Ti hogyan döntenétek? Beteg baba?
Nővérem több mint 10 évvel ezelőtt volt ikerterhes (kétpetéjű). És az egyik babánál nyitott hasfalat állapítottak meg.
Azt mondták, vesznek magzatvíz mintát, hogy van-e más (akár idegrendszeri!) fejlődési rendellenesség, mert akkor a terhesség megszakítást javasolják. De csak a beteg babáét, mivel 2 külön burokban vannak, a másik jó eséllyel életben maradhat.
Szerinted, milyen állapotban volt a nővérem, amíg az eredményre várt?
Szerencsére minden rendben volt, így megszülettek, a kicsit megműtötték, mára már semmi nem emlékeztet a dologra, csak egy pici heg a köldöke mellett...
Szóval ha minden eredmény azt mutatja, hogy rendben, akkor én mindenképp megtartanám!
És amúgy is már csak 4 hét, amíg dönteni lehet, utána már mindenképpen megpróbálják megmenteni az orvosok, akármi történik!
És mivel már a 12. hétre teljesen kifejlődött a kis agyacskája, így a későbbi betegséged szerintem nagyon minimális eséllyel okozhatott bármiféle idegrendszeri problémát.
Inkább csak fizikai lemaradást.
Én nagyon drukkolok, hogy minden rendben legyen!!!!
Azért arra én nem adnék, hogy a védőnő mit mond. Az első babámnál engem végig riogatott, és többször hangsúlyozta, hogy meddig lehet megszakítani a terhességet (több mint 2 évig vártunk a babára, és volt egy vetélésem). Nem tetszett neki, hogy dolgozok, és mindig a lehető legrosszabb verziókat vetítette elém.
Most megint babát várok, 28 hetes vagyok. Nekem is rossz lett az afp eredményem, amit a védőnő igen gyászos hangon jelentett be, rendesen beparáztatott, 2 napig bőgtem. A doki azt mondta, hogy határértéken belül van, de az idióta védőnő addigra tett róla, hogy síkideg legyek. Mi elmentünk Bp-re az Istenhegyi klinikára, mert addigra már úgy voltam vele, hogy engem csak az nyugtat meg, ha ők mondják, hogy minden rendben van. Az afp egy rakás sz..r, nem tudom miért kötelező még mindig.:( Engem megnyugtattak egyébként, a nemét is akkor mondták meg.:)
Azt javaslom neked Kérdező, hogy te is próbáld meg valaki olyan véleményét kérni, akinek adsz a szavára. Ez ne a védőnő legyen, mert szerintem nem ők a leghozzáértőbbek ezen a területen. Persze a döntés a tiéd, és a következményeket is sajnos neked kell viselned. Én beszélnék másik orvossal/genetikussal is.
Ugyan az én terhességemben nem voltak plusz vizsgálatok,sem rossz értékek, de a 12. hét után végig 2 héttel kisebbnek mérték a babát.és annyival később is született, teljesen egészségesen, pedig lehetetlen, hogy 2 héttel később fogant.
még annyi, hogy az afp eredményem nekem is rossz lett( mondjuk nem volt vészes), de ugye a 2 hét csúszás miatt nem jókor vették le. és egyébként is jobban hiszek a kromoszóma vizsgálatnak.
Előző vagyok.
a másik terhességemnél a nagyon kevés magzatvíz miatt gyorsan megcsászároztak. amikor utólag kérdeztem, hogy mennyire volt kevés, kiderült, hogy teljesen elég volt. erről ennyit.
sok erőt és kitartást!
Nehéz helyzet a Tiéd. A 2,5 hetes lemaradás nem feltétlenül baj, főleg, ha arányosan növekszik a baba. Köldökzsinórt néztek? (Megvan-e benne mindhárom ér?) Milyen rossz eredményekre alapozta az orvos azt, hogy el fog halni a baba? Az afp-re, ami lehet, hogy nem is időben lett levéve? Én ennyi információ után biztosan nem akarnék szülésindukciót (ennél rosszabb eredmények után is nagyon-nagyon elgondolkoztató szerintem).
Nekem született beteg babám, már csak nagyon későn derült ki, hogy halálos betegsége van. Akkor már - mondhatni - nem volt választásom, hiszen szülésindukció csak a 24. hét végéig lehetséges, én meg azon már jócskán túl voltam. Ha lett volna választási lehetőségem, akkor biztosan azt választottam volna, hogy megszülöm a babát korábban. Ma már tudom, hogy ebben az esetben biztosan meg is bolondultam volna, soha nem tudtam volna megbocsátani magamnak, amit tettem. Így sem volt könnyű, mert a babát néhány hónapos korában elveszítettük, de visszagondolva a rövidke életére, nagyon nagy hiba lett volna idejekorán elvenni tőle - és magunktól is - azt a néhány hónapot.
Az is igaz, hogy egy beteg baba alapjaiban változtatja meg az ember életét. Az is lehet, hogy soha nem lesz képes normális életre, és végig szülői gondoskodásra szorul majd. Nyilván ezt is mérlegelni kell, van, aki képes ilyesmit vállalni, van, aki nem.
De hogy a te eredményeid alapján nagy bajról beszélnek, azt nem is értem. Ne haragudj, nem elbagatelizálni akarom a problémát, de ha a kromoszóma-vizsgálat rendben, ultrahang - a növekedési lemaradáson kívül - nem mutat eltérést, akkor nem értem, miért sodornak olyan helyzetbe, hogy ilyesmin kelljen gondolkodnod.
Abban pedig nem vagyok biztos, amit az egyik válaszoló írt, hogy az orvosok jót akarnak. Nos, az orvosok képtelenek beleképzelni magukat egy ilyen helyzetbe. Ők azt gondolják, hogy semmiség egy vetéltetés, és majd lesz másik. Ezt sajnos tapasztalatból írom. Nekem csupán annyit ajánlottak fel, hogy mivel úgyis halálos beteg a babám, indítsuk meg a szülést a 32. héten, ők meg majd írnak valami indokot, hogy miért van rá szükség. Ez azért lett volna szerintük jó, mert akkor biztosan nem élt volna egy-két napnál tovább, és az nekünk milyen jó lett volna. A legtöbb orvos - tisztelet a kivételnek - képtelen egy beteg babára úgy tekinteni, mint egy emberre. Szóval, nem feltétlenül bíznék az orvosok ilyen jellegű ítélőképességében, és kedves kérdező, a helyedben azon is elgondolkoznék, hogy biztosan a megfelelő orvosnál vagy-e. Mert hidd el, ez sem mindegy.
Na, bocsánat, nem akartam okoskodni. Nagyon drukkolok Nektek, és őszintén azt gondolom, hogy nem beteg a kisbabád.
Minden jót kívánok!
Még annyit, hogy egy magzati szívultrahangot szerintem érdemes lenne csináltatni, ha az rendben van, akkor már végképp azt gondolom, hogy nincs félnivalód. Viszont ilyen ultrahangra csakis olyanhoz érdemes menni, aki érti is, amit csinál.
A védőnő pedig... A 12. terhességi hétig okozhatnak gondot a vírusok a babában. Ha neked 14 hetesen volt betegséged, akkor nagyon kicsi a valószínűsége, hogy bármi galibát is okozott. Utolsó voltam.
Nálam is 2.5 hét volt a lemaradás, ami a végén picit nőni kezdett, de 40+5re szültem makk egészséges kislányt 3000 grammal és 53 cm-rel. Másfél éves státuszon is csak 7600 gramm volt, de semmi baja hála Istennek, azon kívül, hogy vékonyabb, mint a társai, nem is alacsonyabb. Mindenki fiatalabbnak hiszi. Tegnap volt 21 hónapos és 9200 gramm.
Tényleg semmi baja és nem kezdem most fényezni, de nagyon sok mindent csinál, ami ilyenkor nem túl jellemző.
Mozgásfejlődésben kicsit le volt maradva, 10 hónaposan ült először, 16 hónaposan kezdett járni, de ez még belefér.
Engem is riogattak anno, engem is a védőnő és engem is az Istenhegyin nyugtattak meg és a doki, akinél én is születtem. Megtartanám, persze. Minden jót Nektek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!