha olyan megy ami erdekli vagy ha a telefonon olyan megy azzonal jön oda, utasitásokat viszont nem. Ha valami rosszat csinal rászolok hogy nem szabad ramnéz mosolyog és abba hagya vagy épp tovabb csinalja úgy hogy figyel engem mit reagalok. De pl hozd ide azt ezt az jelenleg 0.Inni nem akart egyedül cumisüvegből de megtanult mar egyedül iszik. Evesel nincs gond mindent megeszik kiveve az édeséget[ csoki chips,kuki stb]. Viszon még etetni kell a kenyeret most tanulja egyedul enni eleinte jatszik vele de mikor a szajahoz emeli harapja.Mikor kimentünk vele mindig rohant szaladt aztán kézen fogdtam és nem engedtem neki azota szepen setal velunk a boltba barhova kézen fogva van mikor még rohanna de nem olyan vészes a dolog.Vannak fura mozdulatai pl csapkod "repül". Telefont profin kezeli kilép a mesélős appbol aztan a masikba belép bezarja stb stb.A játekok nem nagyon érdeklik kivalaszt egyet kettőt allatfigurakat es hordoza magával ladbát vissza hozza ha eldobom rugja is. Imadja széttépni az újságokat.Szemkontaktus van jelzi ha valamit akar pl telefont oda hozza vagy mikor még nem ivott egyedül nyult a cumisuvegert. Előzmények kora szülött volt igaz csak masfel hetel lett hamarabb kis súlyal. Mozgasfejlodese lassu volt rehabilitácóra jártunk ami megis hozta az eredményt. Valamint apuka is 4 éves koraig allitolag nem beszélt.Lehet ez beszedfejlődési zavar vagy autizmus? Orvosnál voltunk ő pszihologushoz kuldott de csak 3 évesen fogunk menni addig nem vizsgálja meg.

tegnap 21:57
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
85%
Lehet autizmus, de lehet más is. Nevelési tanácsadóba, korai fejlesztőbe kellene vinni felmérésre és ott megmondják mi baja van. Hallásvizsgálatot 100% hogy kérnek úgyhogy azt is csináltasd meg neki.
tegnap 22:03
 2/13 anonim ***** válasza:
77%
Igen, a nevelési tanácsadót én is ajánlom. És hallás vizsgált is kell.
tegnap 22:05
 3/13 anonim ***** válasza:
70%
Digitális autizmus, ami nem autizmus, hanem az elcs...ett nevelés. 0 képernyő kellene egy 3 év alattinak, főleg ha megkésett, mert az. Mozgás, beszéd. Jól kiszúrsz vele.
tegnap 22:31
 4/13 A kérdező kommentje:
3. Koszi a valaszt. DE nem úgy kell elképezlni hogy nonstop telefon tv aztan tv telefon...Tv amugyis megy ha nem ő nézi plusz nem is erdekli annyira nezi és elmegy a szobájába stb megyünk ki sétálni egyebek..telefon ellen nagyon voltam ! De az anyukája nem hallgatott rám. Mai napig veszekedek miatta..
tegnap 22:36
 5/13 anonim ***** válasza:
Enyém nem beszelt sokat bölcsiig. Ott kapott beszédfejlesztést azóta halad.
tegnap 22:47
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem az a lényeg, hogy te ellene vagy vagy sem, hanem az, hogy nézi. A tv akkor is ártalmas ha csak a háttérben megy.

Azt, hogy autista e vagy sem, azt nem fogjuk tudni megmondani, még egy szakembernek sem egyszerű aki ezt tanulta évekig, illetve személyesen is találkozik a kislánnyal.

Nekem nem az a fura, hogy nem beszél, mert lehet egyszer megered a nyelve. (Unokatesóm pl 4 éves koráig nem beszélt, ma már felnőtt és megnyert mindenféle szavalóversenyeket gyerekkorában, ma színésznő), hanem az, hogy nem teljesíti az utasításokat és nem játszik a játékokkal, csak szaladgál velük.

Ha könyvet nézegettek és kérdezitek, hogy pl hol a cica, akkor megmutatja? Szokott szerepjátékozni (pl macit etetni, játék babát tologatni a babakocsiban?). Kismotrozni szokott?

Lehet tényleg "csak" digitális autizmusról van szó. Első lépésben én megvonnám a telefont, tvt, tehát 0 képernyőidő. Emellett vennék új fejlesztő játékokat (pl 2-3 dbos puzzle, formabedobó, ilyesmi). Azért fontos, hogy új legyen, mert így hátha jobban érdekli. Meséskönyveket nézegetnénk, sok mondóka, hintázás. Kockákból torony építés, állatkáinak karám építés. Figyeljétek meg, hogy így jobban érdekli e a környezete 😊

tegnap 22:52
 7/13 A kérdező kommentje:
Hát a játékok annyira nem erdeklik a mese konyvek igen van is neki egy pár vegig lapozza megnezi mivan a kepeken de nem mutatja hogy pl hol a cica stb. Van egy nyuszija amibe formakat kell bedobni kocka sziv stb azt hozza nekunk az utobbi idoben de nem magatol dobja be inkabb segitsegel egy parszor aztan probalkozik de egyenlore nem nagyon megy de gyakoroljuk. Macikat õlelgeti van egy nagy pandaja aza kedvenc felfogja öleli jatszunk neki vele hogy megoleli a panda. Amit en eszrevettem hogy ha valamire ráfekszünk azt megtanulja pl az ivas is ilyen volt vagy a kinti séta.Ami meg érdekli azt villám gyorsan. Tervezünk menni a háziorvoshoz fogom neki mondani a fejlesztőt illetve van még egy torna is amit megakarok kerdezni allitolag azis nagyon hasznos és itthon is elvégezhető.
tegnap 23:06
 8/13 anonim ***** válasza:
12%
Felejtsük már el ezt a digitális autizmust, mert nem létezik ilyen. Az orvosom mondta nekem is, hogy ez egy ilyen “modern hiszti”. A tv pedig, minden gyerekre másképpen hat, van akit megzavar, van akit nem unokaöcsém pl reggeltől estig tv-t nézett korlátlanul, mégis beszélt már 1,5 éves korától, az én fiam 0 képernyô idővel meg semmit sem beszélt 3 éves koráig, csak pár szava volt. Én a helyedben kérdező nem azon aggódnék, hogy nem beszél, hanem azon, hogy nem végzi el az utasításokat, nem ismeri a tárgyakat stb… az én fiam sem beszélt még ennyi idősen, de megjegyezte, hogy mi az állatokat, ha könyvet néztünk és megkérdeztem tőle, hogy mi hol van, rámutatott, evett magától, megértette az utasításokat és felismerte a tárgyakat. Utánzott mindenben. 3 éves kora után pedig elkezdett hirtelen összetett mondatokban beszélni. Beszélj az orvosoddal inkább, ő okosabb lesz, mint mi.
tegnap 23:17
 9/13 A kérdező kommentje:
Igen az orvos szava az elso de gondoltam hatha ittis kapok pár hasznos tanacsot vagy tippet ami segithet kicsit behozni a lemaradást.Azt hogy az utasítasokat nem erti csak azert furcsalom mert pl ha fürdés van szólok neki hogy megyunk fürdeni fogja a kezem es megyünk a fürdőszobába vagy mikor eszik mondom neki hogy gyere enni és felül ahol szokott enni amikor kezet mosunk maganak gyűri fel a felsot szoval van amit megert. Esetleg van olyan hogy túlságosan kivan szolgálva és emiatt nem önnállosodik? Első gyerek nagyon feltve volt esetleg ezis lehet egy ok?
tegnap 23:42
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Fejlődésneurológushoz vidd. Sehova máshova!

3 évesen nem tudja a formabedobót, az NEM autizmus, hanem értelmi visszamaradás.

Minél hamarabb jut el Fejlődésneurológushoz, annál többet fejlődhet!

Védőnői státuszokon eddig hogy teljesített?

Nagy hátrány, hogy lemaradt a 3 éves korig kapható korai fejlesztésről!!

A gyerekorvos, egyéb szakemberek nem mondtak eddig semmit rá?

ma 00:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!