Ha a gyerekem hátam mögött kiveszi a bankkártyámat és neten vásárolna róla, és csak az sms jóváhagyó kódon bukott el, mit várhatok tőle ha nagyobb lesz?
Hogyan neveljem, kezeljem hogy megelőzzem a bajokat?
Vagy ne ijedjek meg hogy a saját gyerekem akar átverni?
Mikor kisebb volt is ilyeneket csinált.
Pl mikor nem akart rajzolni festeni vagy bármi, el lehetetlenített, ledobta a ceruzát, leesett a papír, nem viselkedett, erre azt mondtam hogy akkor pakolja össze az egészet nem fogok vele rajzolni festeni nem játszunk!
Erre örömmel segített pakolni eltenni az egészet. Akkor esett le hogy jóformán manipulált, és nem akar rajzolni.
Vagy még korábban, amikor tudta hogy pelenkacsere lesz, direkt bekúszott, eliszkolt a franciaágy azon végébe ahonnan ki sem lehet szedni hanem végig kell másznom az egész ágyon, amit tudta hogy nem szeretek, es nem akarom, hogy visszahozzam és kérésre meg nem jött vissza.
Vagy én látom rosszul az egészet, és ilyenek a gyerekek és ez nem nevelés kérdése? Hanem oda kell figyelni arra hogy a saját gyerekem ne verjen át??
De mi lesz így később?
Szerintem ez semmi extra, pedig én ki vagyok élezve ilyesmire(én vagyok a körömvágós).
Az első gond, hogy a gyerek okosabb nálad. Ezért nem tudod nevelni. Egyébként ha alapvetően ilyen lenne, máshol is kijönnének a gondot, sorra kaptad volna a panaszokat bölcsiben, oviban, mert ott sem viselkedne, titokban bántana másokat, meg ilyesmi.
Egyszerűen okos, ezért játssza jobban a gyerekdolgait, mint mások.. és ez zavar téged, ezért rosszabbnak állítod be, mint amilyen.
A másik egy kérdés: Mosolyog, vigyorog, mikor lebukik? Vagy inkább dühös/semleges?
Ha előbbi, akkor gyermeki csínytevés, amit annak is szán, nem fogja fel a dolog súlyát, neki a bankkártyát benyúlni pont olyan, mint cukrot, nem sikerült rendesen megértetned vele, miben térnek el ezek.
Ha utóbbi, akkor viszont a gyereket szoktasd le a kütyüről, úgy hat rá, mint a drog. Az enyém is kütyüzik, de hozzászokást nem hagyok, a tiéd meg függő. Bármilyen jó dologra rá lehet függni, ami örömet okoz, nem azt mondom, hogy alapvetően káros, ha kutyája lenne, annak is kilopná a húst a hűtőből, ha bele lenne bolondulva a kutyába.. Itt kell közbeavatkozni, mert függő, és a társadalmi szabályok elé helyezi a kütyüt.
Azon gondolkodj el, hogy a magatartásgondjai miért csak nálad jelentkeznek? Tudja, hogy okosabb nálad, és csak nálad van pénz a kütyüjéhez. Te jelented a kísértést és ezt csak tetézi a függése. Szépen tessék fokozatosan leszoktatni és minimális, függést még nem kiváltó időre korlátozni.
A többit meg dolgozd fel, gyermeki csínytevések, ha más baja lenne, közösségben kijött volna. Tudom, mert az enyémnél is kijött. Nagyon hasonlít a gyerekem a tiédre(először ezt hittem), az enyém is okos, de ő folyton vigyorgott ilyeneknél. És de, már korán tudott maniplulálni, pl elküldte 3 évesen a gyereket, hogy nézzen meg valamit, az leszállt a hintáról ő meg ráült. Sok ilyenje volt. Irtó büszke voltam, kicsiként is voltak ilyen húzásai, mint a sapkás, vagy elrak valamit és vigyorog, nagy csínytevő volt, de ahogy látom a neten, néha játszón, sok gyerek csinál ilyesmit, intelligencia kérdése, a mieink korábban, ők később. Szerintem lehetnél büszke is rá, hogy intelligens gyerek, hogy tudja magát tartani bölcsiben, oviban, ne csak a negatívat lásd. És hát nem tudom mondani, hogy kerekedj rajta felül és oldd meg a helyzeteket, nálunk megy, nálatok meg nem. Kidühöngöm magam egy egy ilyenen és utána lemeccseljük, jobban érvelek nála és nagyobb lelkiismeretfurdalást tudok okozni a tetteiért, szóval nálunk ezek megoldódnak.. Amit szoktam használni és lelkiismeretfurdalást okoz, felismeri a dolgai súlyát: "Kicsim, tényleg hazudtál nekem? Hazudsz az anyukádnak?" Na itt be szokott kapcsolni a gyerekem lelkiismerete, de nekem is el kell jutnom erre a pontra, hogy ne dühös legyek, hanem megoldani próbáljam a dolgokat. Nyugodtan próbáld meg: "Kicsim, tényleg loptál az anyukádtól? Tudod, hogy ez nagy érték, és ilyet a bűnözők csinálnak? Tudod, hogy az anyukádtól lopni bűn? Bárkitől lopni bűn, na de a saját anyukádtól?"
Na az ilyesmire garantált sírás és lelkiismeretfurdalás, nem kell mondani, hogy csalódtál benne, éreztetni kell. De az alapvető gond, hogy függés miatt csinálta. Le kell szoktatnod, mert sok dolgot fog még tenni, ha nagyon rákattan valamire, neked kell tanítanod mértéket tartani. Itt az alkalom, rá kell ébresztened, hogy függő, ő különösen hajlamos erre, és a játék az oka annak, hogy ilyet tett, vegyen vissza belőle, mert kihozza a legrosszabbat belőle. Most tanulja meg kezelni a szenvedélybetegséget, később nem lesz belőle gondja. Tudatosan vissza kell fognia, okos gyerek, meg fogja érteni. Nem csak játékban, édességben, ételben, később alkoholban, drogban, szerencsejátékban. Vissza kell fogni, még most!
Most a telefono.at állitotta be gyerektelefon figyelésre nyomkövetésre. Térképen mutatná az utvonalat
Ezt latom:
"Gratulálunk! A szükő telefonjának beállítása sikerült. Állítsuk be a gyerekét is"
És úgy, hogy én kimondottan ügyelek arra, hogy se a googlen, facen, semmilyen platformon a telomon ne legyen helymeghatározás, minden alkalmazásomban ez le van tiltva, mert mindenféle nyomkövetést utálok, hirdetéseket reklámokat is.
És ezt azalatt az idő alatt, míg kabátban várta hogy felvegyem én is a kabátom, cipőm, kikészítsem az iskolatáskát, átrakjam a kulcsot hogy indulunk suliba, zárok és az mellett, hogy tudta hogy a telefonomat nem adom oda, erre nincs engedélye.
És azt sem tudom most akkor hogy egy gyerekfigyelo alkalmazást ha csak kitörlök simán, akkor nincs helymeghatarozásom?
A bűnözésről már beszéltem vele, ő nem ítéli el az embereket, nem tesz kzkonbséget jó és rossz emberek között, nem ítélkezik, mások jó vagy rossz cselekedetin tettein.
A gyerekszinten még azokat a büntetéseket érti csak meg, ha pl biciklivel ha nem tartja be a kreszt, el van tiltva a biciklizéstől. Vagy pl házihiány nem vittem el az ugrálóvárba.
Lelkiismerete neki is van, megesik hogy hegyibeszédre mikor normákról erkölcsről beszélej bűntudata van, elsírja magát, de nem nevelehetem azt sem belé, hogy ő egy rossz ember es fakereszt. Az éntudata önbecsülése is még képlékeny. Igyekszem mindig csak a tetteit minősíteni.
És amugy korabban nem is tartottam tanácsosnak azt ha nem tudja a pint. Mert ha ne adj isten pl rosszul leszek vagy BÁRMI, tudnia kéne mentőt hívni, vagy a nagyit.
Ezekre tanítva is van amúgy
Vajon ezzel milyen célja volt?
Akkor nem csak a videójáték miatt van.. Miért lehet? Szerinted kérdező, mit akart ezzel? Ez így nekem nagy csalódás lenne, bizalomvisszaszerzés lenne terítéken innentől, minden cucc el, kis lépésekben. És add le neki a "hazudsz az anyukádnak? A saját anyukádnak? Nekem, aki mindenkinél jobban szeretlek és mindig azon voltam, hogy jó legyen neked?" szöveget, ehhez kell egy belső gát, hogy kialakuljon, amíg nem szólal meg a belső hangja, nem fog változtatni, az a belső hang pedig a kisgyerekkori szülői nevelés, a "nem helyes"t a szülő ülteti a gyerekbe, és később ez szólal meg lelkiismeretként.
Esetleg ha függő lenne játéktól, vagy félne, akkor játszana ki, de itt szimplám csak valamilyen érdeke fűződik hozzá és meg akarja szerezni. De vajon mit nyer azzal, ha tudja, hogy hol az anyja? Hatalmas rejtély.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!