Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan motiváljam a gyerekem...

Hogyan motiváljam a gyerekem tanulmányi versenyekre?

Figyelt kérdés

A lányaim jó tanulók, a kisebbik szorgalmas, szivesen tanul uj dolgokat, a nagyobbik minimalista, ami IQbol megy, az megy, de nagyon pluszt nem akar beletenni.

Szeretném, ha nem okozna gondot szamukra egy "megmerettetes", egy kozosseg elotti megszolalas, illetve a nagyobbikat szeretnem motivalni, hogy picit szorgalmasabb legyen, valamint azt gondolom, az elethez hozzatartozik a kudarc is, meg kell tanulni ezt is feldolgozni, tanulni belole.

Ugy gondolom, erre az altalanos iskolai tanulmanyi versenyek kivalo platformok.

A kisebbik mostanaban folyton sir, hogy o nem akar versenyre menni, mert tart tole, hogy nem er el jo helyezest (aztan altalaban benne van az elso 4-ben), a nagyobbik meg szimplan nem motivalt egy kicsit sem.

Hogyan tudnam oket osztonozni, jot teszek-e vele, ha eroltetem, hogy menjenek?

A dologhoz hozzatartozik, hogy a tanaraik egyebkent ezt nagyon ertekelik, hogy peldamutatoak meg elmennek, kepviselik az iskolat, sorra jonnek a dicseretek, de ennek ellenere sem latom rajtuk, hogy ez a hozzaallas megvaltozna.

2023. febr. 16. 06:41
1 2 3 4 5 6
 31/53 A kérdező kommentje:

29: ok, majd kuldj legyszi egy linket, mit olvassak fel a nagylanyomnak, hogy a matematika meg a fejszamolas miert izgalmas szamara.

a nyugattal valo peldalozast meg szerintem engedjuk el, kulfoldiekkel dolgozom...

2023. febr. 16. 10:21
 32/53 A kérdező kommentje:

28: "En is utálom a versenyhelyzetet, sokkal inkább a jól végzett munka örömét szeretem. Ebből lehet igényes munkavégzés, elégedett ügyfél, amiből meg lehet élni. Nem akarok terjeszkedni, senkit sem akarok legyűrni, kiszorítani a piacról, már csak azért sem, mert elég nagy ez a piac, megél rajta minden normálisan dolgozó szolgáltató."

senki nem szereti a versenyhelyzeteket, de az elet sajnos termeszetes velejaroja.

gondolj csak arra, ha pl rádnyit egy masik fodrasz vagy autoszerelo? aki raadasul minimum olyan ugyes, mint te.

mit teszel? arrebb koltozol? vagy vegignezed, hogy elszipkazza a vendegeidet szep lassan?

vagy esetleg javitasz a minosegen, szolgaltatason?

de gondolhatsz a parvalasztasra is, ha tetszik egy csaj/pasi, de menet kozben megtetszik egy masik valakinek is, akkor elengeded a kivalasztottat, vagy "megkuzdesz" vele es jobb programokat talalsz ki, figyelmesebb leszel, stb?

2023. febr. 16. 10:28
 33/53 anonim ***** válasza:
100%

Hát a matematika jó, hogy izgalmas!

Az emberi elme csodálatos műve akár a számok világa, akár a geometria, akár egyéb dolgok (halmazok, matematikai logika, lineáris algebra, függvények, differenciál-egyenletek, sorfejtések, gráfelmélet, vektorszámítás stb.). Én mindig úgy tekintettem ezekre, mint egy izgalmas utazásra, ahol mindenféle különös dolgokra fogok rácsodálkozni!

2023. febr. 16. 10:30
 34/53 A kérdező kommentje:

33 nem engem kell meggyoznod, en szerettem a matekot, o viszont tudja, de nem szereti.

es mivel a "hogyan motivaljam" kerdesre az lett a valasza itt a T. nagyerdemunek, hogy hajcsar vagyok meg tonkreteszem a gyerekorrat, mert mertem ele celokat kituzni meg "terhelni" (!) szerencsetlen gyereket, igy sajnos nem lettem okosabb, mit tehetnek az mellett, hogy persze hagyom, hogy a gyerek maga dontse el, mivel szeretne toltene az idejet.

oda is adom neki a telefonom, hadd jatszon, hiszen ugy szeret gyerek lenni...

rohej.

2023. febr. 16. 10:34
 35/53 anonim ***** válasza:
100%
Pont a párválasztásnál legyen már annyi büszkeség benne nőként majd, hogy ne versengjen. Ha alapból nem elég jó a pasinak, akkor menjen Isten hírével! Nyilván kell tenni egy kapcsolatért, de az nem foglalja magába azt, hogy egy másik nővel versengjen a pasiért. Eleve ha már képben van a másik, semmit se ér az egész.
2023. febr. 16. 10:37
 36/53 anonim ***** válasza:
0%

28: dehogy nincs versenyhelyzet, hiszen egy vállalkozó pont a versenyre épít. Helyesbítek, kéne lennie. Persze nem itthon, mert vegyük pl az építőipart, láthatóan nincs verseny nálunk, egyformán kókler mindenki kartellezve, az a biztos. De ez egy kevésbé posztkomcsi országban nem működik, nálunk nyilván nehezen érthető, hiszen ötven és még plusz harminc évet húzunk le teljesítmény kényszer nélkül, ahol akármit csinál valaki, megvan a napi kötelező, a Kádár kocka meg az évi egy Balaton part. Oké, már kevésbé, megy is a prüszkölés keményen, nemcsak a kádári generációk részéről.

Engem megdöbbentett, amikor magyarként szembesültem azzal, hogy egy átlag amerikai vagy izraeli diák (orvostanhallgató) mekkora versenyt fut a társaival és önmagával (de közben egymást is segítve és húzva!), hogy érvényesüljön. Óra után zaklatnak még a kérdéseikkel. Ez a magyar diákok között extrém ritka, előbb fekszenek a padra aludni mint hogy egy percig is megerőltessék magukat. Nagyon megküzdünk velük, hogy némi motivációt és akaratot beléjük töltsünk.

Az is versenyhelyzet, hogy képzem magam, megpróbálok olyan technikát elsajátítani, ami miatt hozzám fognak fordulni. Ha egymás s.ggén könyökölnek ki pl a műkörmösök, akkor nyilván elsajátítok olyan technikát, amivel szebbet-jobbat tudok, mert oda fog menni a másikhoz. Versenyhelyzet az is, hogy figyelem a többi vállalkozót, milyen munkarend szerint dolgozik, tehát ha a másik szogláltat este nyolcig kozmetikusként, mert erre van igény, akkor megfontolom hogy én is ezt csinálom, mert a dolgozó kuncsaft oda fog menni. Itt nemcsak egy adott feladat közvetlen megoldása kapcsán történő versenyről van szó, hanem a szemléletről.

De mondom, nálunk közvetlenül és létezik, kutatásban dolgozom, pályázom és az a feladatom, hogy a saját területemen minél többet tegyek az asztalra, különben nem kapok pénzt, hiszen ki akar olyan kutatást finanszírozni, aminek nincs értelme?

Mellette oktatok, és érdekem, hogy a hallgatóim úgy hagyják el az iskolapadot, hogy a saját szintjüknek megfelelően elsajátítsák az anyagot. Ugyanis értékelnek aszerint, hogy a diákjaim tudnak-e év végén, vagy agyhalottak.

És egyre több helyen be fog ez jönni, már az orvosok teljesítményét és a pedagógusokét is tervezik mérni.

2023. febr. 16. 10:38
 37/53 anonim ***** válasza:
100%

32:

"gondolj csak arra, ha pl rádnyit egy masik fodrasz vagy autoszerelo? aki raadasul minimum olyan ugyes, mint te.

mit teszel? arrebb koltozol? vagy vegignezed, hogy elszipkazza a vendegeidet szep lassan?"

Látszik, hogy nem dolgoztál ilyen területen.

Aki velem nagyjából elégedett volt, miért menne át egy másikhoz?

Én életemben egyszer váltottam fodrászt, azért, mert a korábbi rosszul megközelíthető helyre költözött. Egy darabig még jártam hozzá, aztán egyszer váltottam egy olyanra, aki egy jól megközelíthető helyen dolgozott. Nem ideális, mert tök zsúfolt hely, de a jó fekvése miatt megér nekem ennyit.

Egyébként pedig két ember munkája sosem lesz egyforma. Az egyik gyorsabban dolgozik, a másik precízebben. Az egyik olcsóbban dolgozik, a másik kedvesebben szól az ügyfélhez. Az egyik autószerelő rugalmasabb, ha hirtelen romlik el a kocsid és nagyon kéne másnap. A másik meg vállal olyan extrát, hogy ha autót akarsz venni eljön veled megnézni és véleményt mond róla. Az egyik elvállalja a bütykölős-keresgélős hibákat is, a másik meg szombaton is nyitva tart.

Ezer és egy szempont van, és ha az ember elégedett valamelyikkel, akkor miért váltana? A másik ember meg a másikkal elégedett, ő se fog váltani. Az ügyfelek preferenciái sem egyformák. Be szokott állni egy egyensúlyi állapot, ahol kb. mindenki megtalálja a számítását.

2023. febr. 16. 10:42
 38/53 anonim ***** válasza:
100%

Én pl olyan szektorban dolgozok ahol nincs verseny. Betegellátás van.

Nem mindenki dolgozik a versenyszférában és az iskolai versenyek nem segítenek semmit. Tudom, mert engem is elcibáltak mindig és ugyanúgy nem tudok közönség előtt beszélni.

Én azt is írtam, hogy a tanulásban viszont motiváld a nagyot mert a józan paraszt ész nem lesz elég gimi után. Meg kell tanítani tanulni.

2023. febr. 16. 10:46
 39/53 anonim ***** válasza:
100%
Nem az alsós versenyektől fog jobban teljesíteni a versenyszférában. A pedagógiában már erősen megkérdőjeleződött a tanulmányi versenyek hasznossága, legalábbis pszichológiai szempontból. A versenyeknél mindig van ugyanis vesztes is, esetleg olyan személy, aki mindent beletett, de éppen szerencsétlenül jött ki neki valami. Ezért is lett kitalálva a kooperatív módszer, ezért jelennek meg a kooperatív társasjátékok, ahol közösen kell egy célt elérni. Nem mondom, hogy a versenynek soha, sehol sincs helye, de nem mindig, nem erőltetve, nem mindenki és nem minden életkorban alkalmas a versenyzésre. A versenyszférában pedig a teljesítményértékelésnek sok köze nincs a gagyi alsós iskolai versenyekhez, mert egyrészt önmagához mérten nézik az illető teljesítményét, másrészt az önfejlesztést helyezi a középpontba, nem a másik legyőzését, vagy egy pozíciót a rangsorban. A szolgáltatós példád meg éppen rossz, mert ott ugyanúgy nem a konkurencia legyőzése a cél egy mesterségesen, közönség előtt kreált helyzetben, hanem az Önfejlesztés, ami egy szeretett szakmánál lehet örömteli, stresszmentes. Nem mondtuk, hogy rossz szülő vagy, csak azt, hogy ehhez a kérdéshez makacsul és görcsösen állsz hozzá, próbáld meg elengedni. Ha van egy verseny, hadd döntse el a gyerek, hogy szeretne-e menni, bízd a tanárra, hogy motiválja. Ha mégis elindul, kifejezheted, hogy büszke vagy rá, akármilyen eredményt ér el, de bele tolni a versenybe nem kell, sőt, szerintem káros is.
2023. febr. 16. 11:05
 40/53 anonim ***** válasza:
100%
Szegény gyerekek.... No comment!
2023. febr. 16. 11:26
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!