Tényleg ennyire szükség van a segítségre szülés után?
Anyósommal beszélgettünk egy rokonom kapcsán erről. Az illető a szülei házában élve szült gyereket, én szerintem ez felelőtlen döntés volt, de anyósom rendíthetetlenül védte az illetőt. Szerinte szülés után feltétlenül kell a segítség, máshogy sokaknak nem is megy a kisgyerek ellátása.
Nos, én eddig máshogy vélekedtem erről. Úgy gondoltam, hogy kiköltözöm külföldre a párommal és ott vállalunk gyereket, már pedig ott nem lesz senkim, aki odajönne nekem szülés után ugrálni a ház meg a gyerek körül, sőt bevallom, képem sem lenne megkérni erre senkit, az én gyerekem, az én lakásom/házam, én vállaltam. De a környezetem mást mutat, mindenkihez megy az anyja, anyósa átvállalni a teendőket szülsé után pár hétig. Én úgy gondoltam, majd a párom kér szabadságot és besegít ő, ha én leszek ebben a helyzetben.
Szerintetek én vagyok eltévedve ezzel a véleménnyel vagy tényleg el lehet látni egy újszülöttet egyedül is? Elegek lehetnek a szülők, háztartás, miegyéb mellett, vagy mindenképp szükséges, hogy valaki besegítsen? Friss anyukaként még annyira tapasztalatlan az ember, hogy nem tudja ellátni a teendőket?
De, el lehet látni a babát egyedül is.
Viszont a segítség néha tényleg jól jöhet. Ez nem jelenti azt, hogy rögtön odaköltöztettem anyukámat és anyósomat magunkhoz, de ha hoztak enni, vagy esetleg csak kicsit átvették a babát, amíg én valamit csináltam, az jól esett.
Amúgy hasfájós babám volt, aki napi 12 órát üvöltött végig, úgyhogy tényleg jól esett néha, ha valaki átvette picit. :)
De persze segítség nélkül is meg lehet oldani. Viszont amíg nincs gyereked, el sem tudod képzelni, hogy egy baba valóban 24 órás szolgálattal jár, amiből esküszöm szuper "kizökkenni" néha, akár csak egy fél órácskára is.
S persze első, hogy a párod legyen segítőkész. Az a legjobb. :)
Sokan vannak úgy hogy nincs segítségük és ők is megoldják a feladatot.
Nálunk itt voltak egy hétig anyósék. Jól jött a segítsége. Sokmindent megmutatott mit hogy kell pl hogy kell fürdetni hogy kell öltöztetni a köldökét ápolni stb. Plusz még jó volt hogy a kajával és a takaríttással nem nekem kellett foglalkozni hanem megcsinálta ő.
Utána jött anyum ő is sokmindent megmutatott amit eddig nem tudtam.
Biztos ment volna egyedül is de jobb volt hogy volt kire számítsak aki ért hozzá.
Most 36 hetes terhes vagyok. Szülés után férjem vesz ki 1 hét szabit és miután visszament dolgozni csak utána jönnek anyósék. Most már tudom mit hogyan kell csinálni.
tehát otthonszülés volt? ez egy dolog, lehet vitatkozni róla, személy szerint nem értek vele egyet. A szülés utáni órákban (is) jól jön a segítség, de csak ha szakszerű szerintem. Meg is őrültem volna ha anyám vagy anyósom viszi el lefürdetni a gyereket míg én magamhoz térek, amikor kb. 30 éve nem fogtak kisbabát...
ellenben a kórházban nyilván jó volt, hogy elvitték az aranyóra után lefürdetni, és csak akkor hozták be szoptatni amikor magamhoz térem (császár után)
Ha a segítséget úgy érted meg a szülés utáni hetekre érted, igen, az viszont nagyon jól jön, legyen szó anyósról, nagymamáról, egyrészt nekem két órából egy szoptatással telt, másrészt császárosként esélyem nem volt arra hogy pl locsoljak a kertben, vagy ácsorogjak a tűzhely mellett, bevásároljak...persze apa otthon volt egy hetet, de utána magamra maradtam volna, márpedig császár után sajnos adódhat úgy, hogy 1-2 hétig nem tudod ellátni a háztartást és a babát egyszerre.
Anyukám 10 napot volt nálunk, a kertet gondozta, nyár volt, minden tönkre ment volna, befőzte nekem a sok terményt, takarított mosott főzött rám, apa pedig bevásárolt intézte a hivatalos ügyeket.
Szerintem aki teheti hogy segítséged fogad, jól jár, aki nem teheti, az sajnos nem teheti. De ettől még tény, hogy jól jön.
Kellene segítség, mert a szülés után legalább 2-3 hétig az anyukának feküdnie kellene, hogy rendbe jöjjön a méhe.
Erre majd 50-60 évesen jönnek rá azok, akik segítség nélkül akarnak boldogulni.
Természetesen nem szükséges mindenképp, de nagyon jól jön az elején a segítség, nem is a baba körül, hanem minden egyéb területen, pont azért, hogy az anyuka az első hetekben csak a babával tudjon foglalkozni, ne kelljen háztartást vezetnie meg hasonlók. Nem véletlenül hívják az első hat hetet gyermekágynak, nem egy új divat ez, már évszázadok óta szokás a frissen szült anyát kímélni.
Nem azt mondom, hogy feltétlenül egyháztartásban kell élni, bár felelőtlenségnek nem nevezném azt sem, de a "nekem aztán nincs képem segítséget kérni" szerintem teljesen felesleges önérzeteskedés, főleg, ha vannak, akik szívesen segítenének. Egy család többek között erről is szól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!