Mit szóltok ehhez a levélhez?
"A menyem múltkor sírva fogadott minket. Rávert a két éves gyereke kezére mert az marokszámra szorta szét a sót a lakásban, és azóta rettenetes lelkiismeretfurdalása lett. A másik menyem azt mondta, ő sose tudná megütni a gyerekét, de hideg víz alá állítja, ha hisztizik.
67 éves nagypapa vagyok és elegem van ebből a mai, álszent világból. Nem verjük meg a gyerekeket, mert az bántalmazás, és beteg, aki ilyet tesz. De csap alá állítjuk és fröcsköljük hideg vízzel, meg bébiszittert fogadunk mert olyan elegünk van már belőle, hogy menekülnünk kell, meg ápolgatjuk a kis lelkét, aztán felnőtt korában eltartjuk 35 éves koráig, mert nem találta meg a helyét a világban.
Most figyeljetek, mai fiatal szülők!
5 fiú gyermeket neveltem fel! Az egyik orvos, a másik mérnök, a harmadik szintén orvos, a negyedik tanár, az ötödik pedig vállalkozó, mégpedig sikees. Keményen dolgoznak, nem nyavalyognak, és öten összesen 17 unokával ajándékoztak meg! Minden ünnepet, és majdnem minden vasárnapot együtt töltjük! Ez minősíti a kapcsolatunkat, annak ellenére, hogy nálunk bizony előkerült a nadrágszíj nem is egszer, ha fegyelmezésről volt szó. Pontosan tudta mindegyik gyerek, hol a határ, a büntetés előre kiszámítható volt, megkapták, kisírták magukat, megtörölték az orrukat és az élet ment tovább. Ha a feleségem rácsapott a két éves fenekére, sose jutott eszembe felelősségre vonni, és ő se omlott össze lelkileg, és nem mondogatta, hogy ez az ő gyengeségét tükrözi. Ez kell egy kisgyereknek, egy magában isbizonytaln anyuka? Nem, nem az ő gyengeségét tükrözi. Az ő következetességét a helytelen viselkedéssel szemben. Ha valamit elmondtunk egyszer, kétszer, százszor, és százegyedik alkalommal csakazértis megtette a dolgot, akkor talán az az én gyengeségem? A gyerekeim nem járnak pszichológushoz, nem kerülnek minket, nem önbizalomhiányosak és nem keresik az élet értelmét. Megtalálták, a munkájukban, a családjukban és a helyes értékrend szerint nevelt gyerekeikben.
A mai szülőknek pedig sok sikert kívánok, saját szememmel látom, milyen nagyszerű eredményeket érnek el a sok lelkizéssel meg könyörgéssel, ahogy nevelik a gyerekeiket. Tizenévesen már nem találják az élet értelmét és vodkás üveggel a kezükben lófrálnak az utcán. A pelenkás kislánybabákat nevelő anyukák, akik azt gondolják, hogy mindent tudnak már az életről és gyereknevelésről, könnyedén gondolják, és tanácsolják, az üljünk le és beszéljük meg verziót. Én már felnveltem az gyerekeimet, és azt hiszem joggal mondhatom, hogy az én nevelési módszerem is ért annyit, ha nem többet, mint a putyulgatás módszere. De nem is menekültünk az elviselhetetlenül hisztis gyerekeink elől, meg sem fordult a fejembe se a feleségem fejébe, hogy fáradtak vagyunk és többre vágyunk, ami szintén egy mai divathullám. Tettük a dolgokunkat, mindenki tudta, mi a szabály, nem volt vita, könyörgés, de volt olyan szoros családi összetartás, ami a mai napig megmaradt, Istennek legyen hála."
" Egy hétig szenvedtem a lelkiismeret furdalástól, hogy mit tettem. De nem volt mentség, nem volt feloldozás. Hülyeséget csináltam, és őszintén szólva jól esett volna, ha valaki feloldoz végre, de mivel nem tudták, hogy én is benne voltam a dologban, ez nem történt meg. A végén, amikor már nagyon furdalt a lelkiismeret furdalás, mezítláb mentem haza a hóban. Hááááát, nem volt jó élmény, fájt a lábam, mint fene. Jobban fájt, mint az az öt-hat ütés, amit apámtól kaptam volna, ha tudott volna a dologról. Én nem lettem beteg, de attól kezdve jobban aludtam éjszaka. A lánytól pedig hosszú évek múlva mertem bocsánatot kérni."
Ezek a sorok bizonyítják, hogy igen is mekkora kárt okozott a bácsi az erőszakkal, a rettegésben tartott neveléssel. Azt gondolom, hogy ha tényleg mindent jól csináltak volna gyereknevelés terén, akkor a fiú nem ostorozta volna magát, és büntette volna magát (ilyenekből szoktak lenni az olyan emberek, akik titokban pengével vagdossák magukat), hanem mert volna odaállni a szülei elé, és bevallani a tettét. Amire a helyes reakció természetesen büntetés lett volna (nem testi fenyítés vagy lelki terror, hanem humánus, és arányos büntetés), valamint természetesen a lánynak is be kellett volna vallania és bocsánatot kérnie tőle. Nem egészséges, hogy ilyen hosszú ideig kínozta a lelkiismeretfurdalás, és saját magát büntette, mert annyira rettegett a szüleitől, hogy nem merte bevallani, hogy bajba keveredett.
A gyereket nevelni kell, szabályokat hozni és azokat betartatni kell, de azt gondolom, hogy sokkal többre megyünk, ha mindezt úgy érjük el, hogy ne legyen szükség erőszakra. Azt kell elérnünk, hogy a gyerekünk bízzon bennünk, merje elmondani, ha disznóságot csinált vagy bajba keveredett, merjen a szülőhöz fordulni segítségért. Mert ha nem, az akár tragédiákhoz is vezethet.
Az erőszak a szülő részéről szerintem egyet jelent a nevelés kudarcával. És erre nem mentség az időhiány.
Erre csak Vekerdy Tamást idézem: "Svédországban a gyerekverést börtönnel sújtják, és szerintem helyesen teszik."
Igen, én írtam, de helyesebben fogalmazva: én idéztem. Elgondolkodtatott az a dolog, hogy valakinek egy (HIBÁS!) nevelési módszer ellenére, sikerülhet-e egészséges és boldog felnőtteket nevelni. Mi az, ami megakadályozta ezeket az embereket attól, hogy depressziós, önbizalomhiánnyal küzdő, tétova, instabil, agresszív, párkapcsolati nehézségekkel küzdő emberekké váljanak? Számomra ez a levél és az azt követő találkozás ezért volt fontos. Hogy A TESTI FENYÍTÉS ELLENÉRE, MIÉRT, MITŐL? És nem maga a testi fenyítés. Ez gondolkodtatott el engem. Az, hogy kinek mi jött le belőle, megint csak érdekes és elgondolkodtató dolog, mert ez már nem az én dolgom. Az, hogy a testi fenyítés lett kiélezve és kivesézve, azon múlott, ahogy Önök, Ti reagáltatok. Én ezt a fonalat vittem tovább. Ha én azt mondom, hogy a dohányzás károsítja az egészséget de volt valaki, aki ennek ellenére 100 évig élt, akkor engem az érdekel, hogy miért élt mégis 100 évet, genetika? Milyen életmód, mi kell ahhoz, hogy valaki a dohányzás ellenére 100 évig éljen. Ez sokkal érdekesebb probléma számomra, minthogy elkezdjük győzködni egymást, hogy de a dohányzás egészségtelen. Igen, az, a verés szintén és pont, ezt elismertük, ezen nincs mit vitatkozni, főképp, hogy én magam is ezen az állásponton vagyok és számtalanszor le is írtam már, és innen szerettem vona továbblendülni. Nem emlékszem, hogy írtam volna, hogy a mai hülye szülők miért ne verik a gyerekeiket. Ez abszolút nem az én álláspontom, ezt már valaki az én szavaim mögé gondolta önhatalmúlag. A nagypapa levelét boncolgatva pedig ő inkább a szülői következetességet hiányolja, nem a verés mellett voksol, hanem azt mondja, hogy ha már megtörtént, megtörtént, ha az édesanya úgy érzi, hibázott, többé ne tegye, de ha szerinte helyén való volt a dolog, akkor nem kell sírni, mert egy magában bizonytalan szülő a korlát nélküli hídhoz hasonlítható. Az időhiány nem mentség. Ki és mikor állította, hogy mentség? Ez egy magyarázat volt egy elhibázott büntetési formára, de senki sehol nem írta, hogy mentség. Az pedig egy fatális félreértés, hogy én azt írtam volna, hogy ez a nevelési módszer, mármint a verés tett volna jót a gyereknek! A verés nem tett jót a gyereknek, de TÚL ROSSZAT se, mert volt egy szerető védőháló, ami megvédte ettől, egy szerető, gondoskodó családi légkör, amiben még a rossz se be nem gyógyuló sebet ejteni! Én a feltétel nélküli szeretet, hitelesség és kongruencia pártján álltam minden hozzászólásomban, és nem egyszer leírtam, de legalább tízszer. Akinek még ezután is más csapódik le a lelkében, az már nem az én felelősségem. Nem évekig szenvedett, ez is fehéren-feketén van leírva: egy hétig. Én személy szerint még nem találkoztam olyan emberrel, aki minden hibáját meggyónta a szüleinek. Főleg nem egy bizonyos életkor után. Mert a kényszeres vallomástétel is tud furcsa lenni, hogy mást ne írjak. Ez egy olyan eset volt, amit hiába mondott volna el az apjának, azon már ő se tudott volna segíteni, legfeljebb jól elszomorodik, hogy lám-lám, mit tett az ő fia. Nem a megtorlástól félt, sőt, azt mondta, az elnadrágolás nem fájt volna neki annyira, mint a saját lelkiismerete. Ami aztán a lány elé vezette, akitől bocsánatot kért. Hát én erre nem tudom azt mondani, hogy ennek az embernek a lelkében nem stimmel valami. Volt egy erkölcsi világnézete, és az lett volna szörnyű, ha nem jelez erre a lelkiismerete. De jelzett, a maga módján megpróbálta levezekelni a hülyeségét, de aztán felismerte, hogy a legjobb módszer a lelkiismeretfurdalás enyhítésére nem az önsanyargatás, hanem a bocsánatkérés, és meg is tette. Hát én ebben semmi betegeset nem látok.
Szóval a félreértések elkerülése végett: nem, nem helyes a testi fenyítés. Ne erre helyezzük a hangsúlyt. Hanem hogy olyan stabil értérenddel rendelkező, hiteles, kongruens szülők legyünk, akik, ha hibázunk (és fogunk) nem okozunk életre szóló sérüléseket, mert sokkal fontosabb lesz a gyerekünknek a tőlünk kapott feltétel nélküli szeretet, mint az esetleges hibáink.
Az idézet remek, csak az "Erre" szót nem értem. Mire is? (Egyébként nem vagyok benne biztos, hogy jobb lett volna a helyzete ennek az ötgyerekes családnak attól, ha a papát börtönbe ültetik... Úgy el tudom képzelni a gyerekek elképedését, amikor egy közös kirándulás alkalmával, vagy amikor a kezüket fogva tanítgatja őket az asztalos-eszköz helyes használatára már ezredjére, jönnek a rendőrök és papát elviszik a börtönbe. Az anyuka meg egyedül marad az öt fiával, akik csúnya módon még szerették és is apjukat, annak ellenére hogy egyszer-kétszer kaptak a fenekükre tőle...)
No, ezzel most megint a testi fenyítést védtem, és nem a szerető, összetartó családot.
" A testi fenyítés másik veszélye: a verés és az erőszak közti határt könnyű átlépni, s gyakran nem is lehet szétválasztani a kettőt. A szülő például pofon vágja hisztis gyerekét - de különbség van egy pofon és három pofon között.
Vekerdy Tamás pszichológus szerint nehéz meghúzni a határt, hol végződik a "néha rácsapok a fenekére" és hol kezdődik a bántalmazás. Az előbbit ő nem is tartja tragikusnak, különösen akkor nem, ha például egy "hülye voltam, te is az voltál, bocsánat" fordulattal helyére kerülnek a dolgok. - Persze, ha a bocsánatkérés rutinná válik, akkor ez sem működik - teszi hozzá. Azt mondja, hogy minél nagyobb a gyerek, annál ártalmasabb lehet a pofon, mert az idősebbek sértőbbnek, kibírhatatlanabbnak érzik."
Ajjaj, hát ez a Vekerdy mondott már nekünk sok félét, és de jó lenne őt is jobban megérteni.
Kérdező, te nem akarsz minket megérteni. Te azt mondod, hogy egészséges, boldog felnőttek lettek ezekből a gyerekekből. Én pedig azt mondom, hogy nem, szerintem nem lettek azok, mert azok alapján, amiket leírtál, nem tűnnek annak. Innentől pedig már lehet azon vitatkozni, hogy milyen egy egészséges lelkű felnőtt. Szerintem az nem egészséges lélekre vall, ha valakinek testi fenyítés formájában van szüksége "feloldozásra", máshogy nem tudja rendezni a konfliktusait, problémáit. Szerintem ez már az a kategória, mint amikor valaki pengével vagdossa magát titokban, vagy éhezteti magát, hogy így vezekeljen a bűneiért.
Ha most sem akarod érteni, a te dolgod, nem írom le többször ugyanezt.
Ja és még két dologra reagálnék:
Ez a 24-es hozzászólásodból van: "A lánytól pedig hosszú évek múlva mertem bocsánatot kérni."
Ez pedig az 56-os "Nem évekig szenvedett, ez is fehéren-feketén van leírva: egy hétig."
Na most akkor évekről van szó, vagy egy hétről?
"Volt egy erkölcsi világnézete, és az lett volna szörnyű, ha nem jelez erre a lelkiismerete."
Ne forgasd ki a szavaimat, nem azt mondtam, hogy ne jelezzen a lelkiismerete. Igen is jelezzen, és amennyire lehet, próbálja helyrehozni a bűnét. De ennek a helyes módja nem az, hogy ő is mezitláb megy haza a hóban, vagy hogy utólag arra vágyakozik, hogy az apja bárcsak ismét rendesen elintézte volna a nadrágszíjjal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!