Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ennyire erős akaratú a gyerek?...

Ennyire erős akaratú a gyerek? Lehet ezzel kezdeni valamit?

Figyelt kérdés

Kisfiam 2,5 éves, és nagyon erős akarata van. Ha ő valamire azt mondja, hogy nem, akkor fejen is állhatok, az nem marad.

Példa:

A bölcsiben volt fotózás. Ő megmondta kerek perec, hogy nem akarja. Onnantól bármit ígértek neki, nem hagyta magát.

Volt nálunk fodrász, kérdezte, neki is levágja-e? Nem, neki nem. Majd máskor.

Ígértünk, ajánlottunk mindent, de hiába. Csak azért se.

Vagy a bölcsiben nem hajlandó csak pelusba végezni a dolgát. Próbáltam megbeszélni vele, hogy ha pisil ott is ügyesen, veszek neki kisautót, bármit. A válasz: nem, nekem ne vegyél kisautót, én nem pisilek.

Valahol tök jó, hogy erős akarata van, de néha sokkal könnyebb lenne, ha lehetne valahogy ösztönözni, motiválni. De nem lehet. Van erre valami praktika, trükk, varázsige?

Mielőtt valaki jönne azzal, hogy a gyerek a főnök, és ő irányít, erről szó sincs. Fontos dolgokban nyilván csinálni kell és kész. Pl.ha megyünk valahova, de ő nem akar, akkor nem marad otthon a család.

Csak hogy egyszerűen nincs eszközöm vele szemben.

Dobálja a játékot, mondom elveszem. Jó, vedd el. Elveszem, és ennyi. Keres mást. Szóval nehéz rajta fogást találni.

febr. 5. 06:29
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem egyensúlyt kell találni abban, hogy mikor engedsz a gyereknek, és mikor nem.

Ha soha nem érvényesül az ő akarata, akkor még rosszabb lesz!

Szerintem jól csinálod, hogy az igazán lényeges dolgokban nem engedsz. Pl. télen nem mehet ki mezítláb (enyém ezt is el akarta játszani), vagy ha mentek valahova, akkor menni kell.

Ami nem annyira lényeges, abban meg legyen az, amit ő akar. Pisiljen pelusba a bölcsiben, miért ne? ÚGYIS el fogja hagyni majd a pelust. Nem éri meg a harc azért, hogy pár héttel vagy hónappal előbb történjen meg.

Ha mindig elnyomod az ő akaratát, (az van amit mondok, és kész), az hatalmas feszültséget okoz a gyerekben, és csak még akaratosabb lesz. Néha legyen az, amit ő akar (természetesen olyan dolgokban, ahol racionálisan lehet neki engedni), az igazán fontos dolgokban (ahol az ő érdekében nem lehet neki engedni) pedig ne, és kész.

Majd kinövi ezt a korszakot.

febr. 5. 07:46
 12/39 anonim ***** válasza:
33%

Nem szoktam felajánlani, hogy mit lehet és kap ezt azt ,hanem ez lesz és kész. Ha sír hát sír. Van hogy 1 hétig tart de aztán feladja a dacot. Viszont elszoktam terelni a figyelmét valami mással.

Fodrásznál pl márpedig csüccs addig tv-n mese.

febr. 5. 07:48
 13/39 anonim ***** válasza:
72%

Ne haragudj, de ez nem erős akart, hanem hagytátok, hogy ilyen legyen. Attól, hogy egy gyerek nem problémázik és nem lehet csak az amit ő akar felnőttként még lehet erős akartú, határozott ember.

2 és fél éves, nem a mostani pelsu gond miatt lesz céltudatos és kitartó. Különbséget kell tenni a határozott és a hisztis között

febr. 5. 07:59
 14/39 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a felsoroltak minden dacosra igazak, azt neked kell megtalálnod, hogy mi az út hozzá. Nálunk pl. játékossággal szinte mindenre rá lehet venni. Nem mindig van erre idő, de ha nem maga a szitu a kérdés (levágjam-e a hajad?), hanem az, hogy majminak, vagy pandinak vágjuk le még a haját a tiéddel együtt!? Vagy nem az a kérdés, hogy akarsz-e fogatmosni, hanem a harmadik hívás után kézen fogom és "sétálunk sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk"-kel elsétálunk együtt a fürdőig, stb. Ezek nem kőbe vésett praktikák, mert harmadszorra már uncsi lesz neki. Csomó ötletet ki lehet találni némi kreativitással, hogy rátudd venni arra, hogy együttműködjön. Rengeteg energia, nekem sincs erre mindig, de tök jó érzés, ha sikerül. Ha dobál, elveszed, eltereled, vagy megpróbálsz mögé nézni mi váltja ki és arra reagálni.

Nehéz egy dacossal, de szerintem minden gyerek ilyen akaratos, semmi extra.

febr. 5. 08:11
 15/39 anonim ***** válasza:
65%
10es,aham. Uvolto forgo gyereket,aki rug,csip harap ki fog levagni?? Olyen nincs, ezt senki nem vallalja.
febr. 5. 08:13
 16/39 anonim ***** válasza:
22%

Én személy szerint a pelenkát nem adnám neki. Max összepisili magát és akkor majd az ovis gyerekek egy idő után elkezdenék gúnyolni, hogy nem tud wc-zni. Persze ez csak akkor, ha szeptemberben is folytassa ezt.

Nem tudom, de nálunk a gyerkeknek nem volt ilyen, vagy hamar elmúlt, mert kaptak két pofot és azzal egyet hisztiztek, majd nem akartak többet kapni, és vége is volt.

Unokaöcsém volt olyan, hogy nem szerette ha vágják a haját. De olyan nem volt, hogy csak miatta kellett várni még ha a könnyei is potyogtak, úgy is levágták, mert megvolt mondva ha mozog, a néni levágja a fülét.

És mégis ép, egészséges tinik lettek belőlük, nem volt semmi baj velük, sőt. Megvannak tanítva az illemre

febr. 5. 08:23
 17/39 anonim ***** válasza:
90%
Nálunk játékos elterelés van,de ha így sem akarja és sír akkor sem engedünk neki. Persze apróságnál igen hogy pl milyen felsőt akar, viszont fontos dolognál nem. Persze nem hagyjuk ott miközben bőg, de akkor sem az van amit ő akar. Normális a dac,de csak bizonyos pontig szabad engedni neki.
febr. 5. 08:30
 18/39 A kérdező kommentje:

Amúgy a hajvágásban azért engedtem, mert nem hozzá jött amúgy a fodrász. Csak felajánlotta, hogy őt is megnyírja. Nem volt még életbevágó. Amikor már vállalhatatlan, olyankor el szoktuk vinni, és ott tök ügyesen hagyja. De lefogni erőszakkal? Annak mi értelme? Belevághat a fodrász, meg szerintem az trauma.

A bölcsiben meg nem az a lényeg, hogy a többi gyerek mit szól. Hanem nyilván a kisgyermeknevelő se értékeli, ha a gyerek naponta többször bepisil.

Mert tartja a végsőkig, és nem hajlandó akkor se. Otthon nincs rajta, otthon szó nélkül megy pisilni. Szóval ez nem olyan, hogy nem adok pelust, és probléma megoldva. Volt pár hét, hogy nem kapott bölcsibe. Amikor másodszor pisilt be aznap,akkor adtak rá. Mert hiába együttműködőek, nyilván nem fogják óránként öltöztetni.

febr. 5. 08:30
 19/39 A kérdező kommentje:

Amúgy szoktuk hagyni szabadon dönteni hétköznapi dolgokban. Például hogy mit szeretne felvenni. Abban, hogy mondjuk akar-e boltba menni, vagy este le akar-és feküdni, ilyeneken nyilván nem. És ilyenkor próbálkozik, de nincs ilyen lehetőség.

De a pelenka kérdésben nem ilyen egyszerű a dolog. Mert ott igenis a saját akarata érvényesül, ha a fejem tetejére állok is. Mert csakazértse pisil wc-be.

febr. 5. 08:34
 20/39 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem itt a gyerek áll úgy a dolgokhoz, ahogy életkorából adódik, te nem. Nem döntötted el még, mi a fontos neked, mi nem. Ha valami nem fontos, akkor ne ígérgess semmit, ha meg igen, akkor ne kérdezd meg, hanem állítsd kész tények elé. Nem hülye a gyerek, látja, hogy valójában te akarsz dönteni és már azért se hagyja. Pl. a fodrász. Akarod, hogy a te hajad is levágja? Nem. Rendben, nem vágja le. Túltárgyalva. Minek ígérgettél? (Mellesleg, ha az illető villog egy kicsit, hogy milyen jól néz ki az új hajával, meg ti is dicséritek, lehet magától mondta volna, hogy ő is akarja.)
febr. 5. 08:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!