Ti is rosszul vagytok a sok ősmagyarkodó névtől?
Nem vagyok rosszul tőlük, de nem válogattam közülük egyik gyerekemnél sem.
Az ismerősi körömben sem túl népszerűek amúgy a nagyon kacifántos Lehel és Ajtony és Aba és ilyenek. Konkrétan egy kamaszkorú Koppányt ismerek, egy ovis Hunort, egy kisbaba Nimródot. Csanád lesz a szomszédunk kisfia, egyik barátnőm januárban szült, az ő kisfia pedig Huba.
Botond, Árpád, Attila, Álmos, Zalán, Csaba, Emőke, Emese, Enikő stb. ugye már nagyon gyakoriak.
Mi olyan nevet igyekeztük választani mindkettőnek, amik nem túl gyakoriak, de mégsem kérdeznek rá akár többször is újra, hogy "Mondd még egyszer, nem értettem!"
Külföldről átvett, fonetikusan leírtak szóba sem jöhettek.
Nálam egyik sem veri ki a biztosítékot, inkább van, amelyiken mosolygok. De van, akinek a mi névválasztásunk nem tetszik. Már mondták is... :)
Lányunk Léna, van akinek ez nem tetszett, mert túl gyakori. Második babánkat nem tudjuk milyen nemű, ha lány lesz a Száva nevet kapja, ha fiú, akkor a Mór nevet.
Nekem azok nem tetszenek, ahol ilyen módon akarják passzintani a vezetéknévvel: ismerős kislány osztálytársa Vadon Ibolya, testvérei Vadon Virág és Viola.
Egyet értek ezzel a válaszolóval teljesen:
Nem, én a Melániktól meg a Jázmoniktől meg a Brendonoktól vagyok rosszul. A Koppány típusú nevek sem igazán tetszenek, némelyik már-már tényleg vicces, de fényévekkel jobbak a Vanesszáknál.
Én is szeretem a régi magyar neveket, persze én sem mindegyiket, de a divatnevek, mint a Krisztián, Krisztofer, Renáta, kifejezetten irritálnak. Abból, hogy ki milyen nevet ad a gyerekének, lehet következtetni a szülő kulturáltságára is.
Nem, nem vagyok rosszul. Attól vagyok rosszul, hogy az utcán, játszótéren, és jelen esetben egy fórumon (elvileg) érett felnőtt emberek összegyűlnek és közösen szitkozódnak, kibeszélnek embereket mert így vagy úgy nevezik el a gyermeküket. Ha ilyen példát mutatunk, egyáltalán nem csodálkozom hogy a gyerekek is kibeszélik, bántják egymást, hisz a szülők ugyanezt teszik...
Nem, nem vagyok rosszul semmilyen névtől, mert minden szülőnek meg van a joga hogy úgy nevezze el a gyermekét ahogy szeretné. Neked is meg van ehhez a jogod, nekem is a szomszédodnak is. Ha mindenki így gondolkodna talán nem csúfolnák egymást a gyerekek sem, mert nem ilyen szülők vennék őket körbe..
Nem tudom hogy keverted ide a liberalizmust vagy Amerikát, én egyiket sem említettem, egyszerűen nincs ingerenciám másokat megszólni/kibeszélni/hátuk mögött suttogni a saját döntésük miatt, ami MINDEN szülőt megillet ha gyermeke születik. És nem akadok fent tényleg a Remény Sugár vagy a Zöld Alma neveken sem. Alapvetően a gyerekek sem foglalkoznának ezzel, ha otthon vagy öltöztetés közben nem hallanék ezt a szülőktől, hogy jaj milyen hülye anyuka hogy így meg úgy nevezik el egymást gyerekét. Mert ők még nem ezek alapján ítélik meg egymást. Tudom, mert sok kisgyerek van a környezetemben és sokak barátjuk/barátnőjük különlegesebb nevű. Ez hogy csúfolni fogják egymást a nevük miatt csak is a mi, felnőttek hibája.
De nem kell egyetértened velem, én csak megosztottam a véleményemet. Sajnos úgysem fogunk megváltozni, de remélem ahogy cseperedik majd ez az új generáció, és egyre elterjedtebbek lesznek és nem lesz ritkaság a Berke, vagy akár a Sugár keresztnevek legalább emiatt nem fogják bántani egymást a gyerekek,és sokkal elfogadóbbak lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!