Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Sok szülő miért nem adja a...

Sok szülő miért nem adja a gyerekét iskolába ha megfelelt? Nem fél, hogy egy évvel lemarad?

Figyelt kérdés

Én csodálkozok, hogy a saját ismerőseim közül is mennyien nem adják. Az óvodában megfelelt, de sokan ilyen indokkal visszatartják, hogy még nagyon eleven, vár még egy évet, vagy nagyon esetlen a gyerek és akar egy évet várni, hogy fejlődjön. Ha óvodában megfelelt, akkor miért tartja vissza a sok szülő? Nem mintha bele akarnék szólni, csak nem értem.

Ha bevezetik a 9 osztályos általánost, meg ugye eleve késik egy évet, ne adj isten valamilyen okból évet kell ismételnie, akkor ott tart, hogy csak 20-21 éves korában fog érettségizni minimum. Főleg ha később 5 évesre jelentkezik.

2017. jún. 29. 13:44
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/86 anonim ***** válasza:
91%
Meg "megfelelt" - minek felelt meg?? Oviban nem kapnak bizonyítvány! Úgy érted, hogy iskokaérettségi vizsgálaton volt és azt tanácsolták, hogy kezdje meg az iskolát?
2017. jún. 29. 14:14
 12/86 anonim ***** válasza:
34%
Mi eleve Waldorfot választottunk. 4 évesen kezdte az ovit, és majd 12 helyett 13 éves lesz az iskola. És még évvesztes is. Igen, kb. 20 lesz mire kikerül a "világba", és remélem, hogy céltudatosabban, mint mi annak idején 18 évesen. 1-2 év csúsztatás inkább előny, mint hátrány. Felesleges rohanni. Mi így látjuk.
2017. jún. 29. 14:14
 13/86 anonim ***** válasza:
31%

"Ha az anyuka úgy érzi, hogy elég fejlett a gyereke a sulihoz, az ovonéni miért nem engedi el iskolába?" - mert anyuka valszleg nem szakember, plusz teljesen szubjektív a saját gyerekével kapcsolatban.

A kérdés inkább az lehetne, hogy sok gyereknek nem tanácsolják még az iskolakezdést (nálunk iskolaelőkészítőn így volt), mégis beerőltetik a szülők ezeket a gyerekeket az iskolába, aztán a többiek az osztályban miattuk unják rommá magukat, mert olyan lassú a felfogásuk nekik is, mint az akaratos "deénjobbantudom" szülőknek - ezt miért??

2017. jún. 29. 14:17
 14/86 anonim ***** válasza:
80%

Nem azt tapasztalom, mint amit te. Minden olyan esetben, amikor nem megy iskolába az ismerős 6 éves, konkrét érthető oka van.

Nálunk például augusztus végi a pici, csecsemőkora óta fejlesztésre szorul (mozgás majd beszéd, s mivel minden mindennel összefügg, szociálisan is éretlen), nagyon lassan sikerül csak behozni a lemaradást. Még nincs 6, de szinte biztos vagyok, hogy érdemes lesz maradnia.

Míg nem volt ő, én is azt gondoltam, hogy "hülyék ezek a szülők, minek visszatartani". Gondoltam ez az alapján, hogy elmondás alapján engem a súlyom miatt tartottak vissza (túl kevés volt), és ezt egész gyerekkoromban igazságtalannak éreztem, meg voltam győződve, hogy mennem kellett volna. Ma már nem vagyok ebben olyan biztos. Biztos volt ott más is + lehet pont a visszatartásnak köszönhetem, hogy olyan könnyen ment később a tanulás.

2017. jún. 29. 14:21
 15/86 A kérdező kommentje:

"Viszont ez oda-vissza lehetne kérdés. Ha az anyuka úgy érzi, hogy elég fejlett a gyereke a sulihoz, az ovonéni miért nem engedi el iskolába? "

Mert az óvónéninek ez a dolga, hogy felmérje, hogy mehet e vagy sem. A szülő meg nem minden esetben ért hozzá. Szerintem sokkal több az olyan gyerek, akit a szülő tart vissza és nem az óvónéni.

Egy gyerekkori barátom jutott az eszembe, már 21 éves. Most lesz jövőre 12-es és az anyja rontotta el én állítom. Iskolába nem adta csak egy évvel később, azt is ő döntötte el, hogy hová menjen középsuliba, 5 évesbe adta, egyszer pedig meg is bukott. És így járt, még ha ez nem történik vele és úgy bukik meg, még nem is lenne olyan nagy a korkülönbség, így meg azt hiszik, hogy többször is megbukott. Mindig kérdezgetik, hogy mit tanulsz ő meg mondja, hogy még érettségi előtt áll, hát ez nekem is ciki lenne, főleg, hogy kinéz már vagy 28 évesnek, mert olyan típusú. Nekem meg már 20 évesen szakmám van és örülök neki, xar lenne még egy 1-2 évet iskolapadban ülni. Nekem ez a véleményem róla.

Szerintem a legtöbb szülő azért nem akarja adni, mert azt hiszi, hogy jobban fog teljesíteni az iskolába, ha 1 évvel túlkoros, mint a többi gyerek. Én az óvónénire bíznám a saját gyerekemet, ha tényleg esetlen lenne a gyerek pl és nem tanácsolná még iskolába, akkor elfogadnám. De én nem tartanám vissza, az az egy év is számít. Ha még bevezetik a 9 osztályos általánost és és megbukik vagy valami ls még egyetemre is megy, akkor 30 évesen lesz diplomája?

2017. jún. 29. 14:31
 16/86 A kérdező kommentje:
persze ha hiányosságai lennének amit az óvónők is határozottan észrevettek, akkor én sem adnám. Én meg úgy látom, hogy a szülők tartják őket vissza.
2017. jún. 29. 14:33
 17/86 anonim ***** válasza:
81%
Lehet, ha nem mentél volna hatévesen iskolába, akkor 20 évesen nem szakmád lenne, hanem továbbtanultál volna... ki tudja. És ki tudja hatéves gyerekekről előre eldönteni, hogy éppen melyik életszakaszban melyik döntés milyen hatással lenne rá. Az emebr az adott időpontban az adott információk alapján igyekszik a legjobb döntést meghozni. Nem mindig érezzük ezt utólag helyesnek, de egy biztos, azt sose tudjuk meg, hogy a másik esetben mi lett volna. Tudjuk, a "ha" meg a "volna"...
2017. jún. 29. 15:02
 18/86 A kérdező kommentje:

Éppen ezért mondom, hogy az óvónénire kellene hallgatni. Arról is meg van a véleményem, ha egyértelműen nem tanácsolják és mégis iskolába adja.

Nem kell lenézni azt egyébként akinek szakmája van, az az ember is lehet sikeres.. Mondjuk az sem mindegy, hogy valaki 20 évesen már keres jó szakmával, vagy 26 évesen végez és addig csak a szülők tartják. És azt meg honnan tudod, hogy nem tanulok tovább a szakmámmal kapcsolatosan?

2017. jún. 29. 15:10
 19/86 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem meg egy normális szülő ugyanannyit, vagy több észlel a gyerekéből, mint az óvónő. Oké, hogy a nap nagy részét ott tölti, de kb. 20-30 gyerek között, ahol az óvónő rálátása nem maximális, mivel nem egy gyerekre kell figyelnie.

Azt gondolom, hogy normális esetben a szülők érzik,hogy mire "képes" a gyerek, vagy még mi az, ami nem oké.

És úgy gondolom,hogy egy évvel nem marad le semmiről. A barátaink (30-as éveinkben vagyunk) kb. fele évvesztes volt. Ugyanúgy elvégezték az egyetemeket, főiskolákat stb., mint mi, akik a férjemmel speciel nem voltunk azok.

2017. jún. 29. 15:10
 20/86 anonim ***** válasza:
91%

Az én anyum alsós tanítónő és mondja hogy baromi kevés a 6 éves elsős gyerek inkább 7 majdnem 8 évesek.

Az én lányom július végi, most még nem aktuális, mert most lesz még középsős, de ha minden szempontból monduk 6 éves korára iskolaérett lesz, gondolkodjak el rajta hogy adjam e iskolába? Vagy tartsam vissza csak azért mert mondjuk 7 majdnem 8 évesek lesznek az osztálytársai?

2017. jún. 29. 15:13
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!