Ha gyed mellett lehet táppénzen is a kismama a második babával, akkor miért nem csinálja mindenki ezt?
1
Pedig tappenz csalás, hiszen keresőképtelen akkor vagy, ha nem tudsz dolgozni egészségügyi ok miatt. A terhesség önmagában nem az, csupán a veszélyeztett terhesség. Nos, te most még nem vagy 12 hetes terhes, egy szó nem esett arról, higy veszélyeztett terhesseged lenne, csupán anyagilag így fogsz jobban járni. Igen, törvényileg lehetséges, igen, továbbra is tappenz csalas
2-es!
Igen, az lemaradt, hogy nyilván az egészségügyi állapotnak ezt indokolnia kell. De ez már más kategória. Én magára az ellátásra reagáltam. Az, hogy az orvos felveszi e táppénzre, az az ő felelőssége. Jogilag viszont semmi akadálya annak, hogy a két ellátást egyszerre kaphassa. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy táppénz alatt utazgasson, kirándulgasson, stb...
1-es voltam.
Én nem vettem igénybe.
Számomra ez a táppénz csalás kategória.
Hogy korrekt választ is kapj: azért nem csinálják sokan, mert
1.) nincsenek tisztában a lehetőséggel
2.) nem akarnak "kib*szni" a munkáltatóval, mert félnek, hogy akkor nem várják majd vissza őket dolgozni emiatt
3.) ha visszateted magad táppénzre, megszűnik a gyes alatti védettséged, akkor ha gond van, elmegy a baba, kirúghatóvá válsz.
Szerintem a 6-os a leghasznosabb válasz. Mindenki eldöntheti, hogy melyik utat választja. Én "visszaélő" voltam és a legkevésbé sincs emiatt lelkiismeretfurdalásom. Egyrészt, mert konkrétan a munkáltatóm jelezte, hogy akarok-e ezzel élni, hisz mindenki így csinálja. Másrészt egyébként is veszélyeztetett voltam és ha dolgoztam volna ígyis úgyis táppénzre kellett volna mennem a teljes munkaidős állásomból. Harmadrészt 10 év alatt irgalmatlanul sok adót befizettem és fogok is még. Az legyen a legnagyobb bűnöm, hogy 5 hónapig "visszaéltem" egy jogi hézaggal.
Azt csak mellékesként jegyzem meg, hogy a másodállásomban GYED/GYES alatt is dolgoztam, akkor is, amikor a teljes állásomban már táppénzen voltam, tehát tisztes adófizető állampolgár is voltam, meg aljas visszaélő is az anyagi haszon érdekében. :D
Csatlakozom. Azért nem használja ki mindenki, mert:
- Nagyon sokan nem tudnak arról, hogy ilyet lehet.
- Mert valahol etikátlan a munkáltatóval szemben, pláne ha nincs nyílt kommunikáció a szándékokról. Ebben az esetben valószínű kereshet is új munkahelyet, mert nem fogják visszavenni. Nem feltétlenül ér ez hosszútávon ennyit. Nagyon különböző módon tudnak reagálni erre a szitura a munkáltatók és nagyon nem mindegy hogy intézed.
- Erkölcsi kérdést csinálnak belőle, inkább lemond valaki havi 1-2-400 ezer forintról, ami valljuk be igencsak jól tud jönni a legtöbb hazai családnak, csak elmondhassa a gyakorin, hogy ő nem "haszonleső".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!