Szerintetek mennyi havi nettó összjevedelem mellett lehet nyugodt szívvel gyereket vállalni?
Szerintem is az igényektől függ. Ha az albérletet nem számolom, akkor mi 8-900 ezerből élünk hárman, és marad is.
De ismerek olyan családot, ahol a nő 4 órás takarító volt, mielőtt szülni ment, a férfi minimálbérre volt bejelentve és valamennyit kézbe kapott, és jelenleg a nő a negyedik gyerekkel terhes. Igaz, hogy azt a babakocsit használja, amiben 35 éve őt is tolták, és a gyerekeknek a legnagyobb program a játszótér.
400e kb az alap.
Abbol siman meg lehet elni 3an.
A tobb az igenyeidtol fugg. Kerdes kelle csillio felesleges cucc 300e babakocsi vadiuj markas ruha minden evben 3x nyaralas stb...
Alapbeleponek a gyereknek kell 1db agy - mindegy milyen a matrac legyen jo.
1db butor a ruhainak - szekreny komod ami nekzek jo. Keves ruha eleg mert ugyis gyoran kinovi az elso evben.
1db babakocsi - igeny fuggo megint h milyen kell neked a babanak megfelel a legolcsobb is
1db autosulles - na ebbol erdemes jot nezni
Minden mas rajtad all. Pl adamohinta, kendo, seregnyi fejleszto jatek 1 honaposan, cumi, cumisuveg, fejogep 200e ert, devenyes (bar az esetek 99% semmi szukseg ra) stb... Ez a te igenyed nem a babae!
Ha tudsz szoptatni es nincs baja/betegsege a gyereknek akkor pelenka popsitorlo es pipere kell neki napi szinten.
Azért ez nincs így, sem a cumisüveg,sem a Dévényes nem a szülő igénye. És 1 éves korig még elég sok dolog kell neki, pl pár játék,könyv,rágóka esetleg gyógyszer, vitamin, oltás, etetőszék...
Nyilván különítsük el,hogy tengődni akarunk,vagy normálisan gyereket nevelni, odafigyelve a fejlődésére.
#14 Babaváró csomagokban ingyen hozzád vágják a cumisüvegeket. Ha az nem tetszik, mást akarsz, nagyobbat akarsz, többet akarsz az igenis a te igényed. Egyetlen egy darab cumisüveggel végig lehet csinálni tápszeres babával is, csak mosogatni kell minden etetés után (Ha 120 ml-s a cumisüveg és 150ml kell lehet 120+30ml-t csinálni).
A Dévényes is a szülő igénye. Külföldön nem létezik Dévényes, magyar találmány mégis felnőnek a gyerekek. Akinek valóban szüksége van fejlesztésre az ingyen kap a korai fejlesztőben. Az hogy valakinek az nem tetszik az szintén a szülő igénye. (Sokszor ugyanazok a szakemberek vannak ott, akik magánban is, csak valamiért szeretik azt hinni az emberek, ha fizetnek érte mást kapnak...)
Játékot, könyvet, rágókát is lehet ingyen vagy közel ingyen szerezni baba-mama csoportokban. Aki figyeli az talál "valaki szabadítson meg a cuccoktól" lehetőségeket.
Az se mindegy van-e a családban más kisbabás. A testvérem gyereke 2 évvel idősebb az enyémnél, különböző neműek, de így is rengeteg cuccot kaptam tőle. Ha azzal számolok, hogy azt mind újonnan kellett volna vennem kb. 150.000 Ft-ot spóroltam azzal, hogy van egy testvérem... (És akkor a nagyobb cuccokat nem is kértem, mert pl nem tetszett a kiságya színe, másmilyen babakocsit szerettem volna...)
Tényleg sok kiadás múlik a körülményeken és az igényeken.
"Akinek valóban szüksége van fejlesztésre az ingyen kap a korai fejlesztőben."
Ahogy azt Móricka képzeli. 😓
Oxigénhiánnyal született gyerekünkkel 5 hónaposan jutottunk be neurológushoz, amikor születésekor kértek nekünk időpontot még a kórházban, mint egyik osztály a másiktól.
(Nyilván nem vártuk meg, elmentünk magán, plusz magán elkezdtük a nem Dévény tornat, mivel arra még magán se volt kapacitás).
5 hónaposan aztán felmérte a neurológus, kijelentette, hogy se járni, se beszélni nem fog, intenzív gyógytorna kell, majd felírt várólistára, ahova 13 hónaposan hívtak be minket.
Na szerinted hol tartana most ez a gyerek, ha kivárjuk az állami ellátást, amikor még intenzív torna mellett is ott tartott 13 hónaposan amikor bekerült államira, hogy még csak kúszott?
Én minimum 800 nettó összbevètelt gondolnék alapnak akkor, ha nem várható nagyobb felújítás, autócsere pár éven belül.
A gyedes évek alatt lehet átmenetileg 4-600 ezer, de hosszú távon az nem elég.
Még egy másik eset ha egy részben önfenntartó családról van szó, ahol gyümölcsös-veteményes és állatok vannak, illetve apuka vagy a rokonok meg tudnak mindent csinálni a ház körül (ácsolás, térkövezés, mittudomén).
Amennyiben nem, akkor hosszú távon a ház állapotának fenntartása is jelentős költség.
Az is szempont hogy van-e kilátás a jövedelem növekedésére, más a 4-600 is ha pl anyuka olyan diplomát szerez a gyed alatt, amivel utána jól fog keresni vagy apuka felfutóban van a munkahelyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!