Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Szerintetek ez igazságos?...

Szerintetek ez igazságos? Tudunk/érdemes valahová fordulni?

Figyelt kérdés
Kislányom osztályában van egy autista. Magatartásilag nincs vele baj, elvan magának, viszont tanulásban sokkal lassabb, figyelmetlenebb mint a normális gyerekek. Kislányom múltkor panaszkodott, mert nem tudta időben befejezni a felmérőjét, miközben az a gyerek rendre folytathatja a szünetekben is. Kislányom megkérdezte, hogy folytathatja-e ő is, de nem engedte neki a tanár. Szerintem ez igazságtalan. Hiszen ha normális gyerekek közé jár, akkor azok a szabályok kellene, hogy vonatkozzanak rá is, mint a többire. Emellett persze az ő felmérői sikerülnek mindig a legjobban (nyilván a plusz idő miatt). Az én kislányomnak ez nagyon rosszul esik, mert rengeteget tanul, de így sosem fog tudni vele lépést tartani. A tanárral beszéltem, állítja hogy neki előírás, hogy több időt kell adnia. Nem tudom hogy hazudik-e, de ha nem, akkor érdemes az igazgatóhoz vagy a fenntartóhoz fordulnom?
2022. máj. 25. 11:05
1 2 3 4 5
 21/48 anonim ***** válasza:
96%

Van egy roSsz hírem anyuka! A kisfiú még az egyetemi felvételinél is 40 plusz pontot fog kapni.A tanulmányai során pedig szintén jár a vizsgákon is több idő stb.

Engedd el a problémádat. A kislányod teljesítményét meg fogadd el, ő ennyire képes.

2022. máj. 25. 13:20
 22/48 anonim ***** válasza:
17%

Szerintem az autista gyerek még így is hátrányból indul... Megszokja, hogy a képességeihez igazítják az oktatási rendszert, könnyített pályán, aztán jön a nagy betűs élet, és úgy bedarálja, mint a huzat. Ezt felejti el mindenki, az életben nincs felmentés, plusz tíz perc, könnyített állásinterjú. Ilyen szempontból az apróbb igazságtalanságok kezelése még talán segít is, mert megtanulja, hogy az élet úgy en bloc nem igazságos.

Szóval te most egy buborékban nevelt autista kisfiúra vagy irigy. Egyrészt borzasztó szánalmas, másrészt a te gyerekedről is sokat elmond, ha nem tud alsóban lépést tartani egy autistával plusz 10 perc nélkül. Tetszik vagy sem.

2022. máj. 25. 13:35
 23/48 ildibrexy ***** válasza:
100%

Szerintem ne irigykedj az autista gyerekre, fogalmad nincs milyen nagy hátránya van neki az egész hátralévő életében neki.

A szakértői bizottság dönti el hogy ő mennyi plusz időt kap a feladatokra. Ha te is szeretnél a kislányodnak plussz időt vidd el szakértői vizsgálatra hátha kiderül hogy ő is sni gyerek. Akkor kap majd ő is.

2022. máj. 25. 13:46
 24/48 anonim ***** válasza:
97%

Kérj te is autista kódot a kislányodra, akkor ő is dolgozhat tovább a feladaton. Akkor majd meglátod, milyen jó is az autit nevelő szülők élete, nekik milyen könnyű, bezzeg nektek...

(Irónia volt, ha valaki nem értené)

2022. máj. 25. 14:08
 25/48 anonim ***** válasza:
100%

Plusz idő annak jár akinek van erről szakértői határozata. Kapaszkodj meg Kérdező, ez pont így van a középiskolai felvételiken és az érettségiken is. Mehetsz akár az ombudsmanhoz is de csak magadat járatod le.

A saját magad leégetésén kívül két dolgot tehetsz. Vagy a gyereked sebességét növeled sok gyakorlással, vagy Te is szerzel egy szakértői véleményt a többletidőre.

2022. máj. 25. 14:51
 26/48 anonim ***** válasza:
100%

Na várjatok.

Ez a nő komolyan egy autista gyerek plusz tíz percét irigyli??? Jól értem??

2022. máj. 25. 14:55
 27/48 anonim ***** válasza:
95%

Jól érted, de mindjárt jön a kérdező, hogy nem ertjük ő mit akar kérdezni és mi vagyunk az idióták. Vagy ignorálja a többi választ.

Az a baj, hogy az ilyen szülők szeretnek kvára kindenbe beleszólni az iskolában mert az ő hópihecicababácskájuk igazságtalanul 3 másodperccel kevesebb időt kapott a dolgozatra, mert pl hosszabb a neve, nehezebb leírni... azt hiszi minden körülötte forog.

2022. máj. 25. 15:02
 28/48 anonim ***** válasza:
9%

úristen emberek, miért kell így nekimenni szegény kérdezőnek? ja tudom azért mert meg merte kérdezni, miért kell pozitívan diszkriminálni az édes-bájos autista kis csodát....

kérdező, én tényleg sajnálom a gyerekedet, de csak azt tudom mondani, hogy itt az alkalom megtanítani neki, hogy az élet igazságtalan, és mindig lesznek kivételezettek. illetve hogy ha valakinek papírja is van róla, hogy mindenki más felett áll, azt békén kell hagyni, mert bármi konfliktusban csak ő fog sérülni.

volt nekünk is autista osztálytársunk, egyszer hozzávágott egy féltéglát egy másik kisfiúhoz, mert az nem a megfelelő nevén szólította, fiú visszajött egy hét múlva (addig benn volt az ügyeleten meg ilyesmi), egyből kapott egy igazgatóit, mert megsértette szegény kis beteget. természetesen ő kapta a legtöbb pirospontot és matricát is, hiszen neki már a létezése is külön fantasztikus. szomorú hogy ez van, de ez van, muszáj leszel te is erre tanítani őt.

2022. máj. 25. 16:37
 29/48 anonim ***** válasza:
89%

28. Ostoba vagy, nem érted a lényeget.

Törvény szabályozza az esélyegyenlőséget, ha tetszik, ha nem.

2022. máj. 25. 17:29
 30/48 anonim ***** válasza:
88%

Az a baj, hogy hiába írták itt le százan, hogy annak a gyereknek jár, te továbbra sem érted.

Akkor én is elmagyarázom.

Vannak speciális igényű gyerekek, akiknek bár normál iq-juk van, de van valami tanulási nehézségük. Tudom, szerinted ki kéne őket tenni a Taigetoszra. De a magyar iskolarendszerben elvileg ők segítséget kapnak. Pl. fejlesztéseket, dolgozatokra többlet időt. És ez egy hatalmas pirospont a tanárnőnek, mert sajnos a legtöbb helyen nem adják meg, hiába is van kiírva.

Ez a többletidő akkor jár, ha a Szakértői Bizottságban megállapították, hogy a gyereknek ez segítséget jelent. Hogy ez a nagybetűs életben nem így lesz? Az lehet, viszont addigra felnő a gyerek, megtanulhat kompenzálni, vagy esetleg nem olyan foglalkozást választ magának, ami nehezebben megy. Az iskolában viszont sajnos minden gyereknek minden tantárgyból bizonyítani kell. Szóval hogy a nagybetűs életben hogy állja majd meg a helyét, az egy későbbi probléma.

Ha úgy gondolod, hogy a te gyerekednek is kéne az a plusz 10 perc, akkor menjetek el ti is a Szakértői Bizottsághoz, és majd ott felmérik, hogy van-e tanulási nehézsége. Ha van, akkor neki is kiírják.

De azért tényleg nem szép ilyenek miatt irigykedni szegény gyerekre. Tudod milyen nehéz lehet neki és a szüleinek? Remélem a gyereked előtt ezeket az elveidet nem hangoztatod, mert akkor szekálni fogja a másik gyereket, és ha a tanárok normálisak, akkor a te gyereked fogja megütni a bokáját.

Arra a kérdésre is reagálnék, hogy miért nem jár az autistáknak fenntartott iskolába.

Tudod nagyon sokféle tanulási nehézség van: figyelemzavar, beszédértési zavar, szociális beilleszkedési zavar, mindenféle diszek stb. (A magasan funkcionáló autista gyermek sem azért kap plusz időt, mert autista, hanem valószínűleg ezekből valamit még megkapott pluszban az auti mellé.) Ezeknek a gyerekeknek nincsen speciális iskola! Egyszerűen az államnak nem érné meg fenntartani őket, és erre képzett gyógypedagógusok is nagyon kevesen vannak.

Az autizmusnak nagyon sok fokozata van, vannak enyhébb változatai, és van olyan ember, aki még az önfenntartásra sem képes. Ha a Szakértői Bizottság kivizsgálta, akkor ők integrálhatónak ítélték meg, tehát a gyereknek joga van normális gyerekek közé járni integrált iskolába. A kedvezményeket nem az autizmusa miatt kapja!

Ha a Szakértői Bizottság úgy ítéli meg, hogy a gyermek súlyos állapotban van, akkor leírják, hogy nem integrálható, és speciális iskolára van szüksége. Ezt nem az iskolatársak sértődött anyukái fogják eldönteni, hanem autista szakos gyermekpszichiáter.

Mert speciális iskola csak súlyosan érintett autistáknak van, akik nem haladnak normál tanterv szerint, és soha nem fognak tudni elmenni dolgozni, nem lesznek önfenntartók.

Igen, minden problémás gyermek szülei abban reménykednek, hogy van speciális iskola, ahol majd segítenek, de el kell, hogy keserítselek, hogy nincs! Papíron igen, de a valóságban leginkább gyermekmegőrzők.

Ha a gyermeknek normál iq-ja van, akkor meg kell neki adni a lehetőséget, hogy rendes iskolában, rendes bizonyítványt szerezhessen, és a későbbiekben el tudjon menni dolgozni, és be tudjon illeszkedni a társadalomba. Amint írtad, a magatartásával nincs gond, csak magának való. Ha emellett lassan halad a tanulásban, akkor valószínűleg figyelemzavaros, ez gyakran együttjár. Ha a tied is lassú, simán lehet, hogy ő is az.

2022. máj. 25. 17:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!