Engednétek, hogy a gyereketek az ország másik felébe járjon középiskolába?
Lányunk 7.-es, kinézett magának egy nagyon erős, kéttannyelvű gimnáziumot speciális nyelvből. Kb. 140 km-re van tőlünk. Közelebb csak Pesten van ilyen képzés, de azt mondja, oda úgysem vennék fel, illetve régebben voltunk párszor ebben a városban nyaralások alkalmával és akkor a város is nagyon megtetszett neki. Ha felvennék, kollégista lenne természetesen, de az apja erről hallani sem akar, szerinte elkallódna ott a felügyeletünk nélkül, túl fiatal még ahhoz, hogy ne legyenek vele a szülei hétközben, ennyit utazgasson stb. Meg szerinte úgysem tetszene neki a koli sem, túl visszahúzódó hozzá. Én belemennék, hogy itt tanuljon, de feltételekkel (pl. minden nap beszélünk telefonon, hétvégente hazajön, időnként meglátogatjuk, hogy lássuk, milyen körülmények, emberek között él). A gyerek egyébként látszik, hogy komolyan gondolja ezt az egészet, a jegyein is sokat javított az elmúlt fél évben, míg korábban alig lehetett rávenni, hogy tanuljon, most csupa jó jegyeket hoz haza és magától leül tanulni minden nap.
Szerintetek el merjük engedni?
Spec nyelv? Tényleg anime manga bts kpop japán, kínai? Kóreai nyelv?
Ha már ennyire nyelvet akar tanulni olyat kellene folytatni amit elkezdett már. De én ha ilyen nyelv miatt menne el, nem engedném.
Ha olyan lenne amit tudna használni, angol német, orosz akkor simán elengedem.
Én most végeztem a gimivel, úgy hogy kollégista voltam, mert kötelező volt.(A tagozatnak, amin voltam előírása volt konkrétan, sőt pont emiatt néha nekem voltak kötelező bentmaradós hétvégéim.) Visszahúzódó személyiséggel is élveztem.
A koliban egyébként annyira nem lehet elkallódni, ha minimum átlagos a közösség. Van kötelező tanulószoba, nevelőtanárok. A koliban ugyanúgy van órarend, mint a suliba. A kolis órarend 15 órás, ami napi három óra tanszobát jelent, egy csoportfoglalkozást (olyan, mint az osztályfőnöki óra, egy kötelezően választható szabadidős tevékenységet, és egy tanulást segítő foglalkozást. Ha romlik az átlag, akkor felzárkóztatóra kötelezik adott tárgyakból, egyébként ezzel rengeteg pénzt meg tudtok spórolni, ha véletlen magántanárra lenne szüksége, mert az ott általában adott.
A feltételeitekről azt mondanám, hogy túl van lihegve. Koliból általában haza is küldik hétvégére a diákot,mert sok helyen nem lehet bentmaradni, csak tanári felügyelettel, arra meg a mai pedagógushiány mellett nincs kapacitás. Plusz ugye amúgy nem is szívesen maradna ott az ember, mert akkor kiürül a koli, az elején honvágya van az embernek. A látogatósdi teljesen bullshit, néhány esetben kínos is, ha nincs arra dolgotok egyébként, akkor felesleges. Maximum,ha pont szülői értekezlet van a suliba, akkor találkoztok vele, meg szünetek előtt elmentek neki segíteni cuccolni, az bőven elég. Nálunk például lopás elleni védelemből, illetve később járvány miatt be se teheti lábát a külsős (tehát szülő sem) a koli épületébe, csak beiratkozáskor, fogadóórán, meg szünet előtti hazacuccoláskor, kiköltözéskor. A lakószobába nálunk be se engedtek szülőt, csak beköltözéskor, csak a közös helyiségekbe, meg fogadóórákon a foglalkoztató szobába, vagy tanáriba, vagy intézményvezetői irodába. A napi telefonálgatás is túlzás szerintem. Az órarend miatt tanszoba alatt nem lehet (ez általában du 4-7 között), aztán a kos kimenő időt minden nap ezzel tölteni nem jó, kimarad a közösségi életből. Plusz nálunk sokszot abba az időben volt még foglalkozás. Az elején jó lesz az nagyon maximum két naponta telefonálásnak, és azt se véresen komolyan véve. Közbejöhet bármi nagyobb tanulnivaló, program, stb. Inkább az elég, ha ír mindennap. Nekem ez a végére átment abba, hogy szerdán adok egy életjelet, amúgy meg írok, ha történt valami érdekes, vagy ha van valami fontos.
De egyébként jövő tanévig még meggondolhatja magát. A kedvét ne vegyétek el azzal, hogy nemet mondtok, mert láthatólag tesz a célja érdekében. Ha meg mégse gondolja meg magát, akkor is hagyjátok, ne ezen csesszétek el a bizalmát, meg mivel más ilyen lehetősége nincs, ahová fel is vennék, pláne ne álljatok az útjába, mert akár a jövőjét is tönkre teheti.
Ha meg nem jön be mégsem a koli, vagy a suli még mindig ott az iskolaváltás, mint lehetőség.
Kollégiumban sokszor szigorúbbak a szabályok, mint ha otthon lakna.
Nem egyetemi kollégiumról beszélünk, könyörgöm.
Persze, hogy engedném.
Én csak magamból indulok ki, de vártam a kolit ilyen jó lesz, olyan jó. Hát semmi jó nem volt benne. 1 hetet nem bírtam ki. És én csak 40 kilométerre laktam. Aztàn bejárós lettem.
Mi lesz ha ő is így jár 1 hét után?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!