Miért nem kelt nagyobb felháborodást a szülők között ez az iskolában egésznapos telefonelvételes dolog?
Leszögezném, engem ez semmilyen oldalról nem érint. Nem vagyok szülő, már egyetemre járok, egyébként tanári pályára készülök.
Viszont meglep, hogy miért nem látom azt, hogy a szülők nincsenek tömegesen felháborodva azon, hogy a gyereknek az iskolában egész napra le kell adnia a telefont, és az eszközökért senki nem vállal felelősséget. Mármint a legtöbb gyereknek már okostelefonja van, ami azért alsó hangon is pár tízezer forint. ENGEM, ha szülő lennék, marhára zavarna, hogy a gyerekemnek le kellene adnia egy drága eszközt kötelező jelleggel, azt meg tárolnák egy olyan helyen, ahol a gyerek sem látja, aztán ha történik valami a telefonnal(betörik a kijelző, ne adj isten ellopják), hát, akkor így jártunk, felelősséget senki nem vállal, a javítást/új telót lehet megoldani saját zsebből.
És ezen nincs tömeges felháborodás online sem. Elvétve 1-1 ember kifejti az ellenérzését, jön rá 10 "bírják mán ki, bezzeg a mi időnkben" jellegű komment.
Mert azzal nekem semmi bajom nincs, hogy órára elveszik, legyen egy doboz a tanári asztalon, rakja le oda a telefont a gyerek, szünetre, lyukas órára vegye vissza. Tök rendben lenne ennyi. Még praktikusabb is lenne, ha a tanár szemszögéből nézem, mert ha mondjuk olyan feladatot akar adni a tanár, amihez kell a mobil, akkor kéznél van, nem kell elkocogni a tanáriba a 12a telefonjaiért.
Meg azt se felejtsük el, hogy nem csak az általános iskolások az iskolások. Ott van a középiskola is, tőlük is elvennék a telefonokat. Ha visszaemlékszem a középiskolás éveimre, nekem minden évben volt legalább egy lyukas órám az órarendben, ami nem első óra, nem elmaradt óra, hanem minden héten lyukas. Miért ne használhatná egy középiskolás a telefonját lyukas órában? Több olyan diák van, aki ilyenkor mondjuk a tanuláshoz használná a telefonját, de így nem lehet. Én speciel kaptam olyan szorgalmit, amihez internet kellett, én ezeket kivétel nélkül lyukas órában írtam meg a TELEFONOMAT használva. És nem, erre nem megoldás az infó terem, meg a könyvtár, ahol van számítógép. Az infó termekbe ad1 óra van, ad2 nem engednek be tanár nélkül(és ha véletlen nem lett volna óra az infóterembe, akkor se ment volna be senkivel se egy tanár sem). A mi sulink könyvtárában meg volt hat gép(többnyire 1-2 nem is működött éppen), ami annyi diákra kevés, gondoljunk már bele, 17db 40 fős osztály volt nálunk, ha 1-2 osztályban lyukasóra van, és 6-nál több diáknak szükséges lenne az internethasználat mondjuk egy házihoz/szorgalmihoz/online segédanyaghoz, az nem oldható meg 6 számítógéppel. A diák meg bent van akár 7-8-9. óra végéig, erre még a lyukasóráiban sem haladhat úgy a tanulással, ahogy szeretne, mert nem használhat telefont.
Meg megjegyezném azt is, hogy egy középiskolás lehet épp nagykorú is. Én 12. osztályban töltöttem a húszat, volt olyan osztálytársam, aki a huszonegyet. Bukás nélkül, simán elég egy később kezdett első osztály, meg egy nyelvi előkészítő ehhez, a 12-ben 21 éves osztálytársamnak emellé újra kellett járnia az elsőt iskolaváltás miatt, mert kéttannyelvűbe ment át annó. Azt senki nem tartja nevetségesnek, hogy 18-21 éves felnőttektől is ugyanúgy elveszik a telefont? Egy 20 éves gimnazista, akitől elveszik a telefont, miben különbözik egy ugyanennyi idős egyetemistától, akitől nem veszik el a telefont? Mind a kettő felnőtt, a törvény előtt magáért felel. Ezt sem tartja senki nevetségesnek?
Szóval kérdem én, ez miért nem zavarja a szülőket?
Mert sokan megoldást látnak a meglévő függőségre, amikkel ők család szinten nem tudnak mit kezdeni.
Adott iskola szabályozza, az elzárt telefonokért felelnek. Legalábbis nálunk a gyereknél így volt, és ha indokolatlanul iskola közben a kezükben találták (ez nem most volt), akkor csak szülőnek adták ki a tanáriban.
Egyébként a legtöbb diák otthon írta meg a leckét/szorgalmit a mi időnkben is.
Utolsó része csak annyi, hogy következetesség. Vagy mindenkit érint (mivel nem korhoz, hanem oktatási intézményhez van kötve), vagy senkit. Ugye ez központi rendelet, tehát mindenkit.
Én ugyan strébernek minősültem, de a lyukas órákat rohadtul nem tanulásra használtuk fel. Dumáltunk, kártyáztunk...
Szülő vagyok. Az én gyerekem ha lyukas óra van, egészen biztosan nem szorgalmit csinál a telefonján...
Itthon korlátozva van, nyilván az iskola az, ahol próbálja bepótolni. És a szünetben, lyukas órán, tesi felmentésnél, vagy helyettesítő órán mindig nyomkodja. Holott az iskolai házirend is tiltja. Az osztályfőnöke is harap ezért. Ennek ellenére nyomkodja. Nem csak ő, mindegyikük. Én úgy gondolom, bírja ki amíg hazaér. Most lesz nyolcadikos, általában 2 körül már bőven otthon van.
Nem gondolom, hogy összetörik a telefonja, ha beadja. Ahogy el sem lopják. Teszem hozzá, nem is többszázezres telefonja van, hanem az én régebbi telefonom. Szóval ha véletlenül történik is vele mégis valami, nem dőlök a kardomba.
Ha olyan feladat van órán, amihez lehet használni, akkor nyilván óra előtt a tanár fogja, aztán beviszi. Ez sem igényel azért akkora logisztikát.
Egyébként meg nem vagyok benne biztos, hogy ez így fog működni. Majd kiderül, a gyakorlatban meglátjuk.
Mert hülyeség.
Aki nem akar figyelni, az úgysem figyel órán. Max papíron levelezget vagy pusmog a másikkal. Diákként az meg sokkal rosszabb, ha valaki röhögcsél mögötted, mintha némítva TikTok videót néz (mert hanggal azt azért már nem merik).
Viszont egész jól szivassák vele azt, aki csak szünetben vagy órák előtt használja. Én pl a háziolvasmányokat mind szünetekben olvastam telefonon, s külön színekkel jelöltem, hogy miket kell beletegyek az olvasónaplóba.
Szóval a görcsök, akik miatt elvileg lenne, le se sz.rják, a szórakoztatásukat megoldják a régi módszerrel (vagy ha még gazdagabbak is, akkor 2 telefont visznek), a jól viselkedő meg szív. Én introvertáltként szerintem nem éltem volna túl a gimit telefon nélkül. Így is baszogattak, hogy miért nem veszek részt az értelmetlen locsogásukban. Hát meg akkor ha még animét sem tudtam volna nézni, s csak bambulok előre?
Mondjuk a felnőttek világában is mindig a törvénytisztelő kisember szív...
Mert nincs igazi észérv a telefonozás mellett. Amiket írtál, tipikusan az a kategória, hogy valamibe kössünk bele.
Nem fog eltörni a telefon a tárolástól, és biztosan felelősséget fognak vállalni, hogy meglesz. De mondok jobbat: aki ettől tart, ne is adja a gyerekével a telefont iskolába, és problem solved.
Azt meg, hogy a diákok a szünetekben/lyukas órákban való tanulástól lettek megvonva a telefonhiány miatt, hagyjuk már... 1000-ből 1 gyereknél elhiszem. Aki meg ilyen stréber, az teló nélkül is tanulni fog. Ha mégis emiatt majd nem tud, legalább beszélget a társaival, többet ér.
Én pl nem is engedem a gyereknek, hogy elvigye iskolába...
Én hordtam iskolába és 100%-ban szórakozásra használtam.
A munkahelyemre papíron csak kikapcsolt állapotban lehet bevinni, ott meg csak felnőttek vannak... 🤷
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!