A fiamnak neveletlen barátai vannak, nem díjazom, hogy idejönnek, mit tegyek?
Beszélj velük, ha már a szüleik nem teszik. Ülj le velük és tájékoztasd őket a szabályokról. Ha nálatok szeretnének lenni, a fiaddal barátkozni, akkor milyen szabályokat kell betartani. Nyilván megnevelni már te sem tudod őket, de lehet hogy ez használna.
Akinek nem tetszik, nem megy hozzátok. Hosszútávon majd a fiad is belátja, hogy érte tetted, ha netán most haragudna is érte.
Nem vagyok szülő, de ha a fiam olyan társaságba keveredne, mint a tiéd, én közölném vele, hogy nem barátkozhat velük.
Felhívnám a fiam figyelmét, hogy : ezek a kölkök csúnyán beszélnek, rosszalkodnak, és én nagyon szomorú lennék, ha te is bután viselkednél, rossz jegyeket szereznél.....
Tekintve, h a te ill. a ti lakásotok nem vagy köteles beengedni őket. Megmondod a fiadnak, hogy ne vigye fel hozzátok a barátait és kész.
Az már tészta, h tiltani sem akarod tőlük a fiadat, mert nem vagy "tiltós" szülőd, de valahogy mégis akkor lennél nyugodt, ha nem velük barátkozna. Ez nehéz kérdés, sajna nem vagyok szülő, így nem tudok választ adni rá. De ha már a tanárnő is szólt, akkor lehet, h mégis megérné lépéseket tenni a barátság megszakítása érdekében.
Az a baj, hogy hiába neveli jól egy szülő a gyerekét, addig működik, amíg kicsi a gyerek és nem megy oviba, iskolába, de amint közösségbe kerül, eltanulja más gyerekektől a rosszat. Sajnos saját tapasztalat, hogy a nevelők, tanárok nem szólnak rájuk, nem büntetik meg, aki nem tud viselkedni. És ez még csak nem is az ő hibájuk, egyszerűen nem merik fegyelmezni a gyereket, mert sokszor ők jönnek ki rosszul belőle.
Egy személyes példa: én óvodásoknak tartok fizetős foglalkozást, és egyszerűen nincs semmi eszköz a kezemben ilyen esetekre. Van egy kisfiú az egyik csoportomban, valami hihetetlen szókincse van (rossz értelemben sajnos), állandóan trágárságokat mond az óráimon, szaladgál, nem figyel oda, zavarja a foglalkozást, és hiába szólok rá, nem érdekli. A többi gyerek persze eltanulja tőle a sok csúnya szót. A szülők értekezletre sose jöttek el, annyit tehettem, hogy többször is üzentem az óvónőn keresztül, hogy legyenek szívesek beszélni otthon a gyerekkel, de semmi eredmény. Egyszer annyira elegem lett belőle, hogy kiállítottam a sarokba, másnap már ott várt az anyuka azzal, hogy hogy képzelem, hogy kifizeti az órát és a gyerek nem vehet részt rajta és hogy ilyet ne merészeljek még egyszer csinálni, mert szól az óvodavezetőnek és kirúgat. Szóval van honnan tanulniuk az ilyen gyerekeknek.
Annyit tehetsz, hogy megmondod a tanároknak, hogy a te gyerekedre nyugodtan rászólhatnak, ha nem tud rendesen viselkedni az iskolában. De ne várj túl nagy eredményeket, mert a mai gyerekek nem tisztelik a tanárt, tudják, hogy a szidáson kívül úgyse tehet velük semmit, mert nincs joga hozzá. A jogaikat nagyon tudják a gyerekek, a kötelességeiket már nem annyira.
1. Nevelhetetlen gyerek nem létezik, csak nevelni nem tudó szülő. És nem csak addig lehet egy gyereket nevelni, amíg bekerül az oviba, érdekes módon elég sok ismerősöm felnőtt tisztességesen.
2. Attól, hogy a szülő nem akarja, hogy a gyerekében később drogos börtöntöltelék legyen, az még még nem "klimaxos szenvedés".
A kérdésre válaszolva: szerintem ne tiltsd, de beszélgess vele sokat a dologról, ejts el apró (nem gúnyos) megjegyzéseket, hogy mennyire helytelen a viselkedésük, előbb-utóbb maga is rájön, hogy nem ez a megfelelő társaság - legalább is a húgomnál ez bevált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!