Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Miért nem kelt nagyobb felhábo...

Miért nem kelt nagyobb felháborodást a szülők között ez az iskolában egésznapos telefonelvételes dolog?

Figyelt kérdés

Leszögezném, engem ez semmilyen oldalról nem érint. Nem vagyok szülő, már egyetemre járok, egyébként tanári pályára készülök.

Viszont meglep, hogy miért nem látom azt, hogy a szülők nincsenek tömegesen felháborodva azon, hogy a gyereknek az iskolában egész napra le kell adnia a telefont, és az eszközökért senki nem vállal felelősséget. Mármint a legtöbb gyereknek már okostelefonja van, ami azért alsó hangon is pár tízezer forint. ENGEM, ha szülő lennék, marhára zavarna, hogy a gyerekemnek le kellene adnia egy drága eszközt kötelező jelleggel, azt meg tárolnák egy olyan helyen, ahol a gyerek sem látja, aztán ha történik valami a telefonnal(betörik a kijelző, ne adj isten ellopják), hát, akkor így jártunk, felelősséget senki nem vállal, a javítást/új telót lehet megoldani saját zsebből.

És ezen nincs tömeges felháborodás online sem. Elvétve 1-1 ember kifejti az ellenérzését, jön rá 10 "bírják mán ki, bezzeg a mi időnkben" jellegű komment.

Mert azzal nekem semmi bajom nincs, hogy órára elveszik, legyen egy doboz a tanári asztalon, rakja le oda a telefont a gyerek, szünetre, lyukas órára vegye vissza. Tök rendben lenne ennyi. Még praktikusabb is lenne, ha a tanár szemszögéből nézem, mert ha mondjuk olyan feladatot akar adni a tanár, amihez kell a mobil, akkor kéznél van, nem kell elkocogni a tanáriba a 12a telefonjaiért.

Meg azt se felejtsük el, hogy nem csak az általános iskolások az iskolások. Ott van a középiskola is, tőlük is elvennék a telefonokat. Ha visszaemlékszem a középiskolás éveimre, nekem minden évben volt legalább egy lyukas órám az órarendben, ami nem első óra, nem elmaradt óra, hanem minden héten lyukas. Miért ne használhatná egy középiskolás a telefonját lyukas órában? Több olyan diák van, aki ilyenkor mondjuk a tanuláshoz használná a telefonját, de így nem lehet. Én speciel kaptam olyan szorgalmit, amihez internet kellett, én ezeket kivétel nélkül lyukas órában írtam meg a TELEFONOMAT használva. És nem, erre nem megoldás az infó terem, meg a könyvtár, ahol van számítógép. Az infó termekbe ad1 óra van, ad2 nem engednek be tanár nélkül(és ha véletlen nem lett volna óra az infóterembe, akkor se ment volna be senkivel se egy tanár sem). A mi sulink könyvtárában meg volt hat gép(többnyire 1-2 nem is működött éppen), ami annyi diákra kevés, gondoljunk már bele, 17db 40 fős osztály volt nálunk, ha 1-2 osztályban lyukasóra van, és 6-nál több diáknak szükséges lenne az internethasználat mondjuk egy házihoz/szorgalmihoz/online segédanyaghoz, az nem oldható meg 6 számítógéppel. A diák meg bent van akár 7-8-9. óra végéig, erre még a lyukasóráiban sem haladhat úgy a tanulással, ahogy szeretne, mert nem használhat telefont.

Meg megjegyezném azt is, hogy egy középiskolás lehet épp nagykorú is. Én 12. osztályban töltöttem a húszat, volt olyan osztálytársam, aki a huszonegyet. Bukás nélkül, simán elég egy később kezdett első osztály, meg egy nyelvi előkészítő ehhez, a 12-ben 21 éves osztálytársamnak emellé újra kellett járnia az elsőt iskolaváltás miatt, mert kéttannyelvűbe ment át annó. Azt senki nem tartja nevetségesnek, hogy 18-21 éves felnőttektől is ugyanúgy elveszik a telefont? Egy 20 éves gimnazista, akitől elveszik a telefont, miben különbözik egy ugyanennyi idős egyetemistától, akitől nem veszik el a telefont? Mind a kettő felnőtt, a törvény előtt magáért felel. Ezt sem tartja senki nevetségesnek?

Szóval kérdem én, ez miért nem zavarja a szülőket?

aug. 22. 12:16
1 2 3 4 5 6 7
 51/70 A kérdező kommentje:

#50 Felháborító, hogy gyerekként lefotóztak. De írtam is, hogy mi volt erre a megoldás. Csak az mehetett be az öltözőbe, akinek tesi órája következett, és csak azután, hogy az öltözés előtt leadta a telefont.

Az öltözőben való fotózást az akadályozza meg, hogy az öltözőben ne legyen erre alkalmas eszköz (jelenesetben telefon, mert azért kamerával senki nem járkál). Nem látom, hogy az öltözőben való fotózás megakadályozásához miért kell, hogy a fizika és matek közötti szünetben se legyen a gyereknél a telefon.

aug. 22. 18:53
 52/70 anonim ***** válasza:
100%
Nem olvastam végig a válaszokat, de szerintem azért nem háborognak, mert kivárják, milyen szabályt fog hozni az adott iskola, ugyanis, ha elolvastad a rendeletet, akkor láthattad, hogy az iskolai Házirendben kell szabályozni a használatukban korlátozott tárgyak használatának szabályait, sőt, lehetővé teszi akár egy egész tanévre szóló engedély megadását is. Ha egy adott iskolában az lesz a szabály, hogy a gyerek a saját zárható szekrényében tarthatja a telefont, lyukas órában használhatja is, gondolom, senki sem fog háborogni. Ahol az lesz a szabály, hogy Mancika néni felmosó vödrébe kell reggel 20 méterről beledobni, ott meg mindenki háborogni fog. Ki kell várni a konkrét szabályt, ha életszerűtlen, a szülői közösség tehet javaslatot a megváltoztatására, uram bocsá', még háborgás nélkül is.
aug. 22. 19:53
 53/70 anonim ***** válasza:
100%
És hogy fogják ezt ellenőrizni? Minden diákot megmotoznak reggelente? Aki akarja, úgyis eldugja ügyesen, hogy ne találják meg. Aztán szünetekben magára zárja a budiajtót, ott bújja majd a telefont.
aug. 22. 20:03
 54/70 anonim ***** válasza:
81%
Talán mert egyétértünk ezzel a törvénnyel ? A gyerek tanulni jár iskolába, nem a telefont nyomogatni. Nem árt több kötelességet és tiszteletet tanulni ennek a generációnak. A droggal ér fel a kütyü függőség. A bátyám sebész. Örülnél, ha miközben műtene téged, nekiállna Facebook-ozni ?
aug. 22. 20:12
 55/70 anonim ***** válasza:
100%

Én azért nem vagyok ezen felháborodva, mert szerintem jogos.

Tanár jelöltként elég fura, hogy te nem így gondolod.

Én tanítottam pár évig, és minden osztályban volt olyan diák, aki a pad alatt nyomkodta egész órán a telefonját. Én összeszedtem, bevittem az igazgatóiba. Még én voltam a hibás. Oké, akkor nem érdekel. Csinálják, csak aztán nem kell csodálkozni, ha a dolgozatban meg nem is érti a gyerek a kérdést. Igaz, ez már vagy 10 éve volt, magániskolában.

A fiam iskolájában mindig is összeszedték. A gyerek megtanulta, hogy akkor inkább el sem viszi a telefont. Fél 8-kor elmegy, 3-ra itthon van, mi van azon a telefonon, ami nélkül ne tudna élni? Egyébként soha nem hallottam olyat, hogy megrongálódott volna a tanáriban akár egy telefon is.

Én nem is vettem nekik drága telefont. Gyerekek, nem is tudnak úgy vigyázni rá, elejtik, ellopják. Itt is több ilyen kérdést volt, hogy az iskolában eltörött a telefon, mégis hogy hajthatnám be a másik gyereken. Ja, sehogy. Inkább nem kéne több százezres telefont venni alsós gyereknek, aztán csodálkozni, ha összetörik.

A lányom középiskolás, ő persze viszi a telefont, a bérlete is azon van. Elvileg ott is beszedték a telefonokat, de érdekes módon mégis minden órán a pad alatt nyomkodták a diákok (volt nekik kettő). Sokan dolgozatnál puskázásra is használják. Szóval szerintem ebben az iskolában továbbra sem fogják tudni betartani ezt a szabályt.

Én egyébként semmi kivetni valót nem találok ebben. A tanórán figyelni kell, nem a telefonnal játszani.

aug. 22. 20:47
 56/70 anonim ***** válasza:
81%

"Arra, hogy órán ne mobilozzon, elég, ha óra idejére leadja."

Szóval szerinted minden tanóra elején be kéne szedni a mobilokat, és óra végén kiosztani, hogy szünetben tudjon a gyerek abban a 10 percben telefonozni?

Már ne haragudj, de ez abszurd. A tanárok erre aztán végképp nem érnek rá. Nap elején beszedik, nap végén kiosztják, ennyi.

Egyébként meg igen, a gyerekek rohangálnak a folyosón, és elesnek néha. Tanárt még nem láttam rohangálni, és "eltaknyolni" a folyosón. Azért ők már tudnak kulturáltan elsétálni a tanáriig. Minden érved mondvacsinált és nevetséges.

aug. 22. 21:49
 57/70 anonim ***** válasza:
87%
Élje már túl a gyerek azt az 5-6szor 10-15 percet mobil nélkül! Mondd már meg mi lehet olyan naaaaagyon fontos, halaszthatatlan amit a telefonnal csinálna szünetben??? Nem tudja megmutatni a legutóbbi idióta tiktok videót a többieknek? Vagy mi?
aug. 22. 21:58
 58/70 anonim ***** válasza:
31%

Én tőlem aztán nem fogják elvenni a telefont. Konkrét haditervekkel készültem, hogy miképp fogom kijátszani a rendszert. A4-es papírokon van kidolgozva, nagyon gondosan mérnöki pontossággal van megtervezve minden.

Miért? Mert én vagyok Józsi a 10.A-ból és én vagyok a legsukárabb gyerek.

aug. 23. 01:28
 59/70 anonim ***** válasza:
Nálunk ez eddig is így volt. Van egy doboz abban reggel begyűjtik és kész.
aug. 23. 04:02
 60/70 anonim ***** válasza:
37%

A telefont egész napra leadni, ellenőrizetlen körülmények közt hülyeség. Házmesterország házmesterminiszterének a boomer parancsuralmi beakadása. Lehet, nem egy közel 80 éves fakabátra kéne bízni az oktatást...

Mi a baj az iskolai telefonhasználattal?

- Órán nem figyel a gyerek, mert nyomkodja.

OK, óra elején beteszi egy dobozba lenémítva (rezgés sincs!), óra végén kiveszi a dobozból. Végig szem előtt van, de nincs nála. Ha órán előkerül még egy telefon, megy a dobozba, vagy megy az igazolatlan a krétába (minek van ott, ha nem figyel, akkor mintha ott sem lenne). 10 igazolatlan után ugrik a családi pótlék, jön a gyámügy, stb...

- Szünetben hülyeségeket csinálnak vele, gyagyás tiktokvideókat néznek.

Mert mi szünetben elővettük a horgolásunkat, meg kardalokat énekeltünk, esetleg felolvasást tartottunk Anna Karenyina naplójából (általános harmadik osztályban), mi??? A hülyeség alapbeállítás a legtöbbnél, ha nem telefonon nézi, akkor majd kitalál valami mást helyette. Mi is megoldottuk, ha már nagyon untuk magunkat, akkor félrehívtuk Pistikét a wc-ben és jól megagyaltuk... És még bizonyíték sem készülhetett róla, mert nem volt mindenkinél kamera.

Szóval órán beszedni, termenként egy darab doboz fakkokkal, és meg is van oldva. Technikaórán a felsősök szépen megcsinálják, októberre kész. A telefon nem zavarja az órát, de ha a tanár úgy gondolja, hogy basszus, az mégis a XXI. század 3. évtizede, és kerestetne valamit, vagy a csomó oktatásos app valamelyikét használná az óráján, akkor egy perc alatt ki lehet osztani a mobilokat.

Nem tiltani kell, hanem megtanítani használni. Mint ahogy oviban megtanították mindenkinek a wc-papírt, az is micsoda találmány volt 150 éve, még jó, hogy azt nem tiltják be! (mondjuk ha a szülők nem adnák be, akkor a mai napig ismeretlen lenne a magyar iskolákban az is...)

aug. 23. 08:25
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!