Ennyire erős akaratú a gyerek? Lehet ezzel kezdeni valamit?
Kisfiam 2,5 éves, és nagyon erős akarata van. Ha ő valamire azt mondja, hogy nem, akkor fejen is állhatok, az nem marad.
Példa:
A bölcsiben volt fotózás. Ő megmondta kerek perec, hogy nem akarja. Onnantól bármit ígértek neki, nem hagyta magát.
Volt nálunk fodrász, kérdezte, neki is levágja-e? Nem, neki nem. Majd máskor.
Ígértünk, ajánlottunk mindent, de hiába. Csak azért se.
Vagy a bölcsiben nem hajlandó csak pelusba végezni a dolgát. Próbáltam megbeszélni vele, hogy ha pisil ott is ügyesen, veszek neki kisautót, bármit. A válasz: nem, nekem ne vegyél kisautót, én nem pisilek.
Valahol tök jó, hogy erős akarata van, de néha sokkal könnyebb lenne, ha lehetne valahogy ösztönözni, motiválni. De nem lehet. Van erre valami praktika, trükk, varázsige?
Mielőtt valaki jönne azzal, hogy a gyerek a főnök, és ő irányít, erről szó sincs. Fontos dolgokban nyilván csinálni kell és kész. Pl.ha megyünk valahova, de ő nem akar, akkor nem marad otthon a család.
Csak hogy egyszerűen nincs eszközöm vele szemben.
Dobálja a játékot, mondom elveszem. Jó, vedd el. Elveszem, és ennyi. Keres mást. Szóval nehéz rajta fogást találni.
Mellesleg elmondtuk az illetőnek, milyen jó lett a frizurája, milyen vagány, milyen jól áll neki.
A fodrász megmutatta a táskát, az eszközöket is. De nem. Ilyenekkel nem lehet rávenni. Pont ezaz. Hogy nem csak a "zsarolás" nem működik, ez se működik nála. :D

Ez nem eős akarat, hanem gyenge szülő. Teljesen a fejetekre nőtt, már zsarolással se tudod kezelni.
nem arról van szó, hogy ne lehetne figyelembe venni, mit szeretne ő, de nálatok nincs határ, az van, amit őfelsége, a kis királyfi akar és kész.
Azért, mert felsoroltam 3 témát, amiben nem jutottunk dűlőre, akkor már szar szülő vagyok? Mondjuk sejthettem volna, amikor kérdést írtam ki, hogy úgyis ez lesz a vége.
Mint mondtam, ezek kivételes esetek.
Amúgy a fontos dolgokban nyilván én döntök. Hogy kék vagy zöld pólót vesz, abban ő.
Hogy megyünk orvoshoz, bevásárolni, sétálni, hogy mikor kell lefeküdni, megyünk bölcsibe, fogat kell mosni, ezekben nyilván én döntök. És bár van, hogy dacol, de teljes mértékben együttműködő.
De vannak ezek a rendkívüli esetek, amikor meg nem. Nyilván ha a hajvágás fontos, mert úgy néz ki, mint egy hobbit, akkor elviszem a fodrászhoz.
Itt csak azon van a hangsúly, hogy van-e praktika arra, hogy meggyőzhető legyen a gyerek? Nem mindenáron, nem erő felett, csak hogy valamivel lehessen motiválni. Mint a pelenkás esetben is. Nyilván próbáltunk hatni rá. Mondtam, hogy ha pisil a bölcsiben, kap matricát, x matrica után választhat valamit. Nem, akkor se.
Nem sürgős, hogy elhagyja a pelenkát, nem életbevágó, csak gondoltam hátha lehetne rá valahogy hatni ez ügyben is akár.
A fotózásról mi nem tudtunk, meglepetés lett volna. A bölcsiben is próbálták rábeszélni. Elmondták, hogy nézd, Pistike is csinálja, meg Julika is. Akkor se. Csak azért se.
Ez esetben is áll, hogy nem dőlt össze a világ, nem maradtunk le semmiről. Csak jó lenne, ha lenne valami praktika, amivel lehet rá hatni.

Ezen magyarázatok után nem értem a kérdést, te akarsz változtatni a módszereiden, az eszközeiden vagy sem?
Mi a célod, milyen legyen a gyereked mikor felnő? Hogyan kommunikáljon, hogyan álljon ki magáért, hogyan húzza meg a határait és hogyan találja meg a saját belső motivációját?

Mondjuk ha nem lenne olyan apróság neki az, hogy kap valamit, akkor nem venné félválról. Nem arról van szó, hogy most neveld úgy, hogy ő készítse fából a kiskocsikat, hanem arról, hogy a gyerekednek már mindene megvan, semmi olyan dolog nincs, amit akarna, és képes lenne érte mondjuk fotózni(pl játék, vagy akármi, ami tetszik neki) így nem tudod azt alkalmazni, hogy megjutalmazod, és ez sem jó megoldás.
Engem mindig azzal vettek rá valamire, hogy kapok egy új barbit, ha ügyes leszek, vagy választhatok a boltból egy akármilyen dolgot aznap, és anyu kifizeti. Nem volt az, hogy bármit mindig akármikor megkaptam, mert az már egy kicsit a ló túloldala már.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!