Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Engednétek, hogy a gyereketek...

Engednétek, hogy a gyereketek az ország másik felébe járjon középiskolába?

Figyelt kérdés

Lányunk 7.-es, kinézett magának egy nagyon erős, kéttannyelvű gimnáziumot speciális nyelvből. Kb. 140 km-re van tőlünk. Közelebb csak Pesten van ilyen képzés, de azt mondja, oda úgysem vennék fel, illetve régebben voltunk párszor ebben a városban nyaralások alkalmával és akkor a város is nagyon megtetszett neki. Ha felvennék, kollégista lenne természetesen, de az apja erről hallani sem akar, szerinte elkallódna ott a felügyeletünk nélkül, túl fiatal még ahhoz, hogy ne legyenek vele a szülei hétközben, ennyit utazgasson stb. Meg szerinte úgysem tetszene neki a koli sem, túl visszahúzódó hozzá. Én belemennék, hogy itt tanuljon, de feltételekkel (pl. minden nap beszélünk telefonon, hétvégente hazajön, időnként meglátogatjuk, hogy lássuk, milyen körülmények, emberek között él). A gyerek egyébként látszik, hogy komolyan gondolja ezt az egészet, a jegyein is sokat javított az elmúlt fél évben, míg korábban alig lehetett rávenni, hogy tanuljon, most csupa jó jegyeket hoz haza és magától leül tanulni minden nap.

Szerintetek el merjük engedni?

2022. máj. 20. 14:00
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/71 anonim ***** válasza:
100%

A 30- as válaszolónak üzenem, hogy nem mindenkinek való a kollégium.

Én is láttam olyanokat, akik otthagyták 1-2 hét után, mert nem tudtak alkalmazkodni, de még mindig azok voltunk többségben, akik tudtunk együtt élni több éven keresztül.

Itt szerintem nem azokkal van a baj, akik tudnak maradni, hanem azokkal, akik nem.

Én is zárkózott voltam, de a kollégium segített abban, hogy tudjak másokkal kommunikálni és barátokat szerezni, akár egy életre, mivel napi 24 órában voltam velük, nem pedig 5-6-7 óra után megyek haza a biztos környezetemhez.

2022. máj. 20. 21:28
 62/71 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk voltak középiskolában kolisok. Volt, aki szerette, volt, aki nem. Viszont a megyeszékhely erős gimnáziumába járhattak. Nem kallódtak el, olyanok ellenben igen, akik a szülőkkel laktak, szerintem ez sokkal inkább természetfüggő. Arra sem panaszkodtak, hogy ne lehetne aludni. Tanulószoba, hát, én egyetemen voltam kolis, tudom, az teljesen más, de sokszor elvonultam a tanulószobába, ha a szobában épp olyan körülmények voltak, amik miatt nem tudtam koncentrálni. A tanulóban ellenben mindig csend volt, mindenki a tanulásra koncentrált. Ezenkívül egy kollégiumban sokkal hamarabb önállósodik az ember, mint otthon. Én biztosan elengedném a gyereket, aztán ha mégsem jön be neki hosszabb távon, még mindig lehet váltani.
2022. máj. 20. 21:31
 63/71 anonim ***** válasza:
10%

csakhogy a középiskolai kollégiumban fix időre a tanulószoba kötelező, és a gyerekek nagyrésze magasról leszarja a tanulást, és a többit sem hagyja majd tanulni, azt a néhányat aki szeretne

az egyetemi az teljesen más

de mivel fogalmad nincs a dolgok működéséről, 1 dolgot láttál, és azt hiszed, hogy azt rá lehet húzni mindenre, háááát... nagyon tévedsz

2022. máj. 20. 22:09
 64/71 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk úgy működött, ha a havi átlagod elérte az előírtat, akkor nem kellett tanulószobára járni, a koli területén belül, bárhol tanulhattál.
2022. máj. 20. 23:05
 65/71 anonim ***** válasza:
100%

#63 tudom, hogy más a középiskolai kollégium, le is írtam. A mi középiskolánkban a kötelező tanulószobai időszakban is volt bent egy tanár, nem lehetett azt csinálni, hogy nem hagyják tanulni azokat, akik szeretnének. Pont te csinálod azt, hogy egyetlen példából általánosítasz.

Az meg, hogy kollégiumban nem lehet úgy tanulni, mint otthon... ha olvasgatsz itt néha, elég sok olyan kérdés van, hogy "nem tudok nyugodtan tanulni, mert egy szobában vagyok a testvéremmel és zavar / anyám állandóan ugráltat / a szüleim hangosan tévéznek stb. Nem tudom persze, hogy a kérdésben szereplő gyereknél mi a helyzet, de otthon sem mindenkinél vagy nem mindig ideálisak a körülmények.

2022. máj. 20. 23:14
 66/71 anonim ***** válasza:
100%
Én mindenképp engedném. Az én szüleim ellenezték a kollégiumot, nagyon megbántam, hogy nem tudtam őket meggyőzni... Szerintük a közelebbik iskolák ugyan azt az oktatást meg tudták adni, mint a messzebbiek. Nagyon féltenek engem és néha úgy érzem, hogy még mindig úgy kezelnek engem, mint egy hímestojást, pedig nemrég töltöttem be a 20-at. A gimnázium helyett szakközép suliba tettek, csak a mi városunk iskoláiba mehettem (2 középsuli van). A szakközépiskolai érettségi oktatás egy nagy katyvasz, a nyelvoktatás is = a nullával, de saját önerőmből sikerült egy B2 nyelvvizsgát összekaparnom. Jövőre jelentkezek egyetemre, mindenképp kollégista szeretnék lenni, most már a szüleim nem szólhatnak bele a saját döntéseimbe.
2022. máj. 21. 08:14
 67/71 anonim ***** válasza:
100%
Persze, engedném.Én csak 50 km-re voltam, de 140 km sem nagy távolság, kocsival legalább is.Önállósodik legalább. Nekem voltak akik tőlünk Bp- re mentek középiskolai kollégiumba, és az 270 km.Igaz az 90-es évek, de normálisan nevelt gyerek már boldogul ennyi idősen.
2022. máj. 21. 15:30
 68/71 anonim ***** válasza:
19%

én voltam a korábbi vállalkozó kommentelő

nem az iskolától lesz valaki sikeres az életben

én a nehezebb iskolát, utazást, távolságot, kollégiumot csak extra nyűgnek látom, előny nélkül

2022. máj. 21. 15:45
 69/71 anonim ***** válasza:
84%

A nehezebb iskola többnyire azért nehezebb, mert jobb a diák-alapanyag, és nem a fegyelmezéssel és a tananyag nagyon alapjain való szüttyögéssel megy az idő. Amikor kéne neked a 75+ százalékos emelt érettségi a felvételihez, azon nem fog segíteni az, hogy nincs az iskolába erre felkészítő, a többiekkel meg a középszintű érettségi kettesért küzdenek a tanárok. Persze, a jegyeid lehet jobbak lesznek, de ha mögötte nem voltál elég jól felkészítve például egy érettségire, és nem volt lehetőséged magántanárra sem, akkor nem kompenzál sokat az, hogy legalább könnyű volt. Míg például egy erősebb iskolába lehet nem vagy kitűnő, de olyan felkészítést kapsz az érettségire, hogy egyáltalán nem számít az átlagod, mert a százalékaid lesznek duplázva a felvételinél.

A kolitól meg önállóbb lesz az ember, és sok egyéb lehetőséget megnyithat előtted.

De igazából ahogy korábban is írtam, nem kell ezt olyan kőbevésetten kezelni, létezik iskolaváltás is.

2022. máj. 21. 16:14
 70/71 anonim ***** válasza:
100%

Én is az ország másik felébe jártam középiskolába, és csak jót tett nekem, tanulmányi, közösségi és önállósági szempontból is. Ott nőttem fel végeg, és függetlenedtem a szüleimtől.

Én biztatnálak titeket, hogy engedjétek el.

2022. máj. 25. 14:14
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!