Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Anyukák! Sokatoknak miért...

Anyukák! Sokatoknak miért esik nehezére a gyerekre rászólni, ha neveletlen? Miért kell arra fogni, hogy "csak játszik"?

Figyelt kérdés

Nem provokálásnak szánom.

30 éves lány vagyok, és olyan épületbe dolgozok egy irodában, ahol kisgyerekeknek szoktak programokat szervezni, vagy éppen napközi, egyéb játékok.

És egyszerűen néha elképedek.

Sok olyan gyerek van, aki egyszerűen tojik mindenre, beszólogat a felnőtteknek, sőt, rugdossa őket, volt már h le is köpte valamelyik.

Anyuka persze nem hiszi el, stb.

Valamelyik munkatársam aki az egyik csoportot vezeti besokallt, és 2 gyereket is "kitett", mondta a szülőknek, hogy addig ide nem jöhetnek, míg meg nem tanulnak viselkedni, mert felháborító amit csinálnak.

És az anyukák voltak felháborodva.

Ide 5 éves kortól 13 éves korig lehet hozni gyereket, szóval ez a korosztály.

És egyszerűen az anyukákat nem érdekli, hogy a gyerekük a többi szórakozását tönkreteszi.

Az említett 2 gyerek közül az egyik 9 éves, és állandóan ütötte, püfölte, rugdosta a társait.

A másik még csak 7 éves, de olyan mocskos szája van, hogy magam sem hittem el. Ráadásul nem fogad szót sem.

Félreértés ne essék, én nem utálom a gyerekeket, de a szülő miért nem képes megnevelni? Múltkor az egyik anyuka szeme láttára köpte le a csoport vezetőt és rúgta meg, anyuka meg nevetett egyet és "jaj csak játszik, még csak gyerek".

Miért nem szólnak rájuk? Vagy akik ilyeneket csinálnak itt, azok otthon a saját szüleiket is leköpik, meg rugdossák?

2013. febr. 21. 16:28
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
100%

Én mindig rájuk szólok,sosincs ilyen,hogy valakibe belerúgnak. Pedig az egyik tényleg eleven ,akaratos,hisztis kis zsarnok (a másik nem,pedig ugyanazt a nevelést kapták,hát igen van egy alap természete mindnekinek,és ebből kell kihozni szerintem a szülőnek a legjobbat) ,de én a társaságban viselkedésre nagyon háklis vagyok,ha nem tudnak normálisan játszani,AZONNAL hazajövünk ,ez a büntetés. Eleinte nehéz volt,mert ordítanak meg tiltakoznak ,és szerintem sok szülő egyszerűen túl kéynelmes ahhoz,hogfy ezen átessen,ezért inkább mindent ráhagy a gyerekre. Nálunk volt pár ilyen kör,aztán rájöttek,hogy tényleg mindig betartom a büntetéseket ,és nem is nagyon rosszalkodnak azóta.

Szerintem a lényeg,hogy makacsabbnak kell lenni mint a gyerek . Csak sokaknak ehhez nincs kedvük/erejük és hagyják a gyerekeket nőni mint a gomba,nevelés nélkül.

A mocskos beszédet ,káromkodást meg valakitől hallja a gyerek ,valószinüleg otthon ..

2013. febr. 21. 16:50
 12/46 anonim ***** válasza:
61%

Hát szerintem azért annyira nem régi dolog ez.

Már csak az én nem nevelés válaszomból kiindulva. Régen nem számítógépeztek még a beszéd meg nem tanulása előtt a gyerekek, mert nem volt otthon.

Nekünk anya diavetítővel mesélt, felolvasta, ez volt a számítógép :) Meg este egy kis TV maci, utána egy Grimm vagy Andersen mese.

Meg akkor anya elmondása alapján tényleg mindenki mesélt, otthon csomagolta az uzsonnát a gyereknek, ha már dolgozott, akkor ebédes volt a gyerek, de kisebb gyerek esetében, amikor még az anya otthon volt, akkor főzött.

Tombolni pedig mi is a játszótérre mentünk. Soha nem rugdostam, vagy bántottam valakit. Anno gyerekkoromban azok a gyerekek művelték ezt, akikkel nem igazán foglalkoztak,de ilyen elvétve volt egy kettő.

2013. febr. 21. 16:50
 13/46 anonim ***** válasza:
94%

4: Nem értek veled egyet. A környezetemben az ilyen "nekem mindent szabad" gyerekeknek a szülei legtöbbször nem azok, akikről írtál (olyan is van persze), hanem az önfeláldozó mártírmamik, akik mindent megadnának az ő kicsikéjüknek, ha csak elböffenti magát a csemete, akkor anyuci szalad neki megvenni amit akar, csak nehogy hisztizzen.

Sokan gondolják azt, hogy ha a gyerekre akár hangosan rászólnak vagy ráüvöltenek, akkor lelki sérült lesz a kicsike, és szaladhatnak vele a pszichológushoz éveken át, hogy feldolgozza a traumát (van is egy ilyen nézet, hogy ha a gyereket látod hogy veszélyeset csinál, akkor tilos ráüvölteni, mert megijed és az neki hűűűdenagyon rossz). Mondván hogy szeretik a gyereket, mindent megengednek nekik. Akikkel én találkoztam, azok a lehető legjobbat akarták a gyereknek, a legjobb iskola, a legjobb bicikli, a legjobb különóra, stb... Csak azt nem mondták volna a gyereknek, hogy nem.

A másik az, hogy a saját gyerekét mindenki egy kicsit más szűrővel látja, azzal elfogultabb. Ismerős anyuka mondta, hogy az ő kisfia olyan de olyan békés, mint egy édes nagy mackó, imád együtt játszani a gyerekekkel, jól nevelt, segítőkész, stb... Na én láttam az édes nagy mackót, amikor kitalálta az ovi kertjében, hogy ő motorozni akar, és a mellette motorozó kisgyereket úgy kapta le a motorról és csapta be a fűbe, mint a szél. Na ennek hogy magyarázod meg, hogy a gyereke nem békés mackó?

2013. febr. 21. 16:53
 14/46 anonim ***** válasza:
92%
Ja és még valami..szerintem az ilyen családoknál alapvetően hiányzik az együtt töltött minőségi idő ,vagy az,hogy a gyerekek a kortársaik között játszhassanak és eleget mozogjanak. Az én nagyobbikam ha pl beteg és nem mehet edzésre ,szinte biztos,hogy kitalál valami rosszaságot itthon,nem tud nyugodtan megülni a fenekén. Ez végülis természetes,ő ilyen sajtkukac,le kell vezetni az ilyen tipusú embereknek az energiáikat mert különben feszültek lesznek .
2013. febr. 21. 16:54
 15/46 A kérdező kommentje:

Nem tudom ezt a számítógépes dolgot (nálunk az intézményben nincs számítógép, se semmi ilyesmi), de mitől lesz olyan valaki, hogy senkire sem hallgat, hiába szólnak rá?

Még az anyjára se, bár ritkán láttam, hogy rászólt volna.

Nálunk is van udvar, játszótér, de az előző példából kiindulva van olyan gyerek, aki nem játszik, hanem ütlegeli, rugdossa a másikat, vagy direkt bosszantja a csoport vezető nénit. Nálunk olyan büntik vannak, hogy beáll a sarokba, vagy bemegy a játszótérről. De ez meg csak rosszabb. Sarokba ha beáll, két perc múlva már nincs ott. Ha egyedül van a csoportban, akkor másnak a rajzos füzetét széttépi, tör, zúz stb.

És nem 1 gyerek ilyen....jó persze nincsenek sokan hála istennek az ilyen gyerekek, de egyszerűen nem értem.

Kétlem, hogy a szülő hagyná, hogy otthon is mindent tönkretegyen a gyerek...vagy igen?

2013. febr. 21. 16:55
 16/46 A kérdező kommentje:

"Ismerős anyuka mondta, hogy az ő kisfia olyan de olyan békés, mint egy édes nagy mackó, imád együtt játszani a gyerekekkel, jól nevelt, segítőkész, stb... Na én láttam az édes nagy mackót, amikor kitalálta az ovi kertjében, hogy ő motorozni akar, és a mellette motorozó kisgyereket úgy kapta le a motorról és csapta be a fűbe, mint a szél."

Igen, rengeteg ilyen van nálunk is. Erre mondtam, hogy ha látja is a szülő, hogy miket művel a gyereke, még akkor sem hiszi el, még akkor is a felnőttek a rosszak, mert "nem engedik kibontakozni". Az már mellékes, hogy a másik gyereket a sárba tiporja...

2013. febr. 21. 16:59
 17/46 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ezek pontosan annak a jelei,hogy nem elég következetes a szülő!Erről is írtam korábban. Egy két alkalommal rászól a gyerekre,aztán belefárad ,megunja és semmi következménye nincs a rugdosásnak,törésnek,zúzásnak.

A gyerek nem fogja fel,miért tilos most,ha előzőleg szabad volt. A nevelés nem 1-2 alkalom,folyamatosan mutatni kell a határokat.

A másik a foglalkozás hiánya, fel akarja magára hívni a figyelmet,mivel nem elég feljlett az érzelmi intelligenciája ahhoz ,hogy azt mondja "anya foglalkozz velemjátszunk,szeress engem stb " .Így olyan dolgokat csinál ,ami után buiztos,hogy észreveszik a létezését pl tör zúz . Persze nem azt éri el vele,amit szeretne,de más módszere nincs egy gyereknek.

2013. febr. 21. 17:00
 18/46 anonim ***** válasza:
100%

Ja és ti a játszóházban/gyerekmegőrzőben/ovodában csinálhattok amit akartok kb,ha otthon a helytelen viselkedésre nem válaszolnak neveléssel,büntetéssel,a helyesre pedig dicsrettel,sz@rnak a gyerekre,akkor semmi eredménye nem lesz ,hogy ti ezt megteszitek.

Egyébként vannak alapvetően nehezebben kezelhető emberek az tény,de a szülő is kérhet segítséget ha úgy érzi nem ura a helyzetnek .Mi is emberek vagyunbk,hibázhatunk,lehetünk tanácstalanok. De ez a fejünket a homokba dugjuk a lehető legrosszabb amit tehet egy szülő szerintem :( És ezt nem kritikaképp mondom,én sem vagyok tökéletes,ha valamiben tanácstalan vagyok megkérdezek olyat akinek több a tapasztalata,vagy pl neten is olvastam már jó dolgokat neveléssel kapcsolatban amik bejöttek . Ezt bárki meg tudná tenni,csak éppen sokan érdektelenek és lusták ,ennyi ezen nincs mit tovább ragozni.

2013. febr. 21. 17:05
 19/46 A kérdező kommentje:

"mi után biztos,hogy észreveszik a létezését"

Erre mi is gondoltunk. Egyik rossz gyereket beültettük egy üres csoportba egy nénivel (munkatárs), tehát hogy CSAK VELE foglalkozzon.

Nem jött be. 10 percig oké volt, utána visítozott a gyerek, hogy neki elege van, ő azt szeretné csinálni, amit akar, + káromkodás.

2013. febr. 21. 17:06
 20/46 anonim ***** válasza:
98%

11: "szerintem sok szülő egyszerűen túl kéynelmes ahhoz,hogfy ezen átessen,ezért inkább mindent ráhagy a gyerekre."

Szerintem is erről van szó!

Nagyon sokat vagyunk gyerektársaságban, mindenfélét láttam már, jól nevelt udvarias gyereket és kis vadállatot is, és sok szülő vagy nem látja a saját gyerekének a lehetetlen viselkedését, vagy csak legyint: ááá, gyerekek... vagy: jaj, hiába szólok neki, úgysem csinálja...

A játszótéren olyan is volt, hogy a barátnőm meg az én gyerekem ültek a homokozóban, békésen játszottak, csinálgatták a homoksütit, erre odatotyogott egy kislány és elkezdte rájuk borítgatni a homokot, meg lapáttal a szemükbe-hajukra dobálni. Szóltunk, hogy ezt nem szabad, ne csinálja. Anyuka ott volt közel, meg sem mozdult volna. Homokozóban előfordul, hogy valamelyik lendületesebb, az enyémmel is előfordult, hogy rászórta valakire, de azonnal mondtam, hogy ezt nem szabad, más szülőt is láttam, hogy szól a gyerekének, hogy jobban figyeljen. De ez a kislány folyamatosan piszkálta őket és az arcukat bombázta a homokkal. A barátnőm próbált közéjük állni, udvariasan szólni, alig lehetett a kislányt leállítani. Aztán ahogy még ott lófrált, a barátnőm kislánya a lapátot jobban megbillentette ahogy ásta a lyukat és pont a kislány hajára esett néhány homokszemcse. Na anyuka azonnal ott termett és úgy nézett ránk, miközben porolgatta a kislánya haját, mint egy felbőszült anyatigris.

2013. febr. 21. 17:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!